Merkel l-a primit la Berlin pe Erdogan, dar raman "diferente profunde" intre ei

Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 17:49
3670 citiri
Merkel l-a primit la Berlin pe Erdogan, dar raman "diferente profunde" intre ei
Foto: Hepta.ro

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, aflat in vizita de stat la Berlin, au incercat sa ajunga la un numitor comun, in pofida "diferentelor profunde" care raman, in special in ceea ce priveste drepturile omului si libertatea presei in Turcia.

Singurul anunt concret la sfarsitul reuniunii intre cei doi lideri se refera la posibilitatea organizarii in octombrie a unui summit privind Siria, axat pe soarta ultimului bastion rebel Idleb, si care reuneste Rusia, Turcia, Germania si Franta.

Turcia si Germania, unde Erdogan se afla intr-o vizita de stat pana sambata, incearca sa depaseasca doi ani de tensiuni: dupa puciul esuat din 2016, Ankara reproseaza Berlinului ca nu a facut suficient pentru a o sustine. La randul lor, autoritatile germane critica represiunea lansata de Ankara dupa puci si spionarea opozantilor turci aflati pe teritoriul german.

Exista inca "diferente profunde", a recunoscut Angela Merkel la sfarsitul reuniunii, referindu-se in special la libertatea presei si respectarea drepturilor omului in Turcia.

Insa, in momentul in care relatiile intre cele doua tari cunosc o usoara imbunatatire, cancelarul german a subliniat interesele comune cu Ankara.

"Avem multe lucruri care ne unesc", a afirmat Merkel, subliniind "importanta deosebita" a vizitei lui Erdogan. In Germania traiesc trei milioane de persoane de nationalitate sau de origine turca.

Cu 7.500 de companii germane in Turcia, Berlinul are nevoie de o "economie turca stabila", a spus Merkel, in timp ce Turcia este lovita de o puternica criza economica dupa prabusirea monedei sale.

La randul sau, Erdogan si-a exprimat multumirea ca vizita sa a permis consolidarea relatiilor plecand de la o noua baza: "Am ajuns la un consens pentru a relansa mecanismele de cooperare", a afirmat seful statului turc.

Ambele state membre ale NATO, Germania si Turcia au interese comune in combaterea terorismului si in prevenirea unui nou aflux de imigranti din Siria, a spus Angela Merkel. Cele doua tari gazduiesc cateva milioane de refugiati sirieni.

La conferinta de presa, un barbat care purta un tricou cu mesajul "Libertate pentru jurnalisti" a fost evacuat imediat.

Erdogan s-a intalnit vineri dimineata cu presedintele german Frank-Walter Steinmeier la resedinta oficiala a acestuia, Palatul Bellevue, unde seful statului turc a fost primit cu onoruri militare.

Presedintele german a abordat problema prizonierilor "politici" retinuti in Turcia, intre care si cinci cetateni germani.

Demonstratii ale unor grupuri turce si kurde impotriva vizitei lui Erdogan sunt planificate vineri dupa-amiaza la Berlin si sambata la Koln unde Erdogan va participa la inaugurarea unei moschei. Efective importante de politie au fost trimise pentru a preveni eventuale violente.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#Merkel intalnire Erdogan Turcia , #cancelar german