Un analist de la Harvard face bilanțul sumbru al lui 2022: Cele 3 mari surprize pentru Rusia, China și SUA

Joi, 29 Decembrie 2022, ora 05:51
5923 citiri
Un analist de la Harvard face bilanțul sumbru al lui 2022: Cele 3 mari surprize pentru Rusia, China și SUA
Micahel Barone consideră că Rusia, China și SUA au slăbit în 2022 FOTO: AIE

Michael Barone, un analist american absolvent al Universității Harvard și autor a numeroase cărți, face o analiză a anului 2022, în care vorbește despre faptul că lucrurile importante nu au funcționat, așa cum se așteptau mulți oameni din întregul spectru politic al lumii. Astfel, el susține că cele mai mari trei surprize ale anului sunt slăbirea Rusiei, a Chinei și a economiei SUA.

Fără îndoială, toate aceste evoluții au fost influențate, în special, de războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina, în urmă cu mai bine de 10 luni, care a produs o adevărată furtună pe piețele internaționale energetice și financiare, potrivit AEI.

Michael Barone consideră că prima surpriză a anului 2022 o constituie Rusia, dar nu datorită faptului că a invadat Ucraina, ci datorită slăbiciunii arătate de armata lui Putin, care spera să cucerească țara vecină în doar câteva zile.

Putin primește prima lovitură din 2023: Visteria Rusiei începe să se golească masiv

Experții militari au spus că Rusia are o superioritate covârșitoare și că ar putea ocupa Ucraina destul de repede. În mod evident, administrația Biden a împărtășit acest punct de vedere, evacuând Ambasada SUA și oferind un avion pentru a-l salva pe președintele (și fostul actor de comedie) Volodimir Zelenski, care în acel moment a rostit cuvintele nemuritoare: „Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”.

Lecția este că moralul poate învinge materialul. Oamenii se vor dovedi mai curajoși și mai inventivi atunci când își protejează libertatea și independența națiunii lor decât sugerează statisticile puterii de foc.

O a doua surpriză a anului 2022 a fost declinul Chinei. Nu a trecut mult timp de când unii analiști au prezis că economia sa va fi în curând mai mare decât cea a Americii și că experții săi centralizați și autoritari, arătau calea de a planifica viitorul.

Blocarea rigidă a Partidului Comunist Chinez pentru a suprima COVID-19 a provocat mai multe daune economice decât aproape oricine a considerat că este posibil. Vestea bună despre aceste așteptări este că eșecul neașteptat al Rusiei de a cuceri Ucraina ar putea să-i fi făcut pe liderii Chinei să fie mai precauți în ceea ce privește atacarea Taiwanului, susține Barone.

Un analist american trage o concluzie neașteptată: Frica lui Biden de a-l provoca pe Putin prelungește războiul

O a treia surpriză din acest an este că transferurile masive de trilioane de dolari, inițiate de administrația Trump și crescute considerabil de democrații lui Joe Biden, nu au restabilit economia americană cu inflație scăzută.

Astfel, inflația Statelor Unite a crescut până la 9,06% în iunie 2022, însă ea a scăzut la valoarea 7,11% în noiembrie. Teoria din spatele acestor infuzii enorme de dolari este că, atunci când cererea scade, dacă arunci destui bani din elicoptere (metafora lui Milton Friedman), va rezulta o creștere.

Barone susține că acest procedeu financiar a funcționat în anii copilăriei sale din Detroit Dându-le consumatorilor mai mulți bani prin subvenții sau reduceri de taxe, cererea de mașini a crescut, iar General Motors, Ford și Chrysler și-au rechemat toți acei muncitori pe care i-au concediat cu câteva luni înainte.

Washington Post: Putin este mai priceput în a suprima dizidenții pașnici decât teroriștii violenți
Washington Post: Putin este mai priceput în a suprima dizidenții pașnici decât teroriștii violenți
Există o crudă ironie în faptul că Rusia, care a fost responsabilă pentru atâtea atacuri teroriste în ultimii ani, din Siria până în Ucraina, a fost ea însăși atacată de teroriști ....
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul ar putea să nu poată să distrugă Hamas, în ciuda a cinci luni de lupte intense în Gaza, au recunoscut oficialii serviciilor de informații. Principalul obiectiv al invaziei din...
#anul 2022, #2022, #razboi Rusia, #Rusia, #China, #SUA, #Volodimir Zelenski, #Vladimir Putin, #Joe Biden, #inflatie SUA , #Razboi Ucraina
Comentarii
Poza Maramu1976
Maramu1976
rank 1
Americanii sunt sumbrii...