Angela Gheorghiu este în doliu: "Mami Virginia, odihnește-te în pace!"

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 07:48
2071 citiri
Angela Gheorghiu este în doliu: "Mami Virginia, odihnește-te în pace!"
Angela Gheorghiu este în doliu FOTO facebook

Soprana Angela Gheorghiu este răvășită de durere după decesul uneia dintre cele mai apropiate persoane. Este vorba despre artista contemporană, Virginia Zeani, care a murit la vârsta de 98 de ani, și pe care o considera ca o adevărată mamă.

”Lumea a pierdut una dintre cele mai glorioase artiste de astăzi, un suflet frumos, o femeie divină și una dintre cele mai apropiate prietene ale mele, Virginia Zeani, „Mami Virginia” a mea, așa cum o spuneam mereu. Virginia Zeani a fost una dintre cele mai celebre soprane ale generației sale, o adevărată legendă, născută în România. Un model de umanitate, onestitate și demnitate, cu umor și candoare ca nimeni altul, un exemplu pentru generațiile viitoare. Sincere condoleanțe fiului ei, Alessandro Rossi-Lemeni și familiei sale! Odihnește-te în pace, Mami Virginia, te voi purta mereu în inima mea. Fetița ta, prietena ta pentru totdeauna, Angela”, a transmis artista prin intermediul unei rețele de socializare.

Virginia Zeani s-a născut Virginia Zehan, în jurul datei de 21 octombrie 1925, în Solovastru, un sat din centrul Transilvaniei, România. De mică a cântat mereu, acasă, la şcoală şi în coruri, iar la vârsta de 9 ani s-a îndrăgostit de operă după ce a văzut o producţie „Madama Butterfly”. La 13 ani a început să ia lecţii serioase cu Lucia Anghel la Bucureşti care, datorită vocii ei, a considerat-o a fi mezzosoprană. A studiat cu celebra soprană de coloratură Lydia Lipkowska, care a transformat-o într-o soprană de lirico leggero. De asemenea, ea a antrenat-o pentru rolurile complete Violetta, Mimi, Marguerite şi Manon a lui Massenet, care au devenit cărţile de vizită ale carierei ei timpurii.

Soprana Viginia Zeani a debutat în anul 1948, a avut o carieră internaţională de peste 30 de ani, a interpretat peste 60 de roluri diferite şi a cântat alături de marii tenori ai lumii, între care Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Beniamino Gigli sau Ferruccio Tagliavini.

Virginia Zeani a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma.

Virginia Zeani deţine peste 50 de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, este doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind deţinătoarea Decoraţiei Regale „Nihil Sine Deo”, acordată în 2011 de regele Mihai I al României, deţine distincţia judeţului Mureş, „Fibula de la Suseni”, conferită de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, distincţia ALAE a Consiliului Judeţean Mureş şi este cetăţean de onoare al comunei natale, Solovăstru, precum şi al municipiului Reghin.

Una dintre cele mai prestigioase soprane lirice ale lumii din anii '50, '60 şi '70, a fost inclusă în Opera America Hall of Fame, la împlinirea vârstei de 97 de ani.

Doliu la Universitatea Craiova. A murit portarul ”Campioanei Unei Mari Iubiri”
Doliu la Universitatea Craiova. A murit portarul ”Campioanei Unei Mari Iubiri”
Fostul portar Florin Oprea, care a fost titular între buturile echipei de fotbal Universitatea Craiova în sezonul 1973-1974, în care alb-albaştrii au cucerit primul lor titlu din palmares, a...
Doliu în presa sportivă din România. A murit la 45 de ani unul dintre cei mai talentați fotografi
Doliu în presa sportivă din România. A murit la 45 de ani unul dintre cei mai talentați fotografi
O veste tristă a lovit presa sportivă din România, fostul fotograf Alexandru Hojda decedând la vârsta de 45 de ani. Alex Hojda a fost considerat unul dintre cei mai talentați fotoreporteri...
#Angela Gheorghiu, #soprana, #doliu, #mama Virginia, #Zeani, #prietena, #opera , #stiri media