Apartamentul de lux al nepoatei fostului șef SRI, scos din nou la licitație de stat. Noul preț al penthouse-ului sechestrat de DIICOT în dosarul ”Cazane”

Luni, 04 Decembrie 2023, ora 12:15
6528 citiri
Apartamentul de lux al nepoatei fostului șef SRI, scos din nou la licitație de stat. Noul preț al penthouse-ului sechestrat de DIICOT în dosarul ”Cazane”
Apartamentul de lux sechestrat de la Ioana Timofte va fi scos din nou la licitație în februarie 2024 FOTO ANABI

Agenţia Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) organizează o nouă licitație publică pentru vânzarea apartamentului de lux deținut de Ioana Timofte, nepoata fostului șef SRI, Radu Timofte.

Penthouse-ul este sechestrat de DIICOT în dosarul în care Ioana Timofte, directorul general al Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor (CNCIR), este cercetată pentru delapidarea bugetului instituției cu prejudiciu de circa 2 milioane euro, bani cheltuiți pe achiziții fictive de papetărie și birotică, curățenie și igienă, materiale de construcții, accesorii electrice și alte produse consumabile.

Apartamentul, compus din patru camere de locuit şi dependinţe, în suprafaţă construită de 260,69 mp, se află pe Bulevardul Ion Ionescu de la Brad, sector 1, București, fiind evaluat inițial la 486.690 de euro. Prima licitație, organizată de ANABI în luna noiembrie, nu s-a finalizat cu succes, astfel că instituția a fost nevoită să organizeze o a doua licitație, de data aceasta prețul de pornire fiind mai mic cu 25 la sută, respectiv 365.017 de euro.

Evenimentul a fost programat pentru 22.02.2024, ora 11:00, la sediul Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Blocul în care se regăsește proprietatea imobiliară evaluată și sechestrată de stat este compus din apartamente din trei- patru camere cu hol, baie, bucătărie și logie și este structurat în 2 apartamente pe etaj, blocul având 5 etaje. Structura blocului este formată din fundație din beton armat, suprastructura din cărămidă. Finisajele exterioare sunt izolate și sunt tencuite cu var lavabil de exterior.

Finisaje interioare ale apartamentului

Finisajele interioare ale proprietății au fost recent modernizate (2022) și constau în tencuieli și zugrăveli cu var lavabil de calitate, pardoseli încălzite având parchet din lemn de stejar, pardoseli din marmura în bai la o calitate superioară, tâmplăria ușilor interioare sunt din lemn stratificat vopsite în vopsea albă, tâmplăria ferestrelor logiilor termopan, tâmplăria ferestrelor din dormitoare și bucătărie este de tip termopan.

În unele băi evaluatorul a constatat că finisajele nu sunt încă finalizate (lipsă placă de marmura, cadă neconectată la instalația sanitară, lipsă lavoar).

Instalația electrică

Instalația electrica interioară nu este funcționala și este de tip îngropat (sub tencuială) și va asigura iluminatul cu incandescență și funcționarea prizelor monofazate. Evaluatorul a constatat că întrerupătoarele, prizele, corpurile de iluminat nu sunt montate la locație.

Instalația sanitară

Rețeaua de apă potabila și canalizare este racordată la rețeaua publică însă nu este funcțională.

La interior, instalația de apă este realizată din țeavă PVC, iar scurgerea din tubulatură din polipropilenă. Obiectele sanitare sunt din porțelan sanitar, materiale acrilice și accesorii cromate, având cadă, lavoar, WC, duș.

Instalația de încălzire și de gaz metan

Branșamentul la gaz metan este prezent însă este deconectat. Construcția dispune de instalație proprie de încălzire cu centrala termica cu traseele tur-retur îngropate în pardosea, centrală termică alimentată cu gaz metan care este montată în balcon.

Pe proprietatea imobiliară a fost identificat și un șemineu cu alimentare solida, alimentare cu lemne dar și un sistem de încălzire/răcire HVAC efectuat prin ventilație.

Prin vânzarea acestui apartament, aflat sub puterea măsurii sechestrului asigurător instituită de Parchetul de pe lângă ÎCCJ- DIICOT-Structura centrală- Secția de Combatere a Criminalității Organizate, statul vrea să recupereze prejudiciul din dosarul ”Cazane”, estimat de procurori la 9.699.480,08 lei.

În același dosar, procurorii DIICOT au dispus și valorificarea unui ceas de lux marca ROLEX, evaluat la 5.031 de euro, conform ANABI, precum și valorificarea a 12 bunuri mobile – trei tablouri originale, produse electronice și electrocasnice noi.

Acuzațiile din dosarul Ioanei Timofte

Procurorii DIICOT acuză că, în cursul lunii mai 2020, funcționari din cadrul C.N.C.I.R. S.A. (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei) au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de delapidare (însușirea unor sume de bani din patrimoniul companiei).

În scopul derulării activităţii infracţionale, membrii din palierul superior al grupului infracţional organizat au beneficiat de ajutorul altor persoane, care au derulat activităţi infracţionale convergente care au profitat acestora.

Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracțional/persoane care au aderat la grupul infracțional/persoane apropiate de membrii grupului infracțional, prin atribuire directă în platforma SEAP. Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziții a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghișeele unităților bancare și distribuite ulterior între membrii grupului infracțional organizat.

Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziționate, acestea erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR – structura centrală sau către unitățile subordonate - Sucursale regionale și Puncte de lucru teritoriale.

În această modalitate, grupul infracțional organizat, care a acționat din mai 2020 până în prezent, a reușit delapidarea bugetului instituției cu suma totală de 9.699.480,08 lei, provenind din 485 de achiziții publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetărie și birotică, curățenie și igienă, materiale de construcții, accesorii electrice și alte produse consumabile).

În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile suspecților/inculpaților precum și la sediul CNCIR și punctele de lucru ale companiei, la unele puncte de lucru s-au constatat fie diferențe între stocurile faptice și cele scriptice, fie un consum de bunuri care nu corespunde realității.

În cursul zilei de astăzi a fost sesizată Curtea de Apel București cu propunerea de luare a măsurii arestului preventiv față de 6 inculpați și cea a arestului la domiciliu față de alți 6 inculpați.

Acțiunea a fost realizată împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate din țară, precum și al jandarmilor din cadrul B.S.I.J. și al structurilor Jandarmeriei Române din țară.

Pe parcursul urmăririi penale a acordat sprijin de specialitate D.G.A.F.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#apartamente Bucuresti, #licitatie, #penthouse Bucuresti, #pret, #anabi, #Ioana Timofte , #stiri afaceri