Angelina Jolie, in vizita la o tabara de refugiati din Turcia: O explozie de suferinta

Duminica, 21 Iunie 2015, ora 11:33
4128 citiri
Angelina Jolie, in vizita la o tabara de refugiati din Turcia: O explozie de suferinta
Foto: hepta.ro

Actrita si regizoarea americana Angelina Jolie a descris sambata criza globala a refugiatilor ca pe o "explozie de suferinta umana" ale carei cauze comunitatea internationala refuza sa le abordeze.

Angelina Jolie, care este trimis special al ONU pentru refugiati, a sustinut o conferinta de presa in sud-estul Turciei, unde se afla numerosi sirieni si irakieni stramutati din cauza razboiului, de Ziua mondiala a refugiatilor.

Angelina Jolie a fost trimisa de ONU in Turcia, la refugiatii sirieni

Agentia ONU pentru refugiati (UNHCR) estimeaza intr-un raport de saptamana trecuta ca in prezent exista mai multi refugiati decat oricand in istorie, cu 59,5 milioane de oameni stramutati de la casele lor in lumea intreaga.

"Este o explozie de suferinta umana (...) la un nivel care nu a mai fost vazut pana acum", a spus actrita, avertizand ca sirienii si irakienii incep sa ramana fara locuri de refugiu, in conditiile in care statele vecine si-au atins limitele.

"Nu este vorba doar despre o 'criza a refugiatilor', ci despre o criza a securitatii si a guvernantei mondiale, care se manifesta prin cea mai grava criza de refugiati vazuta vreodata si prin stramutari masive", a subliniat actrita.

Ea a cerut ca lumea sa constientizeze "valoarea refugiatilor", care trebuie sa fie "protejati" si in care trebuie investit. "Ei nu sunt o problema, ei fac parte din solutia la aceasta criza mondiala", a apreciat ea.

Angelina Jolie si Inaltul Comisar ONU pentru refugiati Antonio Guterres s-au intalnit cu presedintele turc Tayyip Erdogan in orasul Midyat, situat la circa 50 km de frontiera siriana. De asemenea, ea a participat la o cina de dupa iesirea din postul Ramadanului la o tabara de refugiati din apropiere.

Este cea de a treia vizita a Angelinei Jolie in Turcia din 2011, cand a inceput conflictul din Siria. Razboiul a provocat stramutarea a peste 3 milioane de persoane, ceea ce inseamna aproape o cincime din populatia de dinainte de razboi.

Turcia gazduieste 1,8 milioane de refugiati sirieni, precum si mii de membri ai comunitatii yazidite, care au fugit din Irak din cauza persecutiilor jihadistilor gruparii Statul Islamic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Angelina Jolie refugiati, #Angelina Jolie tabara refugiati Turcia , #stiri Angelina Jolie