Cine este șeful ANPC, pesedistul de care Nicușor Dan se plânge că a fost trimis să-i pună bețe-n roate

Vineri, 13 Mai 2022, ora 03:03
15249 citiri
Cine este șeful ANPC, pesedistul de care Nicușor Dan se plânge că a fost trimis să-i pună bețe-n roate
Președintele ANPC Horia Constantinescu a trecut prin mai multe partide FOTO Captură Video / Youtube

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor este condusă din luna ianuarie a acestui an de către Horia Constantinescu, fost membru PSD, pe care primarul Capitalei Nicușor Dan și edilul de la Sectorul 1 Clotilde Armand îl acuză că acționează politic.

Constantinescu a fost numit președinte ANPC de către premierul Nicolae Ciucă la finalul lunii ianuarie a acestui an, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Anterior, Horia Constantinescu a vizitat mai multe partide. Mai întâi a fost membru PSD, apoi a trecut la PPUSL, după care a intrat în echipa liberalului Vergil Chițac, actual primar al Constanței, iar în final s-a întors la prima dragoste, PSD.

În 2020, Constantinescu a candidat la Primăria Constanței din partea PPUSL, partidul lui Dan Voiculescu, însă a pierdut cursa.

Acesta este cunoscut pentru relații strânse de prietenie cu numeroși grei din PSD, precum cea cu Nicușor Constantinescu (fost baron de Constanța, condamnat în numeroase dosare de corupție), Liviu Dragnea (cel care l-a și pus în 2019 șef la ANPC sub semnătura Vioricăi Dăncilă), dar și familia Năstase. Horia Constantinescu este nașul de cununie al lui Andrei Năstase, fiul lui Adrian Năstase, și deține alături de acesta terasa Bonton din Herăstrău.

Horia Constantinescu are relații strânse cu liderii PSD, el fiind de altfel naș de cununie al lui Andrei Năstase, fiul lui Adrian Năstase.

Conform Info Sud-Est, Constantinescu este nepotul lui Miron Constantinescu, istoric și sociolog marxist care a contribuit la instaurarea comunismului în România, fost președinte al Marii Adunări Naționale. Miron Constantinescu este cel care a încercat să-l răstoarne pe Gheorghe Gheorghiu Dej, în 1956, după ce Hrușciov a denunțat staliniștii.

Într-un interviu pentru sursa citată, Constantinescu se descrie drept un interlop descurcăreț.

„Primii bani i-am făcut cum se făceau, mai cu bișnița, mai cu camăta, mai cu stânga, mai cu dreapta. Escrocheriile vremurilor, de-acum 20 și ceva de ani. Eram copil, voiam să mă îmbrac. (...) Mă distrez, beau, mănânc, am în continuare amante. Mie mi-e frică numai de proști. De la un om inteligent te poți aștepta la ceva rațional, dar la prost e o surpriză continuă”, afirmă acesta.

Criticat de un coleg de breaslă și de partid

Horia Constantinescu a fost acuzat de către comisarul șef ANPC Sorin Susanu, membru PSD Brașov, că ar fi transformat instituția într-o moșie personală și i-a cerut demisia. Acesta a explicat că din cauza managementului prost de la ANPC, autoturismele instituției din mai multe județe nu mai pot fi folosite pe motiv că au rămas fără polițe RCA.

„Autoturisme ANPC fără RCA! Din păcate, managementul defectuos al Președintelui ANPC, domnul Horia Constantinescu, aduce tot mai multe sincope în desfășurare activității comisarilor ANPC. Chiar dacă pentru achiziții cel puțin discutabile (aprox. 14.000€ pentru 20 stații walkie talkie) au existat bani, pentru cheltuielile uzuale nu se mai găsesc fonduri. După ce a fost evitată la limită (mulțumesc colegilor de la resurse umane ANPC) neplata salariilor a zeci de comisari ANPC, de astăzi (marți - n.r.), mașinile Protecție Consumatorilor din Galați, Constanța, Vrancea, Buzău, Tulcea, Brăila.. nu mai pot fi folosite deoarece nu au fost alocate resursele financiare necesare pentru a se putea achiziționa polițele de tip RCA”, a relatat pe Facebook Sorin Claudiu Susanu.

Nemulțumirile lui Nicușor Dan și Clotilde Armand

Primarul Capitalei Nicuşor Dan a acuzat la începutul săptămânii ANPC că urmează ordine politice ale fostului primar Gabriela Firea şi că încearcă să blocheze transportul în comun.

„ANPC e noua bâtă a PSD în Bucureşti. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor încearcă în zilele acestea ceea ce n-a reuşit sindicatul politic acum câteva luni, să blocheze definitiv transportul în comun din Capitală. ANPC a devenit acum extrem de brutală, la ordin politic, şi asta se vede cu ochiul liber: închide locuri de joacă în parcuri, ameninţă cu închiderea de spitale şi pune în dificultate transportul public prin scoaterea din circulaţie a mai multor troleibuze şi tramvaie”, a scris primarul Capitalei pe Facebook.

„Ce mai urmează să mai facă ANPC? Să oprească furnizarea apei calde, pentru că sunt avarii pe reţea? Asta vor Gabriela Firea şi prietenii ei de la ANPC? Probabil că bucureştenii se pot aştepta şi la aşa ceva de la subordonaţii plini de zel ai „Doamnei”. Sunt curios dacă sunt tot atât de „necruţători” cu primăriile sectoarelor 3, 4 sau 5”, a mai completat primarul.

Afirmațiile lui Nicușor Dan au fost taxate de către președintele PSD Marcel Ciolacu, care a declarat că cel care ar trebui să-și dea demisia este Nicușor Dan, adăugând că „scapă de o tortură”.

Acuze similare împotriva șefului ANPC au venit și din partea edilului de la Sectorul 1, Clotilde Armand, care îl acuză pe Horia Constantinescu că folosește instituția „după cum primește ordine de la PSD”. Primarul a dezvăluit apoi că a înaintat către conducerea ANPC o adresă prin care a solicitat explicit să verifice toate societățile comerciale care funcționează ilegal în Parul Herăstrău șiu pe raza Sectorului 1. „Multe dintre acestea aparțin unor apropiați de zona politică a d-lui Ciolacu”, a mai afirmat Armand.

Jocuri de culise împotriva lui Nicușor Dan

Capitala a primit cei mai puțini bani din programul Anghel Saligny dedicat dezvoltării locale și urbane. Gabriela Firea, dar și mai mulți lideri PNL au cerut ca Nicușor Dan să nu primească bani de la guvern, pe motiv că a rămas apropiat de Ludovic Orban, liderul partidului Forța Dreptei, desprins din PNL, susțin surse politice pentru Ziare.com.

”Gabriela Firea a cerut ferm ca Nicușor Dan să nu primească niciun ban. Firea se pregătește să candideze din nou la Primăria Capitalei în 2024 și nu are niciun interes ca Nicușor Dan să aibă realizări. De altfel, Firea, în calitate de președinte al PSD București, nu are interes nici la sectoare. La 3 e certată cu finul Negoiță, iar Băluță, de la Sectorul 4, o ignoră de când nu mai e primar general”, susțin surse din conducerea PSD pentru Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#anpc, #horia constantinescu, #PSD, #NIcusor Dan, #Primaria Capitalei , #stiri politice