Antony Blinken a ajuns în Moldova, pe fondul crizei refugiaţilor ucraineni

Duminica, 06 Martie 2022, ora 07:08 2949 citiri
Antony Blinken, șeful diplomației SUA FOTO Titter/ Secretary Antony Blinken

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a ajuns sâmbătă, 6 martie, în Moldova pentru a arăta sprijinul Statelor Unite pentru această ţară copleşită de un val de refugiaţi din Ucraina şi care se teme să nu cadă sub ameninţarea Moscovei.

Antony Blinken ar urma să liniştească mica ţară, fracturată de o regiune disidentă pro-rusă, Transnistria, la frontiera de vest a Ucrainei.

Unii analişti cred că teritoriul ar putea fi folosit ca bază din spate în invazia Ucrainei de către armata rusă.

De la invazia rusă a Ucrainei, zeci de mii de refugiaţi s-au revărsat în Moldova, una dintre cele mai sărace ţări ale Europei, punând presiune asupra serviciilor sociale.

Cu câteva ore înainte de sosirea sa, Antony Blinken a vizitat frontiera Ucrainei în Polonia, ţară membră a UE şi NATO care a primit 700.000 de ucraineni fugind de război.

Secretarul de stat american le-a spus polonezilor că Washingtonul doreşte să mobilizeze 2,75 miliarde de dolari pentru a ajuta la rezolvarea acestei crize umanitare.

Războiul a dat un nou elan speranţelor Moldovei de aderare la Uniunea Europeană.

Guvernul a prezentat oficial joi o cerere de aderare la blocul celor 27, în acelaşi timp cu Georgia, o altă fostă republică sovietică.

Antony Blinken urmează să aibă întâlniri duminică cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, premierul Natalia Gavriliţă şi ministrul de externe, Nicu Popescu.

În cursul săptămânii, Maia Sandu, aleasă în 2020 pe o platformă pro-occidentală, i-a spus şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, că ţara se confruntă cu riscuri de securitate "grave".

Din capitala Chişinău, "se poate auzi zgomotul bombelor de cealaltă parte a frontierei", a declarat ea.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News