Kievul, avertisment pentru Angela Merkel: „Nord Stream 2 este o periculoasă armă geopolitică a Kremlinului''

Duminica, 22 August 2021, ora 18:47
4095 citiri
Kievul, avertisment pentru Angela Merkel: „Nord Stream 2 este o periculoasă armă geopolitică a Kremlinului''
Angela Merkel, vizită la Kremlin FOTO Hepta

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2 este "o periculoasă armă geopolitică a Kremlinului", a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, primind-o la Kiev pe Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei, care susţine acest proiect, informează AFP şi Reuters.

"Examinăm acest proiect doar prin prisma securităţii şi îl considerăm o periculoasă armă geopolitică a Kremlinului", a declarat Zelenski în timpul conferinţe de presă cu Angela Merkel. "Nimeni nu poate nega că principalele riscuri legate de Nord Stream 2 vor viza Ucraina", a adăugat el.

La rândul său, Angela Merkel a insistat asupra faptului că Rusia nu trebuie să-şi utilizeze gazul ca pe o armă geopolitică împotriva Ucrainei. "Suntem de acord cu americanii: gazul nu trebuie utilizat ca o armă geopolitică. În final vom vedea (dacă se întâmplă acest lucru), în funcţie de reînnoirea (de către Rusia) a contractului pentru tranzitarea (gazieră) a Ucrainei", a declarat Merkel, ca răspuns la criticile preşedintelui ucrainean.

Merkel a subliniat că Germania a ajuns la un compromis cu SUA, care încercau să blocheze Nord Stream 2, pentru a permite realizarea proiectului, tocmai cu condiţia ca Moscova să nu se folosească de el pentru a slăbi Ucraina şi ca Rusia să-şi prelungească dincolo de 2024 contractul de tranzit gazier.

Însă preşedintele Zelenski a declarat ca până acum el a auzit în problema prelungirii acordului de tranzit doar "lucruri de ordin foarte general".

Merkel a răspuns că înţelege "marile îngrijorări" ale preşedintelui Zelenski, subliniind totodată că Berlinul "are o responsabilitate aparte" în materie. Acordul germano-american permite "sancţiuni dacă (gazul) este utilizat ca armă", a dat ea asigurări.

Angela Merkel a promis de asemenea că angajamentele sale sunt "constrângătoare şi pentru viitoarele guverne" germane, în condiţiile în care ea se pregăteşte să se retragă după 16 cât s-a aflat la putere.

În timpul vizitei pe care a întreprins-o vineri la Moscova, Angela Merkel a apărat, împreună cu preşedintele rus Vladimir Putin, gazoductul Nord Stream 2 prin Marea Baltică, a cărui dare în folosinţă va priva Ucraina de taxele de tranzit esenţiale economiei sale şi care ar urma să fie finalizat în zilele următoare. Totodată, cancelarul german a spus încă o dată că Ucraina ar trebui să rămână o ţară de tranzit pentru gazele ruseşti, în timp ce Putin a dat asigurări că vor exista negocieri comerciale cu privire la acest subiect.

Gazprom intenţionează să înceapă transportarea gazelor naturale prin conducta Nord Stream 2 anul acesta, odată ce proiectul va fi finalizat. Obiectivul Gazprom este să pompeze 5,6 miliarde metri cubi de gaze ruseşti prin controversatul gazoduct, care trece pe sub Marea Baltică spre Germania, şi este aproape finalizat. După finalizare, noul gazoduct ar urma să transporte anual 55 miliarde metri cubi de gaze din Rusia în Germania.

Cancelarul german a pledat întotdeauna pentru necesitatea menţinerii unui dialog cu Moscova, chiar şi în momentele de maximă tensiune bilaterală sau multilaterală, având în vedere rolul strategic al Rusiei în conflictele internaţionale majore, cum ar fi Siria sau Afganistan.

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Forţele ucrainene au doborât 26 de drone de atac ruseşti în estul şi sudul ţării în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunţat un înalt oficial al armatei, potrivit AFP. "Inamicul...
#Angela Merkel, #Nord Stream 2, #Ucraina, #Rusia , #stiri Angela Merkel