Cum să ai grijă de sănătatea animalului tău de companie

Advertorial
Vineri, 16 Decembrie 2022, ora 16:02
5066 citiri
Cum să ai grijă de sănătatea animalului tău de companie
FOTO: shutterstock.com

Atunci când te hotărăști să adopți un animal de companie, trebuie să ții cont de faptul că acesta va reprezenta o mare responsabilitate. El nu este doar un partener de joacă, ci un prieten de nădejde care are nevoie de îngrijire și atenție constantă. Pentru ca acesta să-ți fie alături cât mai mult timp, va trebui să ai mare grijă de sănătatea sa.

Iată câțiva pași esențiali pe care va trebui să îi respecți astfel încât animăluțul tău să fie cât mai fericit și sănătos.

Du-l periodic la veterinar

Chiar dacă animalul pare că se simte bine și nu are nicio boală, nu ar trebui să treci cu vederea controalele periodice la veterinar. Deși nu prezintă simptome evidente, uneori este posibil ca animalul să sufere de anumite probleme care sunt mai greu de observat. Printr-un control de rutină, medicul le poate depista și poate recomanda un tratament.

Alteori, poate să nu fie vorba despre afecțiuni, ci mai degrabă de o îngrijire care nu este tocmai potrivită pentru animal. Poate acesta are o greutate prea mare sau prea mică, sau poate că blana sa nu are tocmai cea mai bună stare. În aceste situații, veterinarul îți va oferi cele mai bune sfaturi referitoare la îngrijirea și la hrana pe care trebuie să i le oferi.

Fă-i analize de sânge

La fel ca la oameni, analizele pot fi la fel de necesare pentru câinele sau pisica ta. Apelează la un cabinet veterinar care poate realiza analize de laborator pentru animale și verifică starea de sănătate a prietenului tău blănos. Ele ar putea fi recomandate și în cazul în care animalul nu se simte bine, dar plasarea unui diagnostic este mai dificilă.

Vaccinează-l

O regulă de aur pentru toți cei care au animale de companie este vaccinarea. Imunizarea câinelui și a pisicii va trebui realizată încă de la o vârstă fragedă așa că, după ce adopți animăluțul, ia legătura cu veterinarul pentru a afla când se realizează vaccinurile.

După completarea schemei obligatorii de vaccinare pentru pui, va trebui să revii pentru vaccinurile anuale. Astfel, le vei oferi animalelor protecție împotriva a numeroase afecțiuni și te vei asigura că aceștia vor duce o viață cât mai sănătoasă.

Discută cu veterinarul despre sterilizare

În cazul în care nu îți dorești ca animalul tău să aibă pui, este recomandat să iei în considerare sterilizarea acestuia. Procedura nu este una extraordinar de complicată, însă este necesară anestezierea animalului și va fi nevoie de o perioadă de recuperare. Medicii recomandă sterilizarea deoarece aceasta poate preveni apariția unor boli grave, precum cancerul organelor reproducătoare sau complicațiile în timpul sarcinilor.

Alege hrana potrivită

Nu în ultimul rând, un alt aspect ce necesită atenție este hrana pe care i-o oferi animalului. Asigură-te că alegi produse de calitate, potrivite etapei sale de dezvoltare (vârstei), dar și nevoilor sale. Dacă nu știi ce alegere ar fi cea mai bună, nu ezita să întrebi veterinarul. Acesta te poate sfătui și cu privire la mărimea porțiilor, la tipul de hrănire (cu hrană umedă, hrană uscată sau hrănire mixtă) și la programul meselor.

Arată-i animalului tău de companie cât de mult îl iubești având grijă de sănătatea sa. Mergi periodic la veterinar pentru controale și analize, fă-i toate vaccinurile la timp, alege un tip de hrană potrivit și ia în considerare opțiunea sterilizării. Astfel, îi vei asigura câinelui sau pisicii tale o viață lungă și fericită.

Amenda uriașă primită de un bărbat care a vrut să abandoneze trei căței pe un teren viran
Amenda uriașă primită de un bărbat care a vrut să abandoneze trei căței pe un teren viran
A vrut să abandoneze trei căței pe un câmp și s-a ales cu o amendă uriașă. Un bărbat din comuna vrânceană Pufeşti va scoate din buzunar nu mai puțin de 12.000 de lei după ce a fost...
Alarmă în Londra: Doi cai din armata britanică au scăpat liberi pe stradă. O persoană a fost rănită FOTO/VIDEO
Alarmă în Londra: Doi cai din armata britanică au scăpat liberi pe stradă. O persoană a fost rănită FOTO/VIDEO
Autorităţile din capitala britanică au anunțat miercuri, 24 aprilie, că mai mulți cai, între care unul plin de sânge, au fost scăpaţi de sub control în Londra şi cel puţin o persoană...
#animale, #ingrijire animale, #animale de companie , #animale