Razboi comercial intre SUA si Europa: scor 1-1!

Luni, 05 Septembrie 2016, ora 07:26
7909 citiri
Razboi comercial intre SUA si Europa: scor 1-1!

Vestea ca Apple are de platit 13 miliarde de euro taxe in Republica Irlanda a fost ca un dus cu gheata in lumea afacerilor si nu numai. Tim Cook, presedintele companiei, urmasul lui Steve Jobs, a spus ca nu e decat "o mare porcarie politica".

Anuntul amenzii a fost facut de Margrethe Vestager (Danemarca), comisar pentru respectarea tratatelor Uniunii Europene.

Dar la ce se refera Tim Cook? Relatiile comerciale dintre SUA si Europa sunt din ce in ce mai incordate.

La nivelul companiilor europene si al elitei politice continentale apare tot mai des ideea ca firmele din Europa trebuie sa fie mai competitive, sa dezvolte solutii tehnologice puternice si sa aiba produse de succes. Doar in acest fel Batranul Continent isi poate conserva politicile de protectie sociala.

Europa are companii performante in multe domenii: constructia de masini, soft, industrie extractiva etc. Sunt firme europene care concureaza de la egal la egal cu cele americane. Problema e ca aceste conglomerate au si puterea sa modeleze atat politicile din SUA, cat si pe cele din Europa.

Blocajul din acordul TTIP, cel care ar fi urmat sa creeze o piata comuna cu peste 800 de milioane de oameni si cu un PIB cumulat de peste 30.000 de miliarde de dolari, reprezinta in fapt exact neintelegerile dintre marile companii, transmise catre lideri politici.

In spatele deciziei Comisiei Europene de a considera ca intelegerea dintre compania Apple si Irlanda reprezinta de fapt un ajutor de stat neconform cu normele europene se afla o incercare de a stopa ceea ce se cheama "proces de optimizare a taxelor" pe teritoriul Uniunii Europene.

De mai multa vreme, unele state din UE au dezvoltat politici nationale de atragere a investitiilor straine.

Cea mai simpla metoda a fost aceea de a oferi facilitati fiscale. Olanda, Luxemburg, Irlanda sunt campioane la astfel de intelegeri.

Pe langa Apple, si alte companii au profitat de pe urma acestor facilitati. Dar aici nu e de vina cine primeste, ci cine ofera.

Tim Cook, CEO Apple, are dreptate cand spune ca a platit toate taxele legale pana la ultimul dolar.

Problema e a Uniunii Europene. Astfel se contureaza o noua criza, cea generata de lipsa unei politici fiscale unitare.

Prima entitate comerciala Apple apare in Irlanda in anul 2003. De 13 ani, UE n-a spus nimic despre optimizarea fiscala dintre statul irlandez si compania americana. S-au trezit destul de tarziu.

Cu toate acestea, nu cred ca UE va da inapoi. Va exista un arbitraj si, probabil, o intelegere prin care compania americana va plati o parte din bani.

Aceasta decizie a Comisiei, in opinia mea, e unul dintre motivele care au blocat negocierile din tratatul comercial UE-SUA.

UE, dupa Brexit, va face tot posibilul sa inchida paradisurile fiscale care functioneaza pe teritoriul sau, iar acest proces va afecta si mari companii americane.

Pe termen lung, va ajuta colectarea de taxe din toate statele Uniunii. Intr-o forma sau alta, in fiecare tara exista "optimizari fiscale" pentru marile companii. Acestea trebuie sa inceteze, dar fara a afecta afacerile. Asa ca va fi un proces de lunga durata.

In aceasta confruntare comerciala dintre UE si SUA nu trebuie pierdut din vedere faptul ca Volkswagen, producatorul german de automobile, trece printr-o situatie dificila in urma scandalului motoarelor poluante.

A incheiat o intelegere prin care va cheltui de 16 miliarde de dolari pentru rascumpararea de automobile si plata de daune. Acesta a fost o alta piatra de moara care a distrus tratatul. Pana acum, scorul SUA-Europa e 1-1, dar nu prea stim care e miza acestui meci.

Da, incheierea tratatului de liber schimb ar fi o realizare majora cu efecte pozitive profunde asupra pietei muncii de pe ambele maluri ale Atlanticului, dar, pe de alta parte, acest acord ar insemna si disparitia rapida a unor profesii, dar si a unor afaceri.

De exemplu, cum se face agricultura in SUA si cum se face in Europa? Care e calitatea alimentelor in SUA si care e in Europa?

Aici, guvernele tind sa ofere subventii, acolo, Guvernul tinde sa scada taxele. Va fi extrem de complicat ca un astfel de acord sa prinda viata.

Dar, in opinia mea, se va realiza doar pentru ca, in ciuda diferentelor, SUA si Europa nu pot supravietui una fara cealalta.

YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#Apple amenda Comisia Europeana, #Apple taxe Irlanda , #Tim Cook