Ce se întâmplă în corpul tău atunci când bei prea mult apă. Ce este suprahidratarea și care sunt simptomele care te trimit direct la urgențe

Duminica, 24 Iulie 2022, ora 08:11
7375 citiri
Ce se întâmplă în corpul tău atunci când bei prea mult apă. Ce este suprahidratarea și care sunt simptomele care te trimit direct la urgențe
Cât de grav este să bei prea multă apă FOTO Hepta

Hiponatremia sau suprahidratarea este un risc de sănătate mai puțin cunoscut ce poate apărea pe caniculă.

Ministerul Sănătății din Franța, țară care se confruntă cu un val de căldură, avertiza recent pe Twitter: „Consumul excesiv de apă poate fi o sursă de hiponatremie”.

Hiponatremia este o tulburare ce apare ca urmare a unui consum prea mare de apă. Este o anomalie biologică, care se definește printr-o scădere a concentrației de sodiu (sare) din sânge.

Când apare riscul de hiponatremie?

Principala cauză a acestei lipse de sare în sânge este consumul de prea multă apă. De asemenea, hipernatremia poate fi explicată printr-o pierdere excesivă de sare în comparație cu eliminarea apei din organism.

„În timpul valurilor de căldură, o proporție semnificativă de persoane în vârstă care se prezintă la urgențe din cauza căldurii sunt victime ale hiponatremiei, adică ale unei hiperhidratări în paralel cu o alimentație insuficientă”, spune dr. Gérald Kierzek, medic de urgență, citat de TF1. „Această tulburare apare dacă bei mai mult de trei sau patru litri de apă pe zi”, a precizat el, potrivit digi24.ro.

Simptomele hiponatremiei sunt o oboseală anormală, greață, vărsături sau apariția unor edeme (umflături). Cele mai grave manifestări ale hiponatremiei pot fi tulburările de conștiență, confuzia mentală, convulsii și chiar comă.

Suprahidratarea poate duce, așadar, la complicații grave, pentru că sângele, „diluat” din cauza consumului excesiv de apă, își pierde concentrația de sare, ceea ce perturbă procesul de hidratare a celulelor din corp. Celulele, îmbibate cu apă, determină umflarea organelor, iar acest lucru duce la letargie, semne de disfuncție cerebrală și dureri de cap.

La persoanele cele mai vulnerabile, hiponatremia poate fi chiar fatală.

În cazul în care a fost pus diagnosticul de hiponatremie, primul lucru care trebuie făcut este ca pacientul să aibă grijă să nu bea mai mult de 500 ml pe zi. Revenirea la un nivel normal al sodiului în sânge poate fi rapidă, în aproximativ trei zile.

Chiar dacă nu ar trebui să se exagereze cu băutul apei, pe timp de caniculă este totuși importantă hidratarea. În general, când sunt valuri de căldură, medicii recomandă să se nu bea mai mult de 2,5 litri de apă pe zi.

O fetiță de 4 ani a murit după ce a sărit în fața unei mașini, la Orăștie. Poliția a deschis o anchetă
O fetiță de 4 ani a murit după ce a sărit în fața unei mașini, la Orăștie. Poliția a deschis o anchetă
IPJ Hunedoara a anunțat că o fetiţă de 4 ani, din Orăştie, lăsată nesupravegheată, a sărit în faţa unei maşini, fiind grav rănită. Copila a fost dusă de urgenţă la spitalul din...
Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul Judeţean Târgu-Jiu anunţă, miercuri, 24 aprilie, că numărul de paturi în secţiile de Chirurgie a fost redus pentru reabilitarea energetică a Secţiei Chirurgie Generală 1 şi a...
#apa, #hidratare, #hidratare vara, #hidratare canicula, #spital , #apa