Peste 4.600 de blocuri din București au apa caldă oprită în seara zilei de 5 iulie. Doar 43% dintre imobilele Capitalei mai sunt alimentate

Marti, 05 Iulie 2022, ora 20:53
5386 citiri
Peste 4.600 de blocuri din București au apa caldă oprită în seara zilei de 5 iulie. Doar 43% dintre imobilele Capitalei mai sunt alimentate
Compania Municipală Termoenergetica a început mai multe lucrări de reparații pregătitoare pentru iarna FOTO Hepta

Compania Municipală Termoenergetica a început mai multe lucrări de reparații la conductele magistrale de termoficare din București.

Din cauza acestor lucrări, 57% din locuințele racordate la termoficare în Capitală nu au apă caldă marți, 5 iulie.

Reprezentanții companiei de termoficare spun că apa caldă va veni pe măsură ce se finalizează lucrările.

Pe Termoalert, aplicația oficială a companiei, care arată în timp real informații cu privire la starea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul București, marți seară, arată că 43% din locuințe sunt racordate la apă caldă.

Iar în 7% dintre locuințe sistemul de termoficare funcționează deficitar. Ceea ce înseamnă că în mai bine de jumătate de Capitală nu merge apa caldă, în condițiile în care vremea este caniculară, iar termperatura înregistrată a depășit 35 de grade celsius.

FOTO Captură Termoalert

4.629 de blocuri au probleme au apa caldă oprită. La alte 720 de blocuri, din totalul celor 9.355 din sistem, alimentarea funcționează deficitar. Sunt datele oficiale în seara zilei de 5 iulie.

În toate sectoarele sunt probleme. Blocurile care nu au apă caldă sunt pe site-ul cmteb.ro.

Echipele Companiei Municipale Termoenergetica București S.A. lucrează în regim continuu pentru finalizarea în cel mai scurt timp a tuturor lucrărilor.

„Vă comunicăm că sistemul de monitorizare a parametrilor tehnici - SCADA deține date (informații transmise în timp real dispeceratelor de sector) pentru un număr de 836 din totalul celor 1027 puncte termice aflate în exploatarea Companiei Municipale Termoenergetica București (CMTEB) S.A. Pentru punctele termice nemonitorizate SCADA (191) personalul CMTEB se deplasează periodic in teren in vederea efectuării verificărilor.

În cazul în care vă confruntați cu probleme privind furnizarea agentului termic pentru apă caldă și/sau căldură, iar adresa dumneavoastră nu se regăsește în listele publicate pe site, vă rugăm să vă adresați dispeceratelor de sector sau operatorilor call-center la numerele: TELVERDE - 0800 820 002 (apel gratuit) și 031 9442, aflate la dispoziția dumneavoastră 24 de ore din 24, pentru înregistrarea sesizării și verificarea ulterioară a situației.

Vă mulțumim pentru înțelegere și vă rugăm să ne scuzați pentru inconveniențele pricinuite!”, transmit reprezentanții comaniei.

Avarii

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a transmis joi, 23 iunie, că lucrările de reabilitare a reţelei de termoficare pe cele şapte tronsoane, totalizând 63 de kilometri, ar putea fi realizate până la finele anului 2023.

Edilul general spune că în acest an au fost reabilitaţi 12-15 kilometri şi că până la finalul anului ar putea fi înlocuiţi în total 30-35 de kilometri. Pe de altă parte, el atrage atenţia asupra faptului că firmele se confruntă cu creşterea preţurilor şi întârzieri în livrarea materialelor.

Declaraţiile au fost făcute joi, cu ocazia unei vizite de lucru pe şantierul din şos. Olteniţei nr. 50 - 52, unde se efectuează lucrări de modernizare a sistemului de termoficare.

"Pentru tronsonul Berceni-Olteniţei, termenul de realizare este în mai, anul viitor. Ferentari - acolo este o problemă generată de un contract care a fost semnat, de explozia preţurilor şi de o dificultate tehnică de a modifica valorile contractului, venită din legea achiziţiilor publice. Ferentari ar fi trebuit terminat anul acesta, provizoratele sunt făcute, conducta există, numai că nu se poate ca ei să lucreze în pierdere. Pe tronsonul de la Pantelimon - probabil vor începe în trei săptămâni şi au termen de 12 luni. Tronsonul Mihalache - Romană, 11 kilometri, un tronson dificil, pentru că e o zonă foarte aglomerată - sfârşitul anului viitor. Tronsonul din Colentina - sfârşitul anului viitor. Dar în paralel le începem şi pe cele din fonduri europene", a precizat Nicuşor Dan.

Edilul a explicat şi dificultăţile cu care se confruntă firmele, ca urmare a faptului că livrările de materiale întârzie, din cauza războiului din Ucraina. El a reamintit că indicatorii tehnico-economici pentru lucrările de reabilitare a reţelei de termoficare au fost actualizaţi în urmă cu două luni, din cauza creşterilor de preţuri.

"La lucrarea pe care o avem în Pantelimon, am terminat licitaţia încă de anul trecut. Este o firmă privată care a câştigat acel tronson de 12 kilometri. Ei puteau să înceapă încă din martie, când s-a terminat sezonul rece, numai că a izbucnit războiul din Ucraina. Înainte de războiul din Ucraina, din momentul în care o firmă făcea o comandă, îi venea conducta în trei săptămâni. Ei, nici în momentul de faţă nu au reuşit să îşi aducă conducta din China, de unde o au contractată", a arătat el.

În ce priveşte contractul pentru reabilitarea a 210 kilometri de conductă de termoficare, lucrări finanţate din fonduri europene, Nicuşor Dan a declarat că s-a desfăşurat deja procedura de achiziţie şi că au fost depuse ofertele pentru fiecare dintre cele cinci tronsoane.

"Acum suntem în faza de evaluare a ofertelor. Probabil că într-o lună şi jumătate, din momentul acesta, o să avem declaraţi câştigătorii. (...) Acel contract este proiectare plus execuţie. Deci, după ce vor fi declaraţi câştigătorii, până în primăvara următoare vor începe să îşi facă proiectele tehnice pentru execuţie", a spus el.

Lucrările din şos. Olteniţei, şantier vizitat joi de către edilul general, se vor realiza pe o lungime totală de 8 kilometri. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în luna mai, iar termenul de execuţie este de 12 luni. Contractul are o valoare de 33 de milioane de lei. Banii provin din bugetul local, însă Primăria Capitalei face demersuri pentru a obţine finanţare şi de la Ministerul Dezvoltării.

Directorul firmei Construcţii Erbaşu SA, Ion Erbaşu, a declarat la rândul său că se confruntă cu creşterea preţurilor şi lipsa materialelor. El a precizat că în cazul metalului au existat creşteri de preţuri de până la 200%, iar în cazul altor materiale - de 50-70%. Potrivit acestuia, în timpul lucrărilor din şos. Olteniţei se asigură furnizarea apei calde pentru locatarii din zonă.

"Chiar dacă au crescut preţurile, nici nu se găsesc (materiale, n.r.). Vin cu întârziere, din cauza lipsei materiei prime din Ucraina, a ţevii pentru conducta de oţel. Am dat comanda de anul trecut, din noiembrie 2021 şi au început livrările în anul acesta, în luna mai. Având în vedere că conducta se aprovizionează, noi am intrat în grafic şi sperăm ca până în mai 2023 să finalizăm, în funcţie de problemele care apar cu livrările de materiale. În perioada asta se ştie că sunt creşteri la carburanţi, la gaze, energie şi materialele de construcţii. Sperăm să se rezolve această problemă la nivel de Guvern şi Uniunea Europeană, aceste creşteri să se plafoneze şi să nu mai fie altele", a spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Aproape 1.000 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă timp de 3 zile. Zonele cele mai afectate de avarii
Aproape 1.000 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă timp de 3 zile. Zonele cele mai afectate de avarii
Termoenergetica a anunțat o serie de avarii care afectează aproape o mie de blocuri din Capitală. Astfel, din cauza unor lucrări de modernizare a conductelor de termoficare nu au apă caldă...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#apa calda Bucuresti, #apa calda oprita Bucuresti, #termoenergetica , #Bucuresti