Angela Merkel, ovaţionată în picioare la ultimul său summit european de către şefii de stat şi de guverne din Uniunea Europeană

Vineri, 22 Octombrie 2021, ora 17:312570 citiri
Angela Merkel, ovaţionată în picioare la ultimul său summit european de către şefii de stat şi de guverne din Uniunea Europeană
Angela Merkel, ovaționată în picioare. Foto Twitter

Şefii de stat şi de guverne din Uniunea Europeană (UE) au ovaţionat-o în picioare pe Angela Merkel, şefa Guvernului german, la cel de-al 107-lea şi ultimul summit european al acesteia, în cei 16 ani de când se află la putere, relatează AFP.

”Sper că nu veţi fi supărată pe această ceremonie la ultimul dumneavostră summit”, i-a spus Charles Michel, preşedintele Consiliului European. Reuniunile Celor 27 ”fără Angela Merkel sunt ca Roma fără Vatican sau Parisul fără Turnul Eiffel”, a adăugat el, potrivit unei surse europene.

Despărţirea dumneavostră de scena europeană ne afectează politic şi ne umple totodată de emoţie. Sunteţi un monument”, a continuat Charles Michel, care a salutat ”înţelepciunea” cancelarului ce i-a marcat pe europeni ”mai ales în perioade delicatae”.

Şefi de stat şi de guverne UE au lăudat spiritul de compromis al conducătoarei germane aflate pe picior de plecare. Austriacului Alexander Schallenberg a catalogat-o drept ”artizana păcii în UE”, iar luxemburghezul Xavier Bettel ”o maşină a compromisului”.

La acest ultim summit, la care Polonia a fost criticată din cauza încălcării statului de drept, germana şi-a pus din nou amprenta şi a pledat în favoarea unui dialog cu Varşovia.

Liderii europeni i-au oferit cancelarului un cadou reprezentând clădirea în care au loc summiturile europene.

În intervenţia sa, Charles Michel i-a adus de asemenea un omagiu suedezului Stefan Löfven, care pleacă în noiembrie din postul de premier, pe care-l deţine din 2014.

”Ne-aţi marcat reunile prin prezenţa dumneavoastră puternică şi care oferă asigurări”, i-a spus Charles Michel, salutându-i angajamentul în favoarea ”progresului social”, potrivit diplomatului european citat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News