Percheziții la Primăria Parisului. Primarul Anne Hidalgo, suspectată de luare de mită și deturnare de fonduri publice

Miercuri, 06 Martie 2024, ora 07:08
1574 citiri
Percheziții la Primăria Parisului. Primarul Anne Hidalgo, suspectată de luare de mită și deturnare de fonduri publice
Anne Hidalgo a efectuat o călătorie, finanţată de către autoritatea locală din Paris FOTO Anne Hidalgo/Facebook

Poliţia a percheziţionat marţi birourile Primăriei Parisului în cadrul unei anchete preliminare privind presupuse deturnări de fonduri publice în urma călătoriei primarului Anne Hidalgo în Tahiti, anul trecut, o călătorie făcută sub pretextul pregătirii Jocurilor Olimpice pe care le găzduieşte la vară capitala Franţei, au declarat marţi surse judiciare citate de presa franceză.

Inspectorii de la brigada financiară şi magistraţii de la Parchetul Naţional Financiar (PNF) au percheziţionat Primăria Parisului şi anexele sale în cadrul unei anchete privind condiţiile în care s-a desfăşurat o controversată deplasare a primarului Anne Hidalgo în Tahiti, în octombrie 2023, a declarat o sursă judiciară pentru LCI-TF1, confirmând o informaţie apărută mai întâi în Le Monde.

Ancheta a fost deschisă în noiembrie anul trecut în urma unei plângeri depuse de o asociaţie anticorupţie, AC!. Suspiciunile sunt de luare de mită şi deturnare de fonduri publice şi vizează "călătoria în Tahiti a doamnei Anne Hidalgo şi a unei delegaţii a Primăriei Parisului", a precizat sursa judiciară.

Socialista Anne Hidalgo a răspuns în noiembrie la criticile privind călătoria sa în Polinezia Franceză prin publicarea unei liste a întâlnirilor la care a participat şi, deşi nu a vizitat locul de desfăşurare a competiţiei de surf de la Jocurile Olimpice Paris 2024, care se va desfăşura în Tahiti, a declarat că adjunctul său responsabil cu sportul a făcut-o.

Vizita lui Hidalgo a fost prezentată ca fiind una de inspectare a instalaţiilor, dar nu au fost publicate fotografii, iar adversarii săi politici au spus că a fost vorba, de fapt, despre o vacanţă.

Această anchetă este "o urmare firească a raportului trimis Parchetului Naţional Financiar şi a fost continuată astăzi prin prezentarea voluntară de către municipalitate a documentelor suplimentare solicitate", a precizat municipalitatea pariziană într-un comunicat de presă, adăugând că aceasta "a prezentat deja în mod voluntar documentele justificative" referitoare la aceste deplasări.

Potrivit asociaţiei anticorupţie care a depus plângerea, primarul Parisului "a profitat de această ocazie (deplasarea în Polinezia Franceză - n.r.) pentru a-şi vizita fiica, care locuieşte pe o insulă de lângă Tahiti". Ea a fost însoţită de doi adjuncţi, precum şi de soţul ei, se arată în plângere. "Se pune imediat întrebarea cine a plătit pentru această călătorie", a precizat asociaţia.

Potrivit Primăriei Parisului, cheltuielile de transport pentru delegaţia pariziană formată din şase persoane (trei consilieri şi trei membri ai personalului) s-au ridicat la 40.955 de euro, iar costurile de cazare şi masă la 18.545 de euro.

Comisia de etică a Primăriei a exonerat-o deja pe primăriţă de orice abatere. Comisia "a considerat că Anne Hidalgo a efectuat o călătorie de afaceri în Noua Caledonie şi Polinezia, finanţată de către autoritatea locală din Paris, în perioada 16-21 octombrie 2023 dimineaţa, precum şi o călătorie privată din după-amiaza zilei de 21 octombrie până la 5 noiembrie 2023, plătită din fondurile sale personale".

Jocurile Olimpice se vor desfăşura între 26 iulie şi 11 august.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#anne hidalgo, #primar, #deturnare fonduri, #mita, #Paris, #primarie, #acuzatii , #Franta