Secretarul de stat american va face în România un anunț major despre sprijinirea Ucrainei în domeniul energiei

Marti, 29 Noiembrie 2022, ora 07:16
3841 citiri
Secretarul de stat american va face în România un anunț major despre sprijinirea Ucrainei în domeniul energiei
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken FOTO Facebook/Departamentul de Stat al SUA

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va anunţa marţi, la Bucureşti, un ajutor pentru restabilirea capacităţii de transport a energiei electrice în Ucraina, care se confruntă cu atacuri ruseşti ce vizează reţeaua energetică a ţării, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, citat de Reuters.

Oficialul Departamentului de Stat, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că Washingtonul a discutat cu furnizorii de utilităţi şi de hardware din SUA şi cu statele europene pentru a localiza echipamente ce pot ajuta la repunerea în funcţiune a staţiilor de transmisie de înaltă tensiune avariate de atacurile cu rachete ruseşti.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, le-a spus unor diplomaţi NATO aflaţi în vizită la Kiev că transformatoarele sunt cel mai important element al infrastructurii energetice a ţării care trebuie să fie restaurat.

Antony Blinken a sosit în România luni seara, pentru a participa la o reuniune a miniştrilor de externe din ţările NATO.

Blinken se va folosi marţi de o întâlnire cu un nou grup de coordonare în domeniul energiei, care include G7 şi alte state, pentru a prezenta "o parte din ceea ce Statele Unite au reuşit să mobilizeze” şi planurile americane de a trimite aceste echipamente în Ucraina cât mai repede posibil, "în următoarele câteva săptămâni", a declarat oficialul.

Diplomatul nu a precizat ce formă va lua asistenţa sau la ce valoare se ridică, menţionează Reuters.

De asemenea, a mai spus oficialul, Washingtonul a încurajat şi alte ţări să facă acelaşi lucru pentru ca Ucraina să poată evita penele de curent ce lasă milioane de oameni în întuneric şi fără încălzire în plină iarnă.

Moscova încearcă să taie alimentarea cu energie electrică a populaţiei civile ucrainene vizând în atacuri substaţii, a spus oficialul american, adăugând că acestea costă milioane de dolari, dar sunt vulnerabile la dronele furnizate de Iran şi folosite de Rusia în Ucraina. "Sunt în aer liber, nu sunt în clădiri, sunt foarte greu de protejat", a arătat oficialul citat de Reuters.

Programul secretarului de stat SUA

În cursul dimineţii, premierul Nicolae Ciucă şi secretarul de stat american Antony Blinken vor vizita expoziţia itinerantă "Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic", realizată de Ambasada SUA în parteneriat cu Ministerul român al Afacerilor Externe şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi în colaborare cu Universitatea din Craiova, arată agerpres.ro.

La ora 10,30, oficialul american va fi primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis.

Blinken are programate, ulterior, consultări politice cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la finalul cărora cei doi vor susţine o conferinţă de presă comună, la sediul MAE.

Conform Ambasadei SUA, secretarul de stat Antony Blinken va avea o întrevedere şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care se află la Bucureşti pentru Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Modelul ce ar putea ajuta Ucraina: Israelul a reușit să respingă atacul iranian datorită ajutorului aliaților și armelor pe care le deține
Modelul ce ar putea ajuta Ucraina: Israelul a reușit să respingă atacul iranian datorită ajutorului aliaților și armelor pe care le deține
Israelul a reușit să respingă un atac masiv cu rachete și drone din partea Iranului, forțelor proxy din Irak, Liban și Yemenului datorită mijloacelor care lipsesc cu desăvârșire Ucrainei,...
O adolescentă din Ucraina, rămasă fără picioare în urma unui atac al Rusiei, a participat la un maraton în SUA
O adolescentă din Ucraina, rămasă fără picioare în urma unui atac al Rusiei, a participat la un maraton în SUA
Iana Stepanenko, în vârstă de 12 ani, a amintit încă o dată lumii despre eroismul ucrainenilor, care au rezistat agresiunii ruse pentru al treilea an în fața rușilor. Ea a alergat cinci...
#Antony Blinken, #SUA, #Ucraina, #energie , #Razboi Ucraina