Când trebuie să schimbi anvelopele cu cele de iarnă și de ce

Advertorial
Joi, 24 Noiembrie 2022, ora 12:30
4301 citiri
Când trebuie să schimbi anvelopele cu cele de iarnă și de ce
FOTO: freepik.com

De fiecare dată când pornești la drum, e important să ții cont de starea carosabilului și de vreme, pentru a te asigura că ajustezi atât echiparea mașinii, cât și stilul de condus în concordanță cu acești factori.

Atunci când carosabilul este umed sau înghețat, vei fi nevoit să conduci mai încet, să frânezi mai din timp și să păstrezi o distanță mai mare față de mașina din față, pentru a fi în siguranță și a nu-i pune nici pe ceilalți participanți la trafic în pericol.

În aceeași notă, utilizarea anvelopelor de iarnă în sezonul rece este o măsură de siguranță pe care nu o poți ignora, mai ales că poți răspunde și contravențional în cazul în care nu ai mașina echipată corespunzător.

Prin ce se caracterizează anvelopele de iarnă?

Când vorbim despre anvelope iarna, vorbim, de fapt, despre cauciucuri special concepute pentru vremea rece și carosabilul umed, înghețat sau înzăpezit. Cauciucul din care sunt făcute este tratat în așa fel încât să le asigure o flexibilitate crescută la temperaturi joase. În plus, tiparul acestora este mai încărcat, pentru o aderență sporită pe gheață și zăpadă. De asemenea, aceste anvelope îți oferă o tracțiune optimă la accelerare și frânare. Sunt cea mai bună opțiune pentru sezonul rece, dar nu singura. Magazinele auto au, de regulă, în oferta lor și cauciucuri all season, care sunt de regulă mai accesibile și pot fi folosite în toate anotimpurile. Acestea sunt potrivite pentru temperaturi scăzute, dar nu chiar pentru temperaturi de îngheț, deoarece au o fermitate mai mare, în comparație cu a celor de iarnă și, din această cauză, nu pot asigura o tracțiune optimă. În schimb, sunt o variantă eficientă din perspectiva costurilor și potrivită pentru iernile mai blânde sau pentru șoferii care folosesc mașina pentru deplasări scurte, eventual în zona urbană, unde drumurile sunt curățate constant. Mai mult decât atât, te scutesc de amendă.

Avantajele anvelopelor de iarnă

Nu contează dacă ai un automobil cu tracțiune față, spate sau 4x4, e necesar să schimbi toate cele patru anvelope, nu doar pe cele asociate tracțiunii, pentru o siguranță optimă. Acestea trebuie montate încă din perioada în care temperatura ambientală ajunge la 7 grade Celsius sau este chiar mai mică.

Principalul beneficiu al anvelopelor de iarnă este că reduc distanța de frânare la temperaturi scăzute, dar și în condiții neprietenoase de carosabil (umezeală, gheață, zăpadă). Astfel, distanța de frânare în astfel de condiții poate fi cu până la 25% mai mică decât dacă mașina ta ar fi echipată cu anvelope de vară, în același context. În plus, anvelopele de iarnă conțin silicat, un compus care le sporește flexibilitatea la frig și asigură o aderență optimă la frânarea pe umezeală. Silicatul își menține proprietățile și la temperaturi foarte scăzute, deci, va fi util și în caz de îngheț.

Când trebuie să schimbi anvelopele de iarnă în România - 2022

Codul Rutier impune utilizarea anvelopelor de iarnă, dacă circuli pe drumuri publice pe care există zăpadă, polei sau gheață, indiferent de sezon. Nerespectarea acestei reguli este considerată contravenție și este sancționată ca atare. Asta înseamnă, în primul rând, că trebuie să ai mașina deja echipată la prima ninsoare. În cazul în care călătorești în zone montane și există zăpadă pe carosabil, poți lua amendă pentru nerespectare chiar dacă este vorba despre sezonul estival.

Poți primi între 9 și 20 de puncte amendă pentru nerespectare. În bani, s-ar traduce într-o sumă cuprinsă între 1300 și 2900 de lei. Având în vedere că prețul pentru o anvelopă pornește de la aproximativ 170 RON, pare mai avantajos să respecți legea, decât să plătești amenda. În plus, în acest fel te vei deplasa în siguranță, îți vei proteja mașina și nu vei deveni un pericol pentru ceilalți participanți la trafic.

Schimbarea anvelopelor cu cele de iarnă nu este opțională, mai ales dacă obișnuiești să circuli cu mașina. În cazul în care te deplasezi doar pe distanțe scurte și în oraș, decizia de a folosi anvelope all season poate fi una eficientă din perspectiva costurilor, dar, în cazul deplasărilor prelungite, a expunerii la temperaturi foarte scăzute și la condiții de drum nefavorabile - zăpadă, polei, gheață - este indicat să investești într-un set complet de anvelope de iarnă de calitate.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#anvelope, #anvelope de iarna, #schimbare anvelope , #stiri auto