Opinii: Andrei Marga e foc si para pe Traian Basescu

Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 22:52
2886 citiri
Opinii: Andrei Marga e foc si para pe Traian Basescu
Foto: Romania Libera

Andrei Marga, rectorul universitatii clujene Babes-Bolyai, a dat un comunicat de presa, miercuri, prin care l-a criticat foarte dur pe presedintele tarii, Traian Basescu, facandu-l mincinos si incult.

Aceasta luare de pozitie a surprins mai ales prin limbajul violent, ceea ce ne face sa credem ca, de data asta, politicianul a luat-o inaintea universitarului Andrei Marga, ministru al Invatamantului in Cabinetul din umbra al lui Crin si membru PNL.

Interesant este insa ca, odata cu limbajul, domnul Marga a imprumutat si lipsa de coerenta specifica politicianului roman, probabil din cauza enervarii. Sa dam si cateva exemple:

Domnul Traian Basescu este un incult, ni se spune in comunicat fara alta precizare, lucru discutabil, atata vreme cat domnul Basescu are alta meserie.

Daca domnul rector ar incerca sa conduca un cargou de 20.000 de tone de la Constanta la Istanbul, o sa constate ca toata cultura domniei sale nu-i va fi, in acest caz, de niciun folos.

Motivul supararii l-a constituit critica prezidentiala la adresa invatamantului romanesc si a reformei din 1995-2000, reforma la care si domnul Marga a slefuit 3 ani, de pe postul de ministru al Invatamantului (1997-2000).

Fostul ministru considera ca reforma aceea a fost "corecta", argumentand ca ea a fost girata de autoritati internationale precum OECD, Banca Mondiala, Comisia Europeana si a fost aidoma reformelor din tarile aflate in tranzitie, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovenia, tari in care reforma a si reusit.

Argumentele sunt neconvingatoare, de vreme ce Grecia a pacalit toate autoritatile internationale si ale UE, timp de 20 de ani, cu rapoarte false, iar faptul ca reforma la noi a fost identica cu cea din alte state, unde a avut succes, nu arata decat ca organismele internationale ne-au evaluat la gramada, crezandu-ne ca si ceilalti.

Romania insa nu este o tara obisnuita, precum spune si cantecul "Suntem in tara lui Foaie-Verde". Un popor special are intotdeauna nevoie de legi speciale.

Marele regret marturisit al domului rector este ca cei 3 ani de ministeriat nu au fost de ajuns, asa ca aceasta reforma "corecta" ar fi trebuit continuata de succesori. Cu alte cuvinte, domnia sa recunoaste, mai pe ocolite, ce e drept, ca a lasat reforma neterminata.

Legea Educatiei, o lege anti-mafie foarte potrivita Romaniei

Legea invatamantului, daca va intra in vigoare, desfiinteaza mafiile din invatamantul superior, care au transformat universitatile in "afaceri de familie" si unde trocul cu diplome false, coruptia si incorectitudinea au atins inimaginabilul.

Si eu am fost afectat de coruptia din tara, in momentul in care statul german a refuzat sa-mi recunoasca valabilitatea carnetului de conducere romanesc, vechi de 20 de ani, din cauza unor angajati ai Politiei Romane, care, dupa Revolutie, dadeau carnete de conducere luand spaga. Asa am fost obligat, in 1994, sa mai dau inca odata examen de conducere in Germania.

La fel vor pati multi absolventi la interviuri la angajare, in tara dar mai ales in strainatate, cand vor constata ca diplomele lor nu valoreaza nici cat o ceapa degerata. Si ce e mai trist, nici cele obtinute corect, prin munca, nu vor mai avea valoare datorita "inflatiei".

Legea invatamantului, care tine seama de "specificul romanesc", este o lege politieneasca, care prevede reguli stricte la eliberarea diplomelor, controleaza prin minister carta universitara si numarul maxim de studenti pe unitatea de invatamant, "sparge" clanurile de familie din universitati, introduce acreditarea universitatilor romanesti prin firme internationale certificate, deci incoruptibile.

Cumulul de functii, prin care unii profesori universitari duceau acasa pana la 10.000 de euro lunar se ingradeste, cadrele universitare, dupa implinirea varstei de pensionare, trebuie sa renunte la toate functiile universitare, iar decanii si rectorii nu mai pot fi alesi decat maximum doua mandate, de 4 ani fiecare.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#andrei marga traian basescu, #Marga Basescu mincinos, #Andrei Marga UBB, #Marga PNL , #stiri Andrei Marga