Cu cât se vinde un post de buldoexcavatorist într-o primărie de comună. Lista de prețuri la angajări, impusă de primar

Miercuri, 08 Martie 2023, ora 03:40
7572 citiri
Cu cât se vinde un post de buldoexcavatorist într-o primărie de comună. Lista de prețuri la angajări, impusă de primar
Primarul comunei gorjene Albeni acuzat că cerea șpăgi de mii de euro pentru angajări la primărie FOTO gds.ro

Un post ”călduț” în primăria unei comune din județul Gorj a ajuns să se vândă cu mii de euro, iar cel care profita de pe urma acestei afaceri profitabile era chiar primarul Ionuț Silviu Stan, sunt acuzațiile procurorilor gorjeni.

Edilul din Albeni, judecat în prezent printre altele pentru trafic de influență, este acuzat că ani la rând a făcut angajări în primărie contra unor mari sume de bani. Un post de buldoexcavatorist, de exemplu, se vindea cu 12.000 de lei, iar pentru un post de șef prețul creștea până la 4000-5000 de euro.

Până și sporurile la salariu se negociau, angajații fiind avertizați că trebuie să dea o atenție primarului care făcuse demersurile pentru aprobarea venitului suplimentar.

Primarul comunei gorjene Albeni a fost trimis în judecată în septembrie 2022 pentru trafic de influență, luare de mită, divulgarea informațiilor secrete de serviciu, instigare la comiterea infracțiunii de divulgare, dosarul său aflându-se pe rolul Tribunalului Gorj. Instanța de cameră preliminară a constatat, însă, neregularități în rechizitoriu și a decis retrimiterea dosarului la Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Mercurialul angajărilor din Primăria Albeni

Potrivit actului de acuzare, un cetățean din comună a plătit suma de 3000 de euro pentru a se angaja la Primăria Albeni în funcția de asistent medical comunitar. Omul obținuse media finală la examen 5,61, dar totuși a câștigat concursul cu ajutorul primarului care a intervenit pe lângă comisia de examinare.

Același primar le-a cerut celor patru asistenți comunitari să contribuie cu o sumă de bani, fără să precizeze cât anume, pentru a întocmi deciziile de acordarea stimulentului de risc şi a semna documentele înaintate DSP pentru finanțare. Asistenții s-au conformat, iar fiecare dintre ei a dat câte 500 de lei primarului.

Un alt cetățean care a dorit să se angajeze pe postul de buldoexcavatorist în cadrul primăriei Albeni a plătit 12.000 de lei pentru a fi declarat admis la examen.

Pentru postul de șef SVSU (Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență) edilul a avut pretenția să fie plătit cu 4000 de euro (din care se pare că a primit doar 3500 de Euro). În schimbul acestei sume de bani, primarul a intervenit pe lângă unul dintre examinatori și i-a cerut să-i dea subiectele celui care plătise banii.

Un alt cetățean i-a plătit, în 2017, aceluiași primar suma de 5500 de lei pentru ca soția lui să fie angajată pe postul de consilier agricol în cadrul Primăriei Albeni.

Primarul se pare că nu lua personal banii, ci printr-un intermediar. Acesta din urmă a filmat unele dintre tranzacții și ulterior a făcut un denunț, potrivit actului de acuzare.

”Martorul a realizat înregistrările audio-video din proprie inițiativă, fără ca organele judiciare să îi solicite sau sugereze un astfel de demers și fără a beneficia de sprijin tehnic sau moral din partea acestora, așa cum rezultă din declarațiile martorului care a folosit propriul telefon mobil. Astfel, a relatat martorul că a decis singur să îl înregistreze pe inculpat atât pentru a obține probe împotriva acestuia cât și pentru a dovedi că el personal nu și-a însușit niciun ban de la vreo persoană”, se arată în documentul citat.

Edilul a fost arestat preventiv în vara anului trecut și ulterior plasat în control judiciar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grupul bancar austriac Raiffeisen face angajări în Rusia, deși oficial susţine că vrea să plece de pe această piaţă
Grupul bancar austriac Raiffeisen face angajări în Rusia, deși oficial susţine că vrea să plece de pe această piaţă
Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a postat recent anunţuri de angajare în Rusia, ceea ce indică planuri ambiţioase de creştere în această ţară, în contradicţie cu...
Pădurar prins în flagrant că-l mituia pe șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud cu pastramă, salam din vânat, păstrăv și țuică
Pădurar prins în flagrant că-l mituia pe șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud cu pastramă, salam din vânat, păstrăv și țuică
Un pădurar este cercetat pentru dare de mită după ce a fost prins în flagrant când îi oferea şefului Gărzii Forestiere Bistriţa-Năsăud produse din carne - pastramă, salam de vânat,...
#angajari, #angajari stat, #primarie, #angajari primarie, #primar coruptie, #spaga, #mita , #stiri sociale