Bătrâni ținuți în mizerie, în paturi pline de ploșnițe și râie. Erau hrăniți cu mâncare expirată

Miercuri, 15 Februarie 2023, ora 10:36
4952 citiri
Bătrâni ținuți în mizerie, în paturi pline de ploșnițe și râie. Erau hrăniți cu mâncare expirată
Paturile murdare și mâncare expirată FOTO antena3.ro

Mai multe nereguli au fost constatate de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) la cămine pentru vârstnici din Giurgiu, printre acestea fiind alimente expirate, gândaci în blocul alimentar, mizerie în camere. Comisarii ANPC au dat amenzi în valoare de aproape 100.000 de lei.

CJPC Giurgiu a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că echipele de control au verificat căminele de îngrijire a persoanelor vârstnice din judeţul Giurgiu.

Au fost controlaţi patru operatori economici. Este vorba de SC Lumyr Management Group, (punct de lucru Căminul Bunicilor Confidence, situat în oraş Mihăileşti), Asociaţia Căminul de Bătrâni Romantic Club (punct de lucru Sat Popeşti, oraş Mihăileşti), Centrul pentru persoane vârstnice Mironeşti (Sat Mironeşti, Comuna Gostinari), aparţinând de DGASPC Giurgiu, Trust Development Invest SRL (Sat Dărăşti-Vlaşca).

Echipele de control au descoperit mai multe nereguli, printre care:

  • neasigurarea personalului medical;
  • neasigurarea dotărilor pentru recuperarea fizică, psihică şi mentală;
  • folosirea în blocul alimentar al operatorului economic a unor materii prime, semipreparate cu data limită de consum depăşită;
  • prezenţa insectelor vii (a gândacilor), în blocul alimentar şi în echipamentele frigorifice;
  • folosirea unor produse ambalate, congelate cu acumulări masive de gheaţă;
  • folosirea unor produse alimentare păstrate la temperatură ambientală, fără dată limită de consum, fără menţiunea datei de deschidere;
  • utilizarea unor echipamente frigorifice de depozitare cu un grad de uzură avansat, cu rafturile deformate, chederele rupte, depreciate; folosirea unor ustensile de bucătărie neprofesionale şi cu un grad avansat de uzură, a bureţilor din sârmă, a unor coşuri de colectare a deşeurilor fără capac.

De asemenea, problemele au fost şi în spaţiile de cazare.

Astfel, comisarii ANPC au constatat că două dintre camere nu erau igienizate, având depozite de praf. Nu toate camerele sunt dotate cu boilere la baie. Erau folosite lenjerii rupte şi saltele şi protecţii de pat rupte şi pătate; pereţii erau jupuiţi şi murdari, parchet depreciat, calorifere cu zone ruginite, praf, pânze de păianjen, zugrăveală exfoliată. În baie, era un depozit de calcar la duş, iar chederele căzii de la cabina de duş nu erau igienizate. Mocheta era deteriorată şi murdară, era folosit un mobilier depreciate, pavimentul era murdar.

Totodată, în sala de mese, echipele de control au descoperit folosirea unor scaune cu tapiţeria ruptă, instabile, vechi şi era pericol de accidentare. Mese cu lemn exfoliate. Depozitarea mărfurilor direct pe paviment. Afişarea meniului săptămânal, fără precizarea cantităţii nete/porţie. Folosirea unor cântare neverificate metrologic.

Pentru neregulile constatate au fost date 13 amenzi în valoare totală de 97.000 de lei. Comisarii ANPC au oprit de la comercializare peste 100 de kilograme de produse alimentare cu deficienţe şi au oprit temporar prestarea de servicii până la remedierea deficienţelor constatate, pentru cele patru unităţi.

Unul din centrele de bătrâni de la DGASPC Giurgiu a fost închis

ANPC a închis centrul de la Mironești pentru mizeria pe care au găsit-o in cadrul centrului.

Cazarea se face în condiții improprii, pereții sunt degradați, paturile rupte, mucegai, igrasie, alimente expirate, ploșnițe, râie. Pe scurt, un real pericol pentru sănătatea și viața beneficiarilor din acest centru.

Cei 46 de bătrâni care se află la azilul respectiv vor trebui relocați, iar 42 de angajați riscă să rămână fără loc de muncă.

Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
UOKiK a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 milioane de dolari) pentru că a indus în eroare clienţii în privinţa disponibilităţii produselor şi a datelor de...
Selly a călcat prea tare accelerația. Reacția vloggerului după ce a rămas fără permis: ”Mă învăț minte”
Selly a călcat prea tare accelerația. Reacția vloggerului după ce a rămas fără permis: ”Mă învăț minte”
Andrei Șelaru, alias Selly, cunoscut vlogger și antreprenor, a rămas sâmbătă, 23 martie, fără permis de conducere. Potrivit unui anunț al Poliției, un tânăr de 23 de ani din Craiova...
#anpc, #camin de batrani, #mancare expirata, #amenda , #ANPC