Anxietate – cauze, simptome, tratament! Tot ce trebuie să știi despre boala secolului

Advertorial
Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 18:42
15864 citiri
Anxietate – cauze, simptome, tratament! Tot ce trebuie să știi despre boala secolului
anxietate FOTO: pexels.com

Anxietatea este răspunsul natural al organismului care este supus stresului. Anxietatea este sentimentul de teamă sau de frică în legătură cu ceea ce urmează să se întâmple. Poate fi prima zi de școală, de facultate, un interviu, mersul la medic, susținerea unui discurs etc. Toate acestea fac parte din viața noastră și trec, de regulă, rapid, după începerea sau terminarea evenimentului.

Însă dacă sentimentele tale de anxietate sunt extreme, durează mai mult de șase luni și interferează cu viața personală și/sau profesională, este posibil să suferi de o tulburare de anxietate.

Ce este tulburarea de anxietate

Tulburarea de anxietate este sentimentul de teamă care te însoțește tot timpul. Este intens și uneori debilitant.

Acest tip de anxietate te poate face să nu renunți la lucrurile care-ți plac. În cazul unor persoane anxietatea le poate face să nu mai intre în lift, să traverseze strada sau chiar să iasă din casă. În cazul în care nu este tratată, anxietatea va continua să se înrăutățească.

Tulburările de anxietate sunt cea mai frecventă formă de tulburare emoțională și pot afecta pe oricine, indiferent de vârstă.

Tipuri de anxietate

Anxietatea este o parte esențială a mai multor tulburări diferite. Printre acestea se numără:

  • tulburare de panică: experimentarea unor atacuri de panică recurente în momente neașteptate
  • fobia: frica excesivă de un anumit obiect, situație sau activitate.
  • tulburare de anxietate socială: teama extremă de a fi judecat de ceilalți în situații sociale
  • tulburare obsesiv-compulsivă: gânduri iraționale recurente care te determină să realizezi comportamente specifice, repetate
  • tulburare de anxietate de separare: teama de a fi departe de casă sau de cei dragi
  • tulburarea de anxietate legată de boală: anxietate legată de sănătatea dumneavoastră (numită anterior ipohondrie)
  • tulburare de stres posttraumatic: anxietate în urma unui eveniment traumatic

Care sunt simptomele anxietății?

Anxietatea se simte diferit de la persoană la persoană. Sentimentele pot varia de la fluturi în stomac până la bătăi bruște ale inimii. Unele persoane pot simți o stare de deconectare între minte și corp.

Însă, cele mai comune simptome anxietate sunt următoarele:

  • creșterea ritmului cardiac
  • respirație rapidă
  • neliniște
  • probleme de concentrare
  • dificultăți de adormire

Acestea sunt însă doar simptomele generale ale anxietății. Fiecare persoană poate experimenta simptome diferite.

Care sunt tratamentele pentru anxietate?

Odată ce ai fost diagnosticat cu anxietate, poți să începi procesul de vindecare. Pentru cei mai multi oameni, tratamentul medical nu este necesar. Terapia cu un psiholog și modificări ale stilului de viață pot fi suficiente pentru a face față simptomelor.

În cazurile moderate sau severe, însă, tratamentul poate fi util pentru a depăși simptomele și a te ajuta să duci o viață mai bună.

Tratament anxietate se împarte în două categorii: psihoterapie și medicamente (recomandate de medic în cazuri de anxietate severă). Însă, pe lângă acestea, se poate apela, indiferent de situație, la terapii alternative, precum ceaiuri calmante, aromaterapie, suplimente naturale, naturiste, etc. Acestea au rolul de a ajuta o persoana sa se liniștească, indiferent de tipul de anxietate de care suferă.

Medicamentele utilizate în mod obișnuit pentru tratarea anxietății includ antidepresivele și sedativele. Acestea acționează pentru a echilibra chimia creierului, pentru a preveni episoadele de anxietate și pentru a îndepărta cele mai severe simptome ale tulburării.

Odată pus diagnosticul de anxietate, cele mai multe persoane se intreaba când dispare anxietatea. Ei bine, anxietatea se ameliorează cu terapie și dorința de a lucra cu propria persoană pentru a putea depași aceste episoade.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#anxietate, #cauze anxietate, #simptome anxietate, #tratament anxietate , #sanatate