Soprana Angela Gheorghiu, derapaj grav la adresa unui celebru dirijor român la Paris: „Eşti un laş şi un trădător“

Marti, 26 Iulie 2022, ora 12:34
11469 citiri
Soprana Angela Gheorghiu, derapaj grav la adresa unui celebru dirijor român la Paris: „Eşti un laş şi un trădător“
Soprana Angela Gheorghiu FOTO Facebook

La niciun an de la scandalul care a adus-o în centrul atenției pe soprana Angela Gheorghiu, artista recidivează și face noi remarci grave la adresa unuia dintre cei mai apreciați dirijori români, Cristian Măcelaru, cel care conduce Orchestra Naţională a Franţei.

În octombrie 2021, Angela Gheorghiu spunea că unele dintre personalităţile lumii muzicale ale României sunt "false legende". Pentru că, de fapt, acestea nu au avut o carieră internaţională de prestigiu. Ciprian Porumbescu, George Enescu sau Maria Tănase sunt printre cei pe care Angela Gheorghiu îi consideră mai puţini importanţi din punct de vedere al operei artistice.

Recent, soprana l-a criticat pe dirijorul român Cristian Măcelaru pentru faptul că a ales să dirijeze, în faţa Turnului Eiffel, Rapsodia Română, de George Enescu.

Pe 14 iulie, în cadrul unui concert uriaș susținut de Ziua Bastiliei chiar în fața Turnului Eiffel şi a milioane de francezi, Cristian Măcelaru a ales să dirijeze și Rapsodia Română, de George Enescu.

Dirijorul român, care este director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, a postat pe Facebook un scurt filmuleţ din faţa Turnului Eiffel şi spunea că ”a dirija Rapsodia Română de Enescu în faţa Turnului Eiffel este unul dintre cele mai speciale momente din viaţa mea. Lui Enescu i-ar fi plăcut să audă cum sunetele iubitei sale compoziţii umplu întregul Paris. Trăiască puterea muzicii care ne conectează pe toţi”.

Soprana Angela Gheorghiu a comentat la postarea dirijorului pe care l-a numit laş, trădător şi cu lacune mari în educaţie:

„Din păcate eşti un laş şi un trădător, ştii bine ce vreau să spun...un alt român, nu mă surprinzi deloc. Muzică populară la Paris, OMG! Cultura ta muzicală aici s-a oprit?! Păcat! Avem mari compozitori români, nu uita asta niciodată, pe care publicul internaţional nu îi cunoaşte, şi eu i-am cântat şi interpretat pe foarte mulţi pe toată planeta, dar tu nu ai studiat în România şi, atenţie, ai mari lacune pe acest subiect“, i-a transmis soprana, potrivit Adevarul.ro.

I-a numit pe George Enescu, Ciprian Porumbescu şi Maria Tănase "false legende!"

„Cine a fost Ciprian Porumbescu? Un compozitor care a scris puţine lucruri... Aici este o problemă în România. O problemă cu George Enescu, cu Ciprian Porumbescu... Nimeni nu vrea să afle cine au fost oamenii aceştia. Ciprian Porumbescu a fost un compozitor ce se afla la începutul carierei, a compus o operetă românească. Muzica sa nu este de mare valoare, comparativ cu mulţi alţi compozitori români. Bietul de el, nici n-a avut timp, pentru că a murit tânăr din cauza tuberculozei. După aceea, am început să auzim despre George Enescu. Mai târziu, la sfârşitul Conservatorului, am aflat şi eu de la Sergiu Celibidache, că nu numai istoria de la şcoală, istoria României, politică sau socială, dar şi istoria culturală este alcătuită în România din false legende. Din oameni despre care ni se spune că au făcut, că sunt mari, dar ei nu sunt aşa de mari.

Eu în 30 de ani nu am descoperit nici o sală importanta în care George Enescu să fi cântat. Unde a cântat? Vă imaginaţi în perioada în care George Enescu a cântat la vioară ce artişti mari erau atunci pe planetă? Vă puteţi imagina?",a declarat anul trecut Angela Gheorghiu într-un interviu.

„Nu vreau să vă supăraţi pe mine, că distrug legende“

„Ce vreau eu să spun este că în România s-au creat false legende. De exemplu, nu se vorbeşte de Dinu Lipatti, de Clara Haskil, adică artişti care contează pe plan mondial, care contează cu adevărat. Mai departe, Sergiu Celibidache, Radu Lupu care încă mai trăieşte şi a făcut o remarcabilă carieră internaţională, Haricleea Darclée, la începuturi, pentru că a prins o perioadă în care încă mai trăiau marii compozitori, Virginia Zeani sau Ileana Cotrubaş.

"Trebuie să îi aducem în lumină pe adevăraţii mari artişti"

Cred că unul dintre cei mai mari artişti români, care au făcut o adevărată carieră, este Radu Lupu. Şi Clara Haskil. Dinu Lipatti a trăit mai puţin, n-a avut posibilitatea unei cariere mari. Ideea este că sunt alte nume despre care România nu ştie – vorbesc de criticii din România, care serveau partidul, cei care au studiat muzicologia, cei care s-au ocupat de muzică. Ei nu au avut până astăzi curiozitatea şi dorinţa să vadă cine este într-adevăr un adevărat mare compozitor. Pentru că sunt compozitori din România care au lucrări mai importante decât George Enescu... Despre Enescu ştiu doar că în America a cântat o dată la New York, a înlocuit un dirijor, pe Toscanini, la Carnegie Hall. L-a înlocuit, deci nu l-a invitat nimeni iniţial pe el. Şi după aceea a fost a doua oară. Deci de două ori, cu două ori nu faci carieră, da? Trebuie spuse lucrurile aşa cum sunt. Când s-a dus a doua oară a cântat într-un muzeu. Nu vreau să vă supăraţi pe mine, că distrug legende, dar trebuie să îi aducem în lumină pe adevăraţii mari artişti”, a spus Angela Gheorghiu, în interviul acordat contributors.ro.

"S-au construit false legende comandate"

De criticile sopranei Angela Gheorghiu nu a scăpat nici marea cântăreață Maria Tănase.

"Nu poţi să spui că Maria Tănase a fost şi a cântat la New York. Artiştii de muzică populară nu cântă în săli mari. Cântă doar la comunităţile de români. Şi cântă în restaurante. Sau în mici săli pe care reuşesc ei să le închirieze. Trebuie spuse lucrurilor pe nume. M-aţi înţeles ce vreau să spun? Legendele care s-au format în România sunt exagerate, s-au construit false legende comandate. Sunt nume şi istorii construite. Nu poţi să spui că Maria Tănase cânta la New York, dacă ea a cântat printre mese. Este adevărat. A cântat, într-o expoziţie probabil internaţională din moment ce i-a invitat şi pe români acolo. Oamenii stăteau la mese şi ea a cântat printre acei oameni", a mai afirmat soprana Angela Gheorghiu.

Recent, soprana s-a plâns că nu a cântat niciodată pe scena Operei Naţionale bucureştene. ”Se împlinesc 31 de ani de la primul și ultimul (singurul) meu spectacol de operă pe o scenă de operă din România: spectacol de diplomă-examen de absolvire a Universității de Muzică din București, cu, pe scena Operei Naționale din Cluj, din 20 iunie 1990”, a scris Angela Gheorghiu pe Facebook în primăvară.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
Scandal sexist, cu o femeie la conducerea VAR: ”Mi se pare destul de complicat”
Scandal sexist, cu o femeie la conducerea VAR: ”Mi se pare destul de complicat”
Antrenorul clubului Vasco da Gama din Rio de Janeiro, argentinianul Ramon Diaz, a pus, miercuri, sub semnul întrebării prezenţa unei femei la conducerea arbitrajului video, o declaraţie care a...
#Angela Gheorghiu, #soprana, #scandal, #cristian macelaru , #stiri muzica