Numele lui Oprescu, in dosarul Apa Nova. Spaga pentru consilieri, "o practica notorie" (Video)

Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 15:06
5540 citiri
Numele lui Oprescu, in dosarul Apa Nova. Spaga pentru consilieri, "o practica notorie" (Video)
Foto: Arhiva / Digi24

Primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, purta toate discutiile referitoare la activitatea primariei cu omul de afaceri Vlad Moisescu, despre care procurorii spun ca detinea controlul asupra voturilor din Consiliul General al Capitalei.

Potrivit unor documente din dosarul Apa Nova in care Moisescu este urmarit penal alaturi de Costin Berevoianu, fost consilier personal al lui Sorin Oprescu, si de omul de afaceri Ovidiu Semenescu, Vlad Moisescu era omul care "decidea tot ce se intampla la nivelul Primariei Sectorului 1 Bucuresti", el controland, de asemenea, activitatea consilierilor locali ai PNL la nivelul Primariei Generale.

"Moisescu Vlad Octavian era omul care decidea tot ce se intampla la nivelul Primariei Sectorului 1 Bucuresti, inclusiv in zona achizitiilor publice. (...) De asemenea, la nivelul Primariei Generale a municipiului Bucuresti, Moisescu Vlad Octavian controla activitatea consilierilor locali ai PNL. Primarul General Oprescu Sorin purta toate discutiile referitoare la activitatea institutiei cu Moisescu Vlad Octavian.

Practic, Moisescu Vlad Octavian controla voturile si la nivelul Consiliului General al municipiului Bucuresti. Fiind liderul informal al PNL Bucuresti si persoana care sustinea financiar partidul, el era si cel care hotara intotdeauna ce se intampla la nivelul institutiilor controlate de PNL din Bucuresti. In acest context, el stabilea si persoanele care candidau pentru o functie de consilier local sau general", se arata in documentele citate.

DNA: Apa Nova isi facuse serviciu de filaj si interceptari

Conform acestora, la nivelul Consiliului General al Capitalei "toti consilierii primesc sume de bani pentru votul acordat in cadrul sedintelor unde se aproba proiecte cu miza patrimoniala sau aflate in afara cadrului legal", aceasta fiind considerata "o practica notorie in mediu".

Procurorii arata ca Moisescu a facilitat, ca urmare a unei intelegeri avute cu Semenescu, emiterea unor hotarari de consiliu si incheierea unor acte aditionale, peste 11 la numar, prin asigurarea votului consilierilor liberali in Consiliul General al Capitalei, iar in schimbul interventiilor sale, Moisescu a primit diferite sume de bani sub forma contravalorii unor contracte de consultanta incheiate fictiv intre firma controlata de acesta, respectiv SC Team International Consult SRL, si SC Apa Nova SA Bucuresti, SC Veolia Apa Servicii SRL si altele, conform indicatiilor lui Semenescu.

Vlad Moisescu si Costin Berevoianu, retinuti

Hotararile pentru care a intervenit Moisescu vizau mai multe aspecte, intre care majorarea de tarife, finalizarea statiei de epurare Glina finantata din fonduri europene, treceri de imobile in proprietatea SC Apa Nova SA si reabilitarea si modernizarea fantanilor arteziene din municipiul Bucuresti.

"Exista indicii rezonabile potrivit carora in conditiile in care in primele 6 luni ale anului 2011, la nivelul Consiliul General al Municipiului Bucuresti s-au aflat in discutii proiecte de hotarare ce aveau impact asupra intereselor financiare ale SC Apa Nova Bucuresti SA, (...) Semenescu Ovidiu-Traian a apelat la Moisescu-Vlad Octavian, pentru a obtine voturile favorabile ale consilierilor locali aflati in sfera de influenta a acestuia", spun procurorii.

Dosar Apa Nova - Angajatii au incercat sa isi puna actele la punct: "A venit DNA-ul peste noi"

Astfel, acestia arata ca Moisescu a intervenit in perioada ianuarie - aprilie 2011, pentru a asigura aprobarea actului aditional nr. 7 la contractul de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucuresti SA cu Primaria Bucuresti, documentul dand posibilitatea Apa Nova de a obtine majorari 'extraordinare' ale tarifului de alimentare cu apa.

"Importanta aprobarii actului aditional nr. 7 rezida in posibilitatea obtinerii de catre SC Apa Nova Bucuresti SA a unor majorari extraordinare ale tarifului de alimentare cu apa, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucurestean cresterea substantiala a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri neta - 493.644.646 lei, profit net - 85.732.079 lei in 2011, la cifra de afaceri neta 666.912.331 lei si profitul net-118.135.449 lei in 2012", se arata in documentul citat.

Pentru sprijinul acordat, Moisescu a fost "recompensat" de Semenescu, astfel ca in cursul lui 2011, firme din grupul francez au incheiat cu societatea controlata de cel dintai trei contracte de consultanta.

Platile au fost realizate catre firma controlata de Moisescu imediat dupa semnarea contractului, ele fiind autorizate de Bruno Daniel Paul Roche, in calitate de director general al SC Apa Nova Bucuresti SA, respectiv administrator unic al SC Veolia Apa Servicii SRL, fiind realizate dintr-un cont bancar aflat la dispozitia exclusiva a decidentilor.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Oprescu DNA Apa Nova Moisescu, #Moisescu Chiliman DNA Apa Nova , #Sorin Oprescu