Ultima șansă pentru cei care vor să se angajeze la stat. Poliția ”suferă” în urma deficitului de personal

Sambata, 18 Iunie 2022, ora 03:40
6125 citiri
Ultima șansă pentru cei care vor să se angajeze la stat. Poliția ”suferă” în urma deficitului de personal
Guvernul a adoptat joi, 16 iunie, o ordonanță de urgență prin care ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din administraţia publică a fost suspendată pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2022 FOTO Pixabay

Guvernul a adoptat joi, 16 iunie, o ordonanță de urgență prin care ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din administraţia publică a fost suspendată pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2022.

Practic, nu se vor mai face angajări la stat în această perioadă, cu excepția concursurilor în derulare. Guvernanții au motivat această decizie transmițând că a fost nevoie de ea pentru a diminua unele cheltuieli de funcţionare ale instituţiilor şi autorităţilor publice, în vederea asigurării sursei de finanţare a pachetului de măsuri pentru menţinerea nivelului de trai al categoriilor vulnerabile şi continuarea activităţilor economice, recent adoptat de Guvern, cu respectarea angajamentelor asumate în ceea ce priveşte încadrarea în ţinta de deficit.

Mai multe categorii de bugetari au contestat această ordonanță, printre care și polițiștii, care au transmis că Ministerul Afacerilor Interne era, oricum, în deficit de personal.

„Această decizie luată de pe azi pe mâine ne confirmă încă odată că obiectivul general al politicului este acela al ”disoluției sistemului de ordine și siguranță publică”, altfel cum ne-am putea explica că acest Guvern, prin partidele politice din coaliție, a ”stabilit” în programul de guvernare ca măsură reducerea deficitului de personal din M.A.I. dar în același timp emite ordonanțe de înghețare a concursurilor și încadrărilor în instituțiile publice”, au transmis reprezentanții sindicatului de poliție Sidepol.

Deficitul din MAI ar fi de peste 30 de mii de posturi.

„De altfel, poate bravii noștri conducători au descoperit un mecanism de reducere a deficitului de personal prin blocarea și sistarea angajărilor, urmând același exemplu din domeniul salarizării unde de asemenea de doi ani de zile lucrează cu ”înghețări”. Ce va urma? Nu știm, cert este că deficitul (teoretic) de personal din Ministerul Afacerilor Interne a depășit 30.000 de funcții, iar cel real probabil că se situează între 50.000-80.000 de funcții având în vedere că în perioada 2012-2013 au fost radiate din ștatele de organizare ale armelor și structurilor M.A.I. peste 53.000 de posturi.

La prima vedere pare o joacă, simple calcule, în realitate totul ne indică că acest minister a intrat de ani buni pe un drum fără întoarcere. În ultimii ani valurile de pensionări și demisii a fost piatra de căpătâi a acestei instituții care se află într-o totală derivă. Efectele sunt ireversibile și au impact dezastruos asupra ordinii publice, siguranței cetățeanului, asupra a tot ceea ce înseamnă asigurarea a celei de-a doua nevoi din ”Piramida lui Maslow” - nevoia de siguranță”, au transmis polițiștii.

Angajări din sursă externă

Oamenii legii susțin că doar cei care vor un post prin sursă externă se mai pot angaja în MAI până când OUG adoptată de guvern începe să-și facă efectele.

„Tot cu titlu de excepție sunt și posibilele încadrări din sursă externă a căror proceduri vor fi inițiate până la 1 iulie. Numărul acestor posturi va fi în jurul a 2.000, aspectele finale legate de specializări și unități beneficiare fiind în curs de analiză la nivelul I.G.P.R. Urmând să vă informăm în cel mai scurt timp despre numărul total alocat pentru încadrare și specializările aferente.

Deși de bun augur acest încadrări, probabil că acestea vor merge în direcția cea ”bună”, adică cât mai departe de segmentul stradal. Acolo unde și un polițist sau polițist de frontieră lipsă se simte, existând formațiuni și structuri de poliție care deși au scheme prevăzute de aproximativ 30-35 de funcții, sunt încadrate doar 20-25, iar din acelea 2-3 sunt delegați/detașați, 5-6 sunt în concedii de creștere copil, iar greul muncii cade pe veșnicii tălpași care, din cauza unei instituții surde și oarbe la principalele probleme, sunt nevoiți să execute misiuni și sarcini pentru alți 3-4 colegi care lipsesc din sistem”, mai transmis reprezentanții Sindicatului Sidepol.

Polițiștii transmit că aceste sistări ale încadrărilor în M.A.I. se vor resimți în cel mai scurt timp având în vedere că numărul cererilor de pensionare și trecere în rezervă crește de la o zi la alta.

Blocarea angajărilor la stat

Guvernul a adoptat joi, 16 iunie, un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede suspendarea ocupării posturilor vacante din instituţiile publice centrale şi locale începând cu 1 iulie anul acesta.

Potrivit proiectului de OUG, în perioada cuprinsă între data de 1 iulie 2022 şi data de 31 decembrie 2022, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice, din instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineat (1) punctul 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi din instituţiile publice locale, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineat (1) punctul.39 din Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.

În cazul posturilor pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior datei de 1 iulie 2022 se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată. În proiect se mai spune că prin excepţie de la măsura suspendării în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în şedinţa guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice.

Pe agenda reuniunii guvernamentale figurează, printre altele, şi un proiect de hotărâre prin care se propune reducerea numărului de membri în consiliul de administraţie al Compania Naţională ”Unifarm” - SA de la 7 la 5 membri, pentru reducerea costurilor companiei şi pentru creşterea eficienţei economice a societăţii.

Polițiști austrieci, criticați pentru că au primit cadouri din partea Ambasadei Rusiei
Polițiști austrieci, criticați pentru că au primit cadouri din partea Ambasadei Rusiei
Mai mulți polițiști din Viena au fost văzuți ieșind din ambasada Rusiei cu pungi de cadouri. Ar trebui să se abțină de la a face asta în viitor. Dar nu a fost o greșeală, spun șefii...
Imaginile șocante cu Ionel Ganea scos cu forța din mașina personală: ”Calcă frâna, calcă frâna!” VIDEO
Imaginile șocante cu Ionel Ganea scos cu forța din mașina personală: ”Calcă frâna, calcă frâna!” VIDEO
Fostul internațional Ionel Ganea (50 de ani) a avut parte de o altercație cu polițiștii înaintea meciului amical România - Irlanda de Nord (1-1), disputat vineri seară pe Arena Națională....
#angajari la stat, #bugetari, #salarii bugetari, #politie, #politisti , #politie