Cine il va inlocui pe Steve Jobs?

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 08:30
3185 citiri
Cine il va inlocui pe Steve Jobs?
Foto: wired.com

Steve Jobs se afla din nou in concediu medical si lumea s-a obisnuit deja cu ideea. Multi chiar cred ca se va intoarce foarte repede la rolul sau cheie de la Apple.

Poate chiar asa va fi. Dar va veni totusi o zi cand nu se va mai intoarce. Cine se va aseza atunci pe scaunul lui?

Deocamdata Tim Cook detine controlul la Apple, asa cum s-a intamplat de fiecare data cand Steve Jobs a fost nevoit sa ia o pauza din cauza problemelor de sanatate. Iar aceste perioade au fost bune pentru Cook, potrivit CNN.

Multa lume il vede deja ca potential inlocuitor, aceste perioada in care este lasat la conducerea companiei fiind de fapt un plan atent pus la cale pentru a-l pregati.

Dar este Tim Cook cel mai pregatit pentru a-i lua locul lui Steve Jobs? Ar putea sa fie mai potrivita o alta persoana de la Apple sau chiar una din afara companiei? CNN a gasit inca sapte potentiali inlocuitori in afara de Cook.

Tim Cook este, in prezent, sef de operatiuni la Apple si inlocuitor al lui Jobs de cate ori e nevoie. El cere rezultate, are mintea ascutita si nu are emotii. Cu studii atat in business, dar si in stiinta, el a mai lucrat la Compaq si 12 ani la IBM. La Apple este laudat pentru modul in care gestioneaza livrarile de produse de la fabricile din Asia pana in casele occidentalilor. Recent a prezentat iPhone-ul pentru operatorul de telecomunicatii Verizon.

Are, insa, si puncte slabe. Chiar daca e un bun inlocuitor pentru Jobs pe termen scurt, ii lipseste dinamismul si viziunea creativa.

Jonathan Ive este vicepresedinte responsabil cu designul industrial si creierul din spatele celor mai multe produse de succes lansate de Apple incepand cu 1996. Este un orator excelent si este cunoscut ca fiind perfectionist. De asemenea, crede ca focus grupurile sunt un simptom al falimentului creativ in corporatii.

Totusi, chiar daca se descurca foarte bine la designul produselor Apple si are convingeri care seamana mult cu ale lui Steve Jobs, Johanthan Ive nu are pregatirea tehnica necesara pentru a-si inlocui seful. Dar ar fi foarte potrivit pentru pozitia de vice.

Phil Schiller este acum vicepresedinte si conduce marketingul companiei, dar a avut mai multe functii de conducere in cei 20 de ani pe care i-a petrecut pana acum la Apple. Deciziile luate de el au facut ca iMac-ul, iPod-ul sau iPhone-ul sa fie vazute ca gadget-uri cool pe care trebuie sa le ai si sa le vada lumea.

Schiller a vorbit de multe ori inainte ca Steve Jobs sa inceapa un discurs important si chiar a facut singur cateva prezentari de produse noi. Despre acestea are pareri foarte clare: "Vrem sa fie frumoase, sa surprinda, dar trebuie sa fie si functionale. Una fara cealalta nu are niciun sens".

Este considerat un geniu in marketing si impartaseste viziunea lui Jobs, dar prezenta sa publica nu e suficient de dinamica. Unii nu cred ca ar fi un bun in pozitia de CEO, ci acolo unde se afla acum si de un poate sa ajute pe oricine ar veni la conducerea companiei.

Scott Forstall este vicepresedinte pentru software-ul iOS si cel care a luat unele dintre cele mai importante decizii care au dus la lansarea OS X Snow Leopard. A fost angajat la firma NeXT a lui Steve Jobs, iar acum ii da personal rapoarte. El este cel care a creat interfata de succes a iOS, folosita la iPhone si iPad.

Forstall stie sa vorbeasca in public si este deosebit de atent la detalii, recunoscand ca foloseste o lupa de fotograf pentru a se asigura ca fiecare pixel este in regula.

Are sanse foarte mari sa fie urmatorul sef al Apple deoarece este tanar, are cunostintele tehnice necesare postului, este dinamic. Fornstall a devenit una dintre figurile principale in procesul de decizie de la Apple, iar Forbes spune despre el ca este "cel pe care trebuie sa il stii in 2011".

Si fostul CEO Google Eric Schmidt se afla pe lista potentialilor inlocuitori ai lui Jobs. Puternic orientat spre business, el a fost adus in fruntea Google in 2001 pentru a-i conduce pe Larry Page si Sergey Brin, care nu aveau decat puternice cunostinte tehnologice. Din ianuarie 2011 a fost inlocuit de Page, iar acum ii ofera consultanta.

Schmidt a mai fcaut parte din boardul Apple intre 2006 si 2009, dar s-a retras din cauza unui conflict de interese.

Cunoscut ca fiind un orator abil, el a facut totusi cateva gafe care au afectat imaginea Google. De exemplu, el a declarat ca Google stie unde au fost oamenii, asa ca poate sa stie si la ce se gandesc ei. Este orientat spre business si are puternice cunostinte tehnologice, dar e foarte posibil sa nu fie creativ ca Steve Jobs.

Tony Fadell este un inginer de computere retras pentru moment din orice activitate personala, dar care ramane un "consilier special" al lui Steve Jobs. El a ajuns la Apple in 2001 pentru a oferi consiliere in legatura cu designul iPod-ului, dar a fost repede angajat in grupul care se ocupa de proiecte speciale. S-a retras in 2008 pentru a se dedica vietii de familie.

Nu sunt cunoscutele, insa, sansele lui de a ajunge sef la Apple. Are cunostintele tehnologice necesare postului, dar si creativitatea, iar Steve Jobs are incredere in el. Ramane de vazut daca ar putea fi tentat sa se intoarca in companie.

Mark Papermaster este vicepresedinte pentru Inginerie la Cisco si a lucrat la IBM timp de 26 de ani. Foarte apreciat in industrie, Apple a incercat sa il recruteze in 2007, dar nu a reusit sa ii ofere o pozitie potrivita decat cand s-a retras Fadell.

Venirea lui la Apple a fost controversata din cauza informatiilor foarte importante pe care le avea de la IBM, dar dupa doar doi ani a plecat de la Apple in urma scandalului Antennagate. De asemenea, s-a vorbit atunci si despre diferente culturale mari.

Sansele ca Papermaster sa il inlocuiasca pe Jobs sunt foarte mici. El ar putea sa ajunga la conducerea Apple doar daca boardul companiei decide ca dinamismul si cunostintele sale tehnologice sunt necesare pentru construirea propriilor procesoare Apple.

Ultimul pe lista cu potentiali inlocuitori este Peter Skillman, vicepresedinte Meego Ux si responsabil cu designul la Nokia. Inainte sa ajunga la producatorul finlandez de telefoane, el a fost vicepresedinte la Palm.

Vorbind despre munca sa la Nokia, el a afirmat ca designul conteaza doar in proportie de 5%, iar marketingul, vanzarea si distributia reprezinta restul de 95%.

Este vazut ca un inlocuitor bun pentru Steve Jobs deoarece intelege problemele tehnologice, de desigm si marketing. Totusi, sansele sunt mari doar pe termen lung, plecarea lui de la Nokia fiind putin probabila.

Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Investițiile sporite, care însumează peste 10% din PIB, în sectorul militar, precum și evoluția producției industriale din ultimii doi ani din Rusia, sprijinită enorm de China, creionează...
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință...
#Steve Jobs concediu medical, #Steve Jobs bolnav, #Steve Jobs inlocuitor, #Apple conducere , #Steve Jobs