Cei mai importanţi factori care influențează durata de viață a anvelopelor. Cum afectează stilul de condus rezistenţa cauciucurilor

Luni, 09 Ianuarie 2023, ora 03:45
4481 citiri
Cei mai importanţi factori care influențează durata de viață a anvelopelor. Cum afectează stilul de condus rezistenţa cauciucurilor
"Mentenanța roților joacă un rol esențial în durata de viaţă a anvelopelor" FOTO Pixabay.com

Anvelopele maşinilor au o anumită durată de viață, chiar dacă automobilul este condus rar, doar la cumpărături, spre exemplu, și chiar roţile sunt într-o stare foarte bună.

Specialiştii auto declară că trebuie avut în vedere și faptul că durata de viață a anvelopelor este influențată inclusiv de factorul uman.

Care ar putea fi durata maximă de utilizare

"Primul factor, care trebuie avut în vedere în utilizarea și schimbul anvelopelor, este o durată maximă de utilizare estimată care poate să varieze de la 5 la 10 ani", potrivit unei analize autovit.ro.

Alți factori, la fel de importanţi, sunt reprezentați de:

  • condițiile de depozitare și de întreținere, care pentru asigurarea condițiilor oferite de producător trebuie să includă: depozitarea în locuri uscate și neexpuse la radiații ultraviolete;
  • apelarea regulată la un service specializat pentru echilibrare și aliniere roții;
  • folosirea de anvelope in funcţie de sezon, în funcție de condițiile climatice ale zonei unde este folosită mașina;
  • necurățarea pneurilor cu substanțe acide sau corozive;
  • schimbarea roților între ele, pentru a asigura uzura uniformă a acestora;
  • verificare periodică a stării de uzură.

Stilul de condus și drumurile

Cu siguranță stilul de condus și drumurile pe care este utilizat autoturismul influențează felul în care se comportă roţile și gradul de uzură al anvelopelor (inclusiv anvelope all season).

În general, cauciucurile se uzează mai repede, înainte de termenul de garanție recomandat de producător dacă:

  • stilul de condus este unul mai agresiv

Soferii care obișnuiesc să accelereze brusc și să frâneze des trebuie să verifice și să schimbe anvelopele mult mai des. Acest tip de condus influențează în mod semnificativ gradul de uzură al roților, se mai arată în analiză.

  • locul unde mașina este condusă mai frecvent

Condusul în orașe mari și aglomerate, cu trafic dens și șoferi indisciplinați, cu numeroase evenimente neprevăzute, influențează și calitatea șofatului și felul în care se comportă anvelopele în timp.

Dacă cea mai mare parte a exploatării se petrece în astfel de zone, cauciucurile se vor uza mai repede și vor trebui schimbate mai des.

  • şofatul cu roții care nu sunt verificate periodic

Mentenanța roților joacă un rol esențial în felul în care vor rezista. Dacă nu este verificată periodic presiunea, nu sunt echilibrate și alineate, mașina este lăsată cu lunile în aceeași poziție în plin soare și anvelopele sunt depozitate necorespunzători la schimbările de sezon, chiar dacă nu șofatul este problema, cu siguranță mentenanța roților va fi cea care va duce la nevoia schimbării înainte de termen.

Conform specialistilor de la autovit.ro, dacă dorești să te bucuri de un condus cât mai sigur și stabil și de anvelope pe care nu trebuie să le schimbi mai des decât este recomandat, caută să alege produsul care ţi se potriveste și adoptă un stil de condus preventiv (defensiv).

Condusul preventiv este un mod bun de a te asigura că șansele să pățești ceva în trafic sunt minime şi presupune luarea unor măsuri de precauție înainte de a te urca la volan, dar și în timpul condusului.

Condusul defensiv presupune o atenție sporită pentru șoferii din jurul tău, dar și pentru indicatoare sau condițiile de trafic, potrivit autodeal.ro

Google Maps vrea să îi convingă pe șoferi să nu mai folosească atât de mult mașina. Noile funcții adăugate
Google Maps vrea să îi convingă pe șoferi să nu mai folosească atât de mult mașina. Noile funcții adăugate
Google Maps introduce o nouă funcționalitate menită să încurajeze utilizatorii să opteze pentru alternative mai ecologice la călătoriile cu automobilul, cum ar fi transportul în comun sau...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#anvelope, #masina, #producator, #soferi, #trafic, #autovit ro , #Anvelope de iarna