Steve Jobs, managerul model?

Sambata, 17 Aprilie 2010, ora 08:02
6577 citiri
Steve Jobs, managerul model?
Foto: Daylife

Steve Jobs, fondatorul companiei Apple, ar putea fi unul dintre cei mai buni oameni de afaceri din lume, alaturi de Walt Disney, Warren Buffett sau Larry Page, insa este, cu adevarat, un lider model?

Indiferent de piata pe care intra, de la computere la telefoane mobile si mp3 playere, reuseste sa le revolutioneze, avand abilitatea de a ghici dorintele consumatorilor chiar inainte ca acestia sa-si dea seama ce vor exact.

Dar analistii de la Forbes cred ca Steve Jobs nu poate intra in categoria liderilor de urmat. Sigur, angajatii de la sediul Apple sunt fericiti si bine platiti. Insa nu acelasi lucru se poate spune, despre muncitorii din fabricile unde se produc componentele dispozitivelor Apple.

Din dorinta de a avea profituri mari si preturi cat mai reduse la produse, conducerea Apple a uitat sa-si protejeze angajatii de la Foxconn, firma din Taiwan care lucreaza si pentru Hewlett-Packard sau Dell.

Doar in acest an, cinci angajati ai Foxconn s-au sinucis. De asemenea, anul trecut, un angajat s-a sinucis dupa ce un paznic l-a acuzat ca ar fi furat un prototip al unui iPhone si l-a batut. De asemenea, cand un jurnalist de la Reuters a incercat, in urma cu cateva luni, sa faca niste fotografii la fabrica Foxconn, agentii de paza l-au prins si l-au batut.

Intr-adevar, problemele sunt, in principal, ale conducerii Foxconn. Dar, ca principal client, Steve Jobs si Apple ar trebui sa fie mai atent la aceste lucruri. Desi pretul actiunilor firmei continua sa creasca, imaginea sa are de suferit de fiecare data cand un angajat Foxconn se sinucide, mai ales ca blogurile si retelele de socializare s-au umplut de "povestile de groaza" de la aceasta companie.

Desi multi tineri chinezi sunt dispusi sa lucreze pe bani putini, in conditii proaste si departe de familiile lor, oportunitatile pentru un loc de munca sunt din ce in ce mai multe, avand in vedere dezvoltarea economica a tarii. Iar Apple trebuie sa se asigure ca va putea furniza, in continuare, produsele sale. Pentru acest lucru, trebuie neaparat sa imbunatateasca mediul de lucru din aceste fabrici.

Managerii responsabili de furnizare nu pot sa-si faca griji doar in privinta preturilor si a calitatii produselor, ci trebuie sa se asigure ca partenerii de afaceri au grija de angajati si protejeaza mediul, avand in vedere ca o pata pe imaginea imaculata a companiei ar putea produce pierderi masive.

Un exemplu este si compania Nike, care, in anii 1990, a fost aspru criticata pentru conditiile de lucru proaste ale angajatilor si pentru ca ar fi angajat copii. De atunci, compania a facut mari eforturi de se schimba si, in prezent, este considerata unul dintrei cei mai buni angajatori.

Repeta greselile trecutului?

Pe langa greselile legate de managmentul personalului, Steve Jobs ar putea repeta cateva lucruri care au transformat Apple intr-o firma de nisa, relateaza CBS News.

De exemplu, prin refuzul de a permite instalarea Adobe Flash pe iPhone sau iPad, desi majoritatea site-urilor folosesc acest program, a situat compania intr-o pozitie de confruntare cu majoritatea firmelor din domeniul IT.

In plus, Jobs a creat un sistem inchis, fiind nevoie de aprobarea Apple pentru orice program care ruleaza pe aceste dispozitive, incercand sa controleze totul.

Pentru moment, totul este sub control, dezvoltatorii fiind dispusi sa accepte conditiile impuse de seful Apple, atata timp cat vanzarile imese justifica acest lucru.

Intr-un fel, Apple se afla in pozitia in care era Microsoft in urma cu cativa ani, cand era liderul incontestabil al tehnologiei. Apoi, insa, a fost fortata de utilizatori si autoritati sa-si revizuiasca atitudinea si este putin probabil sa-si recastige statusul de alta data.

De altfel, Apple ar putea fi destul de aproape de momentul decaderii. iPhone-ul are din ce in ce mai multa concurenta din partea telefoanelor bazate pe sistemul Android al celor de la Google. Daca doar Apple face telefoane care ruleaza cu sistemul sau de operare, orice producator de mobile poate folosi Android, acesta fiind un fel de Windows in lumea smartphone-urilor. Vanzarile acestora cresc de la zi la alta, ajungand din urma vanzarile iPhone. Prin urmare, Apple ar putea risca sa redevina la statusul de firma de nisa, tocmai din cauza creatorului sau.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Steve Jobs Apple, #sinucideri furnizor Apple, #vanzari iPad , #Steve Jobs