Cum au ajuns angajatorii să se roage de salariați să vină la birouri. Riscurile la care se supun, explicate de specialiștii în HR

Luni, 26 Decembrie 2022, ora 23:44
6503 citiri
Cum au ajuns angajatorii să se roage de salariați să vină la birouri. Riscurile la care se supun, explicate de specialiștii în HR
Femile preferă munca de la distanță/ FOTO; home.howstuffworks.com

Angajatorii care doresc ca angajații să vină la birou cel puțin 4 zile pe săptămână riscă să rămână fără oameni.

În iunie, Elon Musk le-a spus angajaților săi de la Tesla că dorește ca aceștia să se întoarcă la birou, scrie BBC. Și în noiembrie, angajații de la noua achiziție a miliardarului, Twitter Inc., au primit aceeași comandă.

Cei care nu se întorc ar trebui să „se gândească că lucrează în altă parte”, a scris el pe Twitter.

Nu doar Musk vrea să-i readucă pe angajați la muncă după pandemie. Cu toate acestea, multora le-a plăcut atât de mult munca la distanță încât sunt gata să renunțe la locul de muncă decât să revină la o săptămână de lucru de cinci zile la birou.

Platforma de recrutare online LinkedIn a dezvăluit că o treime dintre companiile din Marea Britanie intenționează să reducă munca flexibilă în lunile următoare.

Dar aproape două treimi dintre lucrători spun că sunt mai productivi atunci când lucrează de la distanță sau în mod hibrid.

Microsoft a chestionat peste 20.000 de lucrători din 11 țări și a constatat că 85% dintre manageri spun că trecerea la munca hibridă le-a redus încrederea în productivitatea angajaților. În același timp, 73% dintre lucrători spun că au nevoie de un motiv mai convingător pentru a se întoarce la birou decât doar dorințele conducerii.

Christian Hansel este unul dintre cei care au decis să renunțe în loc să se întoarcă la birou. Lucrează ca manager de optimizare a motoarelor de căutare în Lemgo, Germania.

"Nu m-am simțit apreciat ca membru al echipei. Nu m-am simțit apreciat ca angajat", spune el.

I-au trebuit doar câteva zile lui Christian să-și găsească un alt loc de muncă și să scrie o scrisoare de demisie, când șeful lui i-a cerut să se întoarcă la birou. El spune că mulți dintre colegii săi i-au urmat exemplul.

Directorul Chantel Brown de la compania britanică de personal Latte spune că firmele care doresc ca angajații să lucreze cinci zile pe săptămână la birou riscă să rămână fără oameni.

„Recomandăm întotdeauna clienților să nu facă din locurile de muncă vacante o cerință ca oamenii să vină la birou cinci zile pe săptămână”, spune ea.

„Aveam un client care dorea ca angajații să vină birou cel puțin patru zile și a trebuit să-l convingem că va pierde în fața acelor angajatori care cer doar două-trei zile la birou”.

„Este doar cel mai bun mod de a face afaceri”, spune Jeff Maggioncalda, directorul executiv al platformei de învățare online Coursera, cu sediul în SUA, ai cărei peste 1.000 de angajați lucrează „în principal de la distanță”.

„Înainte de pandemie, eram un CEO de modă veche”, spune el. Dar, în timpul pandemiei, a fost uimit să vadă că era posibil să termine munca și să rămână flexibil – dar a necesitat un nou mod de gestionare.

„Managerul urmărește dacă rezultatele sunt atinse, nu cine intră în birou – aceasta este o schimbare cheie pe care trebuie să o facă managerii”, spune Maggioncalda. El adaugă că oferirea de muncă mai flexibilă a permis Coursera să atragă mai multe femei în funcții de conducere și tehnologie.

Grace Lordan de la London School of Economics a vorbit cu 100 de angajați din sectorul financiar și a descoperit că femeile își doresc să lucreze de la distanță mare parte a săptămânii.

Potrivit acesteia, femeile îndeplinesc în continuare majoritatea sarcinilor casnice. Prin urmare, ele au apreciat întotdeauna munca autonomă mult mai mult decât bărbații.

În general, spune ea, atât angajatorii, cât și angajații ar trebui să se asculte unii pe alții și să facă compromisuri.

Răzvrătirea tinerilor care muncesc. „Trendul” prin care își arată dezgustul pentru societate și joburile prost plătite: în pijamale și papuci de casă la birou
Răzvrătirea tinerilor care muncesc. „Trendul” prin care își arată dezgustul pentru societate și joburile prost plătite: în pijamale și papuci de casă la birou
Există un nou trend, un tip de videoclip "pregătește-te cu mine" în China, în care tinerii prezintă ținute pentru muncă atipice. Tinerii din China își îmbracă pijamalele, papucii și...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#angajati, #angajatori, #birou, #firme, #home office, #demisii , #stiri internationale