UE își întărește forța de reacție rapidă. Când va intra în vigoare ”Busola Strategică”, noua politică de apărare comună

Luni, 21 Martie 2022, ora 19:44 6329 citiri
Forţa de reacţie rapidă urmează să fie operaţională în 2025 FOTO Pixabay

Miniștrii de Externe și ai Apărării din UE au adoptat luni, 21 martie, la Bruxelles, o nouă politică de apărare comună, au declarat surse diplomatice europene pentru DPA. Numită Busola Strategică, noua politică va permite Uniunii să stabilească rapid forţe de reacţie.

Busola Strategică va oferi orientări politice şi strategice clare cu privire la modul în care UE va aborda chestiunea securităţii şi apărării în următorii 5-10 ani şi va consolida rolul Uniunii Europene de furnizor de securitate pentru cetăţenii săi.

Noua politică va permite UE să acţioneze mai rapid şi mai decisiv pentru a-şi proteja valorile şi interesele, precum şi să contribuie la pacea şi securitatea internaţionale.

Ca parte a Busolei Strategice, Uniunea Europeană şi-a propus crearea unei forţe de reacţie rapidă de până la 5.000 de soldaţi, restructurând grupurile tactice actuale pe care UE le are din 2007, dar care nu au fost utilizate niciodată.

Forţa de reacţie rapidă urmează să fie operaţională în 2025.

Noua politică de apărare comună ar urma să fie validată de liderii statelor UE care se reunesc în cadrul Consiliului European joi şi vineri la Bruxelles. Aceştia vor discuta despre securitate şi apărare, pe baza Declaraţiei de la Versailles şi ţinând seama de noua situaţie în materie de securitate din Europa.

În acest context, liderii UE vor analiza modul în care UE ar putea să acţioneze mai rapid şi mai decisiv atunci când se confruntă cu crize, apărându-şi în acelaşi timp interesele şi protejând cetăţenii. Aceştia vor discuta, de asemenea, despre investiţii în domeniul apărării şi instrumente de finanţare.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News