Tableta HP a murit. Cine mai poate detrona Apple?

Duminica, 21 August 2011, ora 17:18
3075 citiri
Tableta HP a murit. Cine mai poate detrona Apple?
Foto: Reuters

Dupa ce HP a renuntat la tableta TouchPad, la doar sapte luni de la punerea sa in vanzare, analistii se intreaba cine ar putea, totusi, sa devina un concurent pentru iPad-ul produs de Apple.

TouchPad a avut aceeasi soarta ca si tableta Dell Streak 5, din cauza vanzarilor extrem de slabe. "Tabletele care nu sunt iPad pur si simplu nu se vand. Acesta este mesajul clar al ultimelor zile", a declarat, pentru Reuters, analistul Mark Gerber, de la firma de cercetare si investitii Detwiler Fenton.

Alte tablete care nu au reusit sa atraga atentia consumatorilor sunt Eee Pad Transformer, produsa de Asustek Computer, si Xoom, produsa de Motorola Mobility, companie achizitionata recent de Google.

Tableta PlayBook produsa de Research in Motion (RIM), care produce si BlackBerry, a avut parte de recenzii nu tocmai favorabile, iar vanzarile au fost slabe, dar, probabil, va supravietui, datorita faptului ca face parte din strategia cheie a RIM.

In plus, rivalii Apple nu au avut succes mai mult cu productia de software pentru tablete. iOS a Apple detine 61,3 la suta din piata, dublu fata de urmatorul produs, Android, al Google. Microsoft detine doar 4,6% din aceasta piata, iar RIM numai 3,3%, potrivit Strategy Analytics.

Lucrurile s-ar putea schimba in curand, totusi, sustin analistii. Google tocmai a achizitionat Motorola Mobility, un producator de hardware, ceea ce ii ridica potentialul de a deveni un concurent mai puternic pe acest segment.

In prezent, atentia se indreapta spre sistemul de operare Ice Cream Sandwich, care va uni versiunile de Android pentru tableta si pentru smartphone, care ar putea incuraja dezvoltatorii de softare sa creeze aplicatii mai bune.

De asemenea, Microsoft ar putea fi o "amenintare" pentru Apple, odata cu lansarea Windows 8, insa acest sistem va fi disponibil de abia in 2012. Potrivit oficialilor Microsoft, sistemul va rula pe mai multe platforme, inclusiv PC-uri traditionale, laptopuri si tablete.

Nu in ultimul rand, Amazon.com, producatorul celui mai popular e-reader, Kindle, ar putea lansa o tableta, in toamna acestui an. Colin Sebastian, analist la Robert Baird & Co, este de parere ca aceasta tableta ar putea schimba "regulile jocului", urmand a rula pe baza sistemului de operare Android Honeycomb, avand un ecran de 7 inchi si un pret de sub 300 de dolari. Potrivit lui Sebastian, tableta Amazon s-ar putea vinde in peste 3 milioane de unitati, in primul an, avand potentialul de a depasi jucatorul numarul 2 din aceasta piata, Galaxy Tab produsa de Samsung.

Problemele avute de alte companii nu i-au descurajat nici pe oficialii Sony, care intentioneaza sa lanseze doua tablete in aceasta toamna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Apple iPad, #HP TouchPad, #Dell Streak 5, #tableta Amazon, #Samsung Galaxy Tab , #iPad