Ancheta DNA la Apa Nova: Ar fi crescut pretul nejustificat in Bucuresti

Joi, 24 Septembrie 2015, ora 13:49
5650 citiri
Ancheta DNA la Apa Nova: Ar fi crescut pretul nejustificat in Bucuresti
Foto: Ziare.com

Procurorii DNA Ploiesti, care ridica joi documente de la Primaria Capitalei, Primaria Sectorului 1 si de la Apa Nova, fac cercetari in acest caz cu privire la infractiuni de trafic de influenta si cumparare de influenta.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, dosarul vizeaza fapte comise in perioada 2008-2015 de catre persoane din administratia publica locala, respectiv de la Primaria Capitalei si de la Primaria Sectorului 1, dar si de catre reprezentanti ai Apa Nova, in urma carora a fost crescut, in mod nejustificat, pretul serviciului de furnizare a serviciilor de apa si canalizare in Bucuresti.

DNA ridica documente de la Apa Nova Bucuresti si Primaria Sectorului 1

De asemenea, procurorii DNA Ploiesti fac, joi, perchezitii si la cinci locuinte si sedii de firme care au legatura cu faptele vizate.

Conform surselor citate, mai multe persoane sunt asteptate sa fie duse la audieri, la sediul DNA Ploiesti, dupa finalizarea descinderilor.

Procurorii DNA Ploiesti ridica, joi, documente de la Apa Nova, Primaria Sectorului 1 si Primaria Capitalei, intr-un dosar care vizeaza fapte de coruptie ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societatii, printre cei vizati in acest caz fiind si fostul sef al Regiei de Apa-Canal a Capitalei Costin Berevoianu, au declarat surse judiciare.

Directorul general adjunct al Apa Nova, Epsica Chiru, a declarat ca procurorii DNA au cerut "anumite contracte pentru perioada 2008-2015" si a adaugat, referitor la contractul de concesiune pentru servicii de furnizare apa si canalizare in Bucuresti, ca acesta a fost "facut in toata transparenta".

"In ceea ce ne priveste nu am fost anuntati in legatura cu nicio audiere a vreunei persoane din cadrul Apa Nova Bucuresti. Nu se fac verificari in birouri, domnii au fost invitati intr-una din salile de intalniri din sediu si asteapta sa li se puna la dispozitie documentele", a afirmat Epsica Chiru.

Intrebat daca fostul sef al Regiei de Apa-Canal a Capitalei Costin Berevoianu are legatura cu contractul de concesiune apa-canal, el a raspuns: "A fost un contract de concesiune care a fost facut in toata transparenta, sub consultanta International Finance Corporation, care face parte din grupul Bancii Mondiale".

Epsica Chiru a precizat Berevoianu a fost directorul general al predecesorului Apa Nova, respectiv Regia Generala de Apa Bucuresti, si care la vremea respectiva a fost alaturi de persoane din conducerea municipiului Bucuresti in Comitetul de pilotaj.

De asemenea, intrebat daca in ultimii opt ani Berevoianu a mai avut legatura cu Apa Nova, el a spus: "Din cate stiu eu, numai daca presupunem o legatura ipotetica, in sensul ca dansul a fost consilierul primarului general pentru probleme de utilitati publice, Apa Nova fiind una dintre utilitatile publice din Bucuresti".

Costin Berevoianu a fost sef al Regiei de apa-canal a Capitalei, inainte de concesionarea acestui serviciu catre compania franceza Veolia, iar ulterior a fost consilier al primarului general Sorin Oprescu si reprezentant in Consiliul de Administratie al RADET.

Dupa concesionarea serviciilor de apa si canal, Berevoianu a ocupat functii de conducere in cadrul Apa Nova.

Compania Apa Nova face parte din grupul Veolia si furnizeaza servicii de alimentare cu apa si canalizare in Bucuresti si in alte orase mari din tara, intre care municipiul Ploiesti.

Apa Nova a incheiat, in anul 2000, un contract de concesiune pentru servicii de furnizare apa si canalizare in municipiul Bucuresti, contract valabil pe o perioada de 25 de ani.

Potrivit site-ului companiei, actionarii societatii Apa Nova Bucuresti sunt Municipiul Bucuresti, care detine 16,31% din capitalul societatii, Veolia Eau-Compagnie Generale Des Eaux, cu 73,69%, si salariatii societatii, prin Asociatia ESOP, cu 10%.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#DNA Apa Nova, #trafic influenta Apa Nova, #cumparare influenta Apa Nova , #DNA