Erdogan o asigura pe Angela Merkel ca Turcia doreste sa deschida o noua pagina in relatia cu UE

Sambata, 19 Decembrie 2020, ora 04:40
3659 citiri
Erdogan o asigura pe Angela Merkel ca Turcia doreste sa deschida o noua pagina in relatia cu UE

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a dat asigurari vineri cancelarului german Angela Merkel ca doreste sa deschida o "noua pagina" in relatia cu Uniunea Europeana, informeaza AFP.

In cadrul unei conferinte video cu Angela Merkel,"presedintele Erdogan a spus ca Turcia vrea sa deschida o noua pagina in relatiile sale cu UE si a multumit cancelarului pentru contributiile sale constructive si eforturile in favoarea relatiilor Turcia-UE", potrivit unui comunicat de presa al presedintiei turce.

"Exista o noua fereastra de oportunitate" pentru a consolida relatiile Turcia-UE, dar unele tari incearca sa "creeze o criza" pentru a perturba aceasta "agenda pozitiva", se arata in comunicatul care nu mentioneaza numele acestor tari.

Liderii UE, reuniti saptamana trecuta la Bruxelles, au decis sa impuna sanctiuni tintite Turciei pentru "actiunile si provocarile sale unilaterale" in apele Mediteranei de Est, bogate in zacaminte de gaze si unde Ankara contesta delimitarea frontierelor maritime prin efectuarea de lucrari de explorare.

Relatiile Turciei cu Grecia si Cipru, dar si cu Franta, traverseaza de luni de zile o perioada dificila.

Afirmand ca rolul Turciei este unul "constructiv", presedintele Erdogan a acuzat Grecia ca refuza sa negocieze.

El a cerut, de asemenea, revizuirea acordului incheiat in 2016 intre UE si Turcia privind migrantii, revizuire care ar fi, in opinia sa, "cheia unei agende pozitive cu Europa".

Acest acord a fost incheiat in urma crizei migratiei din 2015, odata cu sosirea a peste un milion de refugiati in Europa.

Turcia a acceptat atunci revenirea pe teritoriul sau a tuturor noilor migranti sositi in insulele grecesti, inclusiv a solicitantilor de azil precum sirienii care fugeau de razboiul de acasa, in schimbul platii unui ajutor de sase miliarde de euro destinat imbunatatirii conditiilor de viata a celor 3.6 milioane de refugiati pe care ii gazduieste.

Din acel moment, Ankara a fost acuzata in mod regulat ca santajeaza tarile europene invocand chestiunea migrantilor.

Uniunea Europeana a terminat joi de alocat Turciei intreaga suma promisa de sase miliarde de euro.

CITESTE:

REPORTAJ Cum arata centrul de la Cantacuzino unde vor fi depozitate vaccinurile anti-COVID

Erdogan schimba Constitutia Turciei, cu doi ani inainte de alegeri

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sfârșitul imperiului ”Leului otoman”: De ce moștenitorii lui Ataturk sunt la un pas să pună mâna pe putere în Turcia
Sfârșitul imperiului ”Leului otoman”: De ce moștenitorii lui Ataturk sunt la un pas să pună mâna pe putere în Turcia
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se pregătește să viziteze Statele Unite, unde ar putea purta discuții cu președintele Joe Biden la începutul lunii mai. În același timp, liderul turc...
Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Liderii Uniunii Europene au adoptat miercuri seara o declaraţie prin care se afirmă dorinţa unei relaţii reciproc avantajoase cu Turcia şi un interes strategic pentru un mediu stabil în estul...
#Recep Tayyip Erdogan, #Angela Merkel, #Turcia, #UE , #stiri Angela Merkel