Greaua mostenire a lui Merkel pentru Ucraina

Autor: Roman Goncharenko (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Marti, 24 August 2021, ora 17:52
2840 citiri

Vizitele de ramas bun la Moscova si Kiev sunt prilej de bilant pentru politica Angelei Merkel in estul Europei. Rusia este multumita, dar Ucraina are motive sa fie dezamagita, crede Roman Goncharenko.

Steagurile neobisnuit de mari ale Germaniei si Ucrainei, afisate la conferinta de presa comuna sustinuta de Angela Merkel si Volodimir Zelenski duminica, trebuiau sa simbolizeze o prietenie aparte. Cancelara i-a declarat chiar direct ca: "Ne leaga o prietenie". Si totusi aceasta prietenie este pusa la incercare, la finalul guvernarii Merkel.

Ucraina aniverseaza marti 30 de ani de la declararea independentei fata de Uniunea Sovietica. Peste jumatate din aceasta perioada, Merkel a fost sefa guvernului german. Zelenski ar fi intampinat-o la ceremonia de marti. Si la summitul dedicat peninsulei Crimeea, programat pentru luni - un forum destinat plasarii zonei de conflict pe agenda internationala - Merkel ar fi fost primita cu bratele deschise. Dar nu, Merkel a sosit intentionat mai devreme. Nu este un gest destinat Rusiei, ci mai degraba stilul de a face politica a lui Merkel: niciodata nu are o pozitie ferma.

Un rol central in sanctiunile aplicate Moscovei

Ucraina ii datoreaza mult lui Merkel. Evident ca Merkel a primit o medalie de la Zelenski. In timpul guvernarii Merkel, Ucraina a trecut prin cea mai profunda criza din tanara ei istorie: anexarea Crimeei si razboiul din Donbas. Fiind cancelara celui mai influent stat comunitar, Angela Merkel a jucat un rol central in sanctiunile impotriva Rusiei. Dar bilantul general al politicii ei din est este modest. Multumit este mai degraba Vladimir Putin: in timpul guvernarii Merkel, nu toate, dar multe dintre dorintele lui au fost indeplinite.

La summitul NATO din 2008, de la Bucuresti, cancelara Merkel si presedintele de atunci al Frantei, Nicolas Sarkozy, s-au opus aderarii Ucrainei la Alianta Nord-Atlantica. Pe buna dreptate, multe voci de la Kiev ii acuza pe cei doi ca ar fi fost si ei vinovati de evenimentele din Crimeea si Donbas. Rusiei i se semnalizase atunci ca NATO nu va apara Ucraina.

Intermediate de Merkel si de presedintele Frantei, Francois Hollande, in 2015 se semnau Tratatele de la Minsk, pe care Rusia le considera o victorie proprie. Dar, in timpul actualelor vizite la Moscova si Kiev, Merkel a constatat ca intelegerile nu sunt respectate si ca soldatii ucraineni continua sa moara. Situatia din estul Ucrainei va ramane pentru mult timp o bomba cu ceas.

Si, in final, chiar la sfarsitul guvernarii Merkel, gazoductul Nord Stream 2 intra in functiune. O lovitura economica puternica a Rusiei impotriva Ucrainei, pentru ca tranzitul prin Ucraina devine inutil. Nord Stream 2 reprezinta probabil cea mai grava eroare facuta de Merkel in politica fata de Rusia si Ucraina.

Un instrument nefolosit de Merkel

Cancelara a sprijinit proiectul si nu a intentionat niciodata sa il utilizeze ca pe un mijloc de presiune fara egal impotriva Rusiei. Exista mai multe motive, precum responsabilitatea istorica, pe care Merkel a invocat-o atunci cand a depus coroane la monumentele soldatilor necunoscuti de la Moscova si Kiev. Si interesele economice au jucat un rol, la fel ca si social-democratii parteneri la guvernare in coalitia de la Berlin. Iar Berlinul vrea sa mentina bunele relatii cu Moscova, pentru a rezolva impreuna crizele din lume. Kievul a subapreciat toate aceste argumente si a sperat multa vreme ca proiectul va fi abandonat.

Asemenea particularitati germane nu sunt intelese in Ucraina, nici macar de presedintele Zelenski si nici de cei care solicita arme de la Berlin si sunt constant refuzati. Responsabilitea istorica nu permite guvernului federal sa actioneze altfel.

Ce poate spera Kievul

Ironia face ca Rusia sa primeasca tocmai din mainile lui Merkel cea mai puternica "arma", Nord Stream 2, care poate fi indreptata nu doar impotriva Ucrainei, ci si impotriva Europei. Din acest punct de vedere, Zelenski are sigur dreptate. Berlinul a promis, ce-i drept, Washingtonului si Kievului sa impiedice aceste miscari si sa negocieze prelungirea contractului de tranzit dupa 2024, cand expira cel actual. Dar Merkel nu a primit pana acum nicio promisiune din partea Kremlinului.

Pe acest fundal, este de inteles ca Zelenski nu si-a putut ascunde dezamagirea la conferinta de presa comuna cu Merkel. Dupa ce Merkel va pleca de la Cancelaria Federala, Kievul spera ca Berlinul sa acorde sprijin, chiar si in cazul aderarii Ucrainei la NATO. Dar sperantele vor fi desarte. Oricine ii va urma la Berlin lui Merkel, traditia politicii nu va fi incalcata. Si, pe acelasi principiu, vor continua si sanctiunile impotriva Moscovei, nu va fi recunoscuta anexarea Crimeei si se va prelungi contractul privind transportul gazului.

Articol preluat din Deutsche Welle.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este o certitudine. Acesta va avea loc pe 20 octombrie 2024, concomitent cu alegerile prezidențiale. Curtea Constituțională de la...
#gazoductul Nord Stream 2, #Angela Merkel, #Ucraina , #stiri Angela Merkel