Dragoste si ura: Ciudata relatie dintre Steve Jobs si Bill Gates

Sambata, 12 Martie 2016, ora 09:18
16332 citiri
Dragoste si ura: Ciudata relatie dintre Steve Jobs si Bill Gates
Foto: Facebook/ Bill Gates

Doi dintre pionierii tehnologiei de astazi, Bill Gates si Steve Jobs, nu s-au inteles niciodata ca doi prieteni, relatia de peste 30 de ani dintre cei doi avand multe urcusuri si coborasuri.

In decursul anilor, cei doi au fost aliati precauti, rivali inversunati sau chiar aproape prieteni, iar uneori erau in toate cele trei feluri in acelasi timp, se arata intr-un articol Business Insider despre relatia lor de-a lungul anilor, adaugandu-se ca pare putin probabil ca Apple sa fi fost acolo unde este astazi fara Microsoft sau Microsoft fara Apple.

In biografia lui Steve Jobs, scrisa de Walter Isaacson, precum si in alte surse, se povesteste despre istoria relatiei ciudate dintre fondatorul Apple si cel de la Microsoft.

Cum e sa cresti un miliardar: Tatal lui Bill Gates povesteste detalii despre viata fiului sau

Cei doi nu au fost intotdeauna dusmani - Microsoft producea software pentru foarte popularul Apple II PC, iar Gates efectua deplasari de rutina la Cupertino, California, pentru a vedea la ce lucreaza Apple.

La inceputul anilor '80, Jobs a zburat la Washington pentru a-i vinde lui Gates posibilitatea de a produce software Microsoft pentru calculatoarele Macintosh, cu interfata sa grafica revolutionara. Gates nu a fost insa in mod deosebit impresionat de ceea ce a vazut drept o platforma limitata si nici de atitudinea lui Steve Jobs.

Au aparut insa impreuna intr-un clip din anul 1983, difuzat pentru angajatii Apple inainte de lansarea Macintosh. In acest videoclip, Gates lauda Mac-ul, spunand ca acesta "capteaza cu adevarat imaginatia oamenilor".

Microsoft si Apple si-au dat mana pentru a lucra la Macintosh, in primii cativa ani, iar la un moment dat Gates a spus ca au lucrat mai multi oameni din partea sa la Mac decat din partea lui Jobs. Relatia dintre cei doi, care era deja destul de subreda, s-a stricat atunci cand Microsoft a anuntat prima versiune Windows, in 1985.

Portretul robot al unui miliardar: Fara facultate, cu ochelari, traieste in SUA si e casatorit

Jobs, furios, i-a acuzat pe Gates si Microsoft, insa lui Bill Gates nu ii pasa - stia ca interfetele grafice vor fi importante si nu credea ca Apple are drepturi exclusive asupra ideii. In plus, Gates stia bine ca Apple a preluat ideea pentru interfata grafica de la laboratoarele Xerox PARC, o institutie de cercetare admirata de amandoi. Insa Jobs l-a acuzat pe rivalul sau de furtul ideii si a spus ca Bill Gates "nu are nicio rusine" si ca "a jupuit" Macintosh. De atunci, manusile au fost aruncate intre fondatorii celor doua uriase companii.

"Daca el crede asta, a intrat intr-adevar pe unul dintre terenurile sale de distorsionare a realitatii", a fost raspunsul lui Gates. Jobs a crezut ca Gates era mult prea concentrat pe afaceri, iar fondatorul Microsoft spunea despre adversarul sau ca este "in mod fundamental ciudat".

Bill Gates nu vrea sa fie presedinte. Ce ar face cu 40.000 de dolari gasiti pe strada

In schimb, Gates a respectat talentul lui Jobs pentru design, "un instinct uimitor", insa l-a atacat ca "n-a stiut niciodata cu adevarat prea multe despre tehnologie".

In 1985, Jobs demisiona de la Apple pentru a-si lansa propria companie de calculatoare, NeXT, insa doar faptul ca nu mai lucra pentru cel mai mare competitor al Microsft nu a imbunatatit relatia dintre cei doi. Spre sfarsitul anilor '80, devenea tot mai clar ca Microsoft era pur si simplu de neoprit in ce priveste PC-urile.

Amintiri cu Steve Jobs: Copiii sai nu aveau decat acces limitat la tehnologie

In anul 1996, Jobs i-a atacat pe Gates si Microsoft intr-un documentar, precum si produsele acestora: "Singura problema cu Microsoft este ca nu au niciun gust. Nu au absolut niciun gust. Si nu ma refer intr-o mica masura, ma refer intr-o mare masura, in sensul ca nu se gandesc la idei originale".

In acelasi an, cand Gil Amelio, de la Apple, a cumparat NeXT, iar Steve Jobs s-a reintors la Apple, Gates i-a spus lui Amelio ca firma pe care tocmai a cumparat-o este "un gunoi" si ca Jobs "nu stie nimic despre tehnologie", fiind doar "un super vanzator".

Jobs revine la Apple - deceniile de aur pentru cele doua companii de tehnologie

In anul 1997, Jobs era deja la conducerea Apple si a anuntat ca a acceptat o investitie din partea Microsoft, pentru a mentine Apple pe linia de plutire. Ulterior, Gates l-a laudat pe rivalul sau odata cu aparitia iTunes, aratandu-si admiratia si laudand capacitatile sale drept "lucruri uimitoare".

Patru ani mai tarziu, la lansarea iPod, Gates si-a exprimat dorinta, fata de propriii angajati, ca Microsoft sa faca lucrurile "si mai bine".

Bill Gates a crezut ca mare parte din succesul Apple de dupa aparitia iPhone i se datoreaza lui Jobs insusi si nu filosofiei "inchise" a Apple. In schimb, fondatorul Microsoft nu a fost atat de impresionat de iPad. La randul sau, Steve Jobs a spus despre produsele Windows ca nu sunt "cu adevarat marete" si ca firma realizeaza marfa "de proasta calitate".

In 2006, cand Gates a decis sa renunte la Microsoft pentru a se concentra mai mult asupra fundatiei sale, Jobs nu l-a menajat: "Bill este practic lipsit de imaginatie si nu a inventat niciodata nimic, de aceea, cred ca se simte mai confortabil acum in filantropie decat in tehnologie".

Ciudat, insa, cei doi barbati au aratat in mod clar ca se respecta. In 2007, cand au aparut pe scena impreuna, la o conferinta, Gates a spus ca "as da multe sa am gustul lui Steve". Si acesta din urma a spus despre Gates ca il admira "pentru compania pe care a construit-o, este impresionanta, si imi place sa lucrez cu el. Este stralucit si chiar are simtul umorului".

Dupa ce Jobs a murit, in toamna anului 2011, Gates a spus ca il respecta pe acesta: "Am apucat sa lucram impreuna. Ne-am stimulat reciproc, chiar si in calitate de competitori. Nimic (din ce a zis) nu ma deranjeaza deloc".

Amandoi au realizari uriase: Jobs a facut din Apple cea mai valoroasa companie din lume, in prezent, iar Gates este cel mai bogat om din lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#rivalitate Steve Jobs Bill Gates, #relatie Jobs Gates , #Steve Jobs