Bătrân de 71 ani, acuzat de uciderea animalelor cu intenţie. Câți ani de pușcărie riscă

Joi, 14 Martie 2024, ora 10:01
2704 citiri
Bătrân de 71 ani, acuzat de uciderea animalelor cu intenţie. Câți ani de pușcărie riscă
Pisică FOTO/ Pixabay

Poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul pentru Protecţia Animalelor au reţinut, pe 11 martie, un bărbat, în vârstă de 71 de ani, faţă de care sunt efectuate cercetări într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de uciderea animalelor cu intenţie, a informat joi, 14 martie, un comunicat al Poliţiei Capitalei.

Potrivit sursei citate, la data de 10 martie 2024, Serviciul pentru Protecţia Animalelor a fost sesizat de către o persoană cu privire la faptul că vecinul i-ar fi suprimat viaţa pisicii sale, apoi ar fi aruncat trupul neînsufleţit al animalului pe carosabil.

„Poliţiştii care s-au deplasat cu operativitate la adresă au constatat că cele sesizate se confirmă, persoana bănuită de comiterea faptei fiind un bărbat, în vârstă de 71 de ani. De asemenea, a fost efectuată cercetarea la faţa locului, trupul neînsufleţit al animalului fiind ridicat şi transportat la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală pentru necropsie. Astfel, a fost emisă ordonanţa pentru efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de bărbatul în cauză, acesta fiind reţinut pentru 24 de ore”, a precizat comunicatul de presă.

Ulterior, faţă de acesta, magistraţii au dispus măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Cercetările sunt continuate de către Serviciul pentru Protecţia Animalelor, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uciderea animalelor cu intenţie.

„Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a mai precizat Poliţia Capitalei.

Poliţiştii Serviciului pentru Protecţia Animalelor reamintesc cetăţenilor faptul că relele tratamente şi cruzimile aplicate animalelor se pedepsesc inclusiv cu închisoarea.

Conform art. 25 din Legea 205/2004, privind protecţia animalelor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă: intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor; despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare; folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.

De asemenea, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă: folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare; folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora; practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; rănirea cu intenţie a animalelor.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani: uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept; schingiuirea animalelor; organizarea de lupte între animale sau cu animale; zoofilia.

Poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul pentru Protecţia Animalelor desfăşoară în permanenţă activităţi privind combaterea şi prevenirea faptelor de natură penală şi contravenţională comise asupra animalelor, precum şi luarea măsurilor specifice pentru animalele aflate în pericol, se mai arată în comunicatul de presă.

Amenda uriașă primită de un bărbat care a vrut să abandoneze trei căței pe un teren viran
Amenda uriașă primită de un bărbat care a vrut să abandoneze trei căței pe un teren viran
A vrut să abandoneze trei căței pe un câmp și s-a ales cu o amendă uriașă. Un bărbat din comuna vrânceană Pufeşti va scoate din buzunar nu mai puțin de 12.000 de lei după ce a fost...
Alarmă în Londra: Doi cai din armata britanică au scăpat liberi pe stradă. O persoană a fost rănită FOTO/VIDEO
Alarmă în Londra: Doi cai din armata britanică au scăpat liberi pe stradă. O persoană a fost rănită FOTO/VIDEO
Autorităţile din capitala britanică au anunțat miercuri, 24 aprilie, că mai mulți cai, între care unul plin de sânge, au fost scăpaţi de sub control în Londra şi cel puţin o persoană...
#animale, #ucidere animale, #animale de companie , #animale