Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului: ”Vreau să resuscitez programul StartUp Nation”. Cele 45.000 de locuri de muncă din edițiile anterioare INTERVIU

Luni, 24 Ianuarie 2022, ora 21:30
6489 citiri
Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului: ”Vreau să resuscitez programul StartUp Nation”. Cele 45.000 de locuri de muncă din edițiile anterioare INTERVIU
Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi turismului

Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, a vorbit într-un interviu pentru Ziare.com despre proiectele prioritare din acest an, atât cele deja demarate, cât şi despre programele noi pe care vrea să le pornească de la zero.

Cadariu spune astfel că vrea să resusciteze programul pentru inițiative noi în afaceri, StartUp Nation, dar şi să pună din nou pe picioare programul privind internaționalizarea produselor și serviciilor românești, atât pentru turism, cât și pentru celelalte domenii antreprenoriale.

De asemenea, ministrul a vorbit şi despre sectorul balnear, unde România are un potențial fantastic de a atrage turiști, dar şi despre investițiile pentru dezvoltarea întregului domeniu schiabil, acesta fiind un program important al mandatului său.

Reporter: Care sunt proiectele prioritare pentru anul 2022?

Ministrul Constantin-Daniel Cadariu: În primul rând o prioritate este sănătatea oamenilor cu care sper să duc proiectele la bun sfârșit. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului este un minister nou, iar înființarea lui și operaționalizarea structurilor care să lucreze pentru proiectele anului 2022 va fi în sine o prioritate pentru acest an. Resursa umană reprezintă cheia oricărui succes, iar dacă nu ai parte de o echipă consolidată și de buni profesioniști, orice obiectiv este sortit pieirii.

Avem multe proiecte de realizat, unele pe care vreau să le resuscitez, cum este programul pentru inițiative noi în afaceri, StartUp Nation, altele pe care vreau să le inițiez de la 0.

Pentru orice prioritate, însă, voi aduce la aceeași masă mediul privat, a mediul academic, autoritățile publice și societatea civilă pentru a putea stabili direcții de dezvoltare ale unui ecosistem al inovării. Eu sunt un ministru liberal și vreau să mă asigur că statul intervine acolo unde mediul privat și societate civilă au nevoie. Suprareglementarea nu reprezintă o soluție și nu îmi doresc asta.

Îmi propun ca anul acesta, după achitare restanțelor, să inițiez aproximativ 12 programe.

"Avem zone care dețin izvoare termale și minerale care sunt exploatate insuficient"

Reporter: Unul dintre domeniile lăsate în paragină şi unde necesarul de investiţii este foarte mare este sectorul balneo. Ce planuri aveţi aici?

Ministrul Constantin-Daniel Cadariu: Cel mai dureros domeniu care cred că trebuia să fie mai atent păstorit de ajutoarele de stat este cel al turismului balnear. Nu știu exact câți investitori își aduc aminte, dar în 2019 a fost o măsură gestionată de către Comisia Națională de Prognoză care viza dezvoltarea Stațiunilor Balneare. Un program care a primit câteva cereri de finanțare, dar fără niciun rezultat. Programul este acum închis.

România are un potențial fantastic de a atrage turiști pentru aceste servicii, mai ales că cererea pentru turismul de spa și wellness a crescut la nivel mondial și am putea să devenim un pol important în regiune. În prezent, trebuie să fim conștienți că actualele ecosisteme balneare din România sunt dependente de biletele de tratament subvenţionate de stat și au o atractivitate scăzută pentru cerințele turistului modern, ancorat mereu la nou.

Resurse naturale avem; chiar avem zone care dețin izvoare termale și minerale care sunt exploatate insuficient și asta pe lângă cele 29 de stațiuni balneoclimatice și 4 stațiuni balneare. Ne mai trebuie investiții care să fie generatoare de venituri.

Reporter: Care ar fi un alt program important în mandatul dumneavoastră?

Ministrul Constantin-Daniel Cadariu: Al doilea program important al mandatului meu va fi continuarea investițiilor pentru dezvoltarea întregului domeniu schiabil. Avem peste 200 de pârtii acreditate în România și chiar 2 stațiuni care au pârtii ce depășesc 15 km lungime. Pentru a atrage turiști străini, însă, avem nevoie de investiții mai mari care să ne facă competitivi pe piața internațională unde concuram pentru bugetul omului care are de ales între stațiuni cu pârtii de 40, 50 sau chiar 300 de km lungime.

"Cele 2 ediții ale StartUp Nation din 2017 și din 2018 au generat crearea a peste 45.000 de noi locuri de muncă"

Reporter: Ce se va întâmpla cu Programul StartUp Nation?

Ministrul Constantin-Daniel Cadariu: Pe lângă aceste priorități, lucrez deja cu echipa ministerului la punerea din nou pe picioare a programului privind internaționalizarea produselor și serviciilor românești, atât pentru turism, cât și pentru celelalte domenii antreprenoriale. Proiectul de act normativ este deja în transparență pe site-ul ministerului.

Vreau, însă, ca orice măsură, orice politică publică să reprezinte soluționarea unei nevoi din societate și ca acestea să nu fie implementate doar pentru că sună bine, ci pentru că ele pot aduce dezvoltare economică.

Totodată, avem în vedere reluarea StartUp Nation, cele 2 ediții anterioare din 2017 și din 2018 au condus la crearea a peste 45.000 de noi locuri de muncă, din care peste 30.000 din rândul absolvenților, șomerilor sau persoanelor defavorizate. Ajutorul financiar primit de către beneficiarii primelor două ediții a condus la o rată de supraviețuire a afacerilor de peste 99%. Reprezintă o măsură foarte bună pentru încurajarea românilor de a face pasul spre antreprenoriat.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#antreprenoriat, #turism, #afaceri, #economie , #Turism