Noi amenzi pentru magazinele Lidl și Mega Image din București. Premiera anunțată de ANPC VIDEO / FOTO

Marti, 03 Mai 2022, ora 22:23
6753 citiri
Noi amenzi pentru magazinele Lidl și Mega Image din București. Premiera anunțată de ANPC VIDEO / FOTO
Cele două magazine au fost amendate cu 90.000 de lei FOTO Pixabay

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au amendat un magazin Lidl și unul Mega Image din București și au propus închiderea lor temporară după ce au găsit produse expirate și mizerie.

ANPC a transmis că, luni şi marţi, au fost făcute controale la două magazine aparţinând lanţurilor Lidl şi Mega Image, situate în Sectorul 1 al Capitalei, iar pentru prima dată comisarii ANPC au stabilit ca deciziile luate să aibă impact la nivelul magazinelor din acelaşi lanţ, la nivel naţional.

”Nu de puţine ori am constatat, în cadrul activităţii de comisar, faptul că sancţiunile aplicate într-un judeţ nu sunt respectate în toate celelalte. Din acest motiv, am stabilit o nouă abordare, în premieră, în activitatea de control a instituţiei. După ce se fac constatări la unul dintre magazinele parte dintr-o reţea mai mare, se întocmeşte un act la nivelul proprietarului întregii reţele, în aşa fel încât cele constatate devin obligatorii pentru întreaga reţea. Vrem ca, în felul acesta, abordarea să fie unitară la nivel naţional şi punctul nostru de vedere să fie automat, nu permanent evitat. Suntem în slujba consumatorilor, nu a operatorilor economici! Legea este aceeaşi la nivelul întregii ţări!”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

Echipele de control au constatat mai multe nereguli, printre care: comercializarea unor produse cu data durabilităţii minimale depăşită, comercializarea de legume-fructe cu evidente modificări organoleptice, cu caracteristici calitative neconforme şi fără informarea asupra denumirii distribuitorului şi adresa completă, neconcordanţe între ingredientele declarate pe etichete şi denumirea produsului, comercializarea de diferite sortimente de produse alimentare ambalate, expuse în vitrine frigorifice verticale neigienizate, cu zone cu rugină, fire de păr şi praf şi grăsime, în cantităţi masive, sub grătarele de expunere.

De asemenea, comisarii ANPC au găsit grilaje încărcate masiv cu praf şi grăsime, containere cu vopsea exfoliată, paviment neigienizat în agregatele de frig din camerele de depozitare, aparate de stors citrice, neigienizate, cu resturi de coji şi pulpă, cu grăsime, băuturi răcoritoare vândute sub denumirea de limonadă, deşi în compoziţie se utiliza acidul citric, prestarea unor servicii care pot afecta sănătatea consumatorilor.

În urma neregulilor constatate, au fost date amenzi în valoare de 90.000 de lei.

Totodată, echipele de control au decis oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare cu modificări organoleptice şi a celor cu deficienţe de informare pe etichete. De asemenea, comisarii ANPC au hotărât oprirea temporară a prestării de servicii a 15 vitrine, camere de frig de depozitare şi a aparatului de stors citrice din magazinul Lidl.