Marga: Politica fata de minoritati a Guvernului Ponta, continuare a politicii celorlalte cabinete

Marti, 19 Iunie 2012, ora 23:16
2002 citiri
Marga: Politica fata de minoritati a Guvernului Ponta, continuare a politicii celorlalte cabinete

Ministrul de externe, Andrei Marga, a declarat, marti, ca politica fata de minoritati a Guvernului Ponta este o continuare a politicii celorlalte cabinete si ca minoritatile reprezinta un factor de stabilitate in Romania.

"Romania a demonstrat, prin intreg ansamblul de politici publice adoptate dupa revolutia din 1989, vointa de a acorda un tratament echitabil persoanelor apartinand minoritatilor nationale din tara noastra, in acord cu reperele europene. Minoritatile nationale au reprezentat in toti acesti ani un factor de stabilitate in cadrul societatii romanesti, intelegand pe deplin si asumandu-si in mod constient proiectul national al construirii Romaniei secolului XXI, alaturi si impreuna cu populatia majoritara", a declarat Andrei Marga.

"In acest moment politic si istoric, in ciuda dificultatilor actuale, tara noastra poseda un sistem institutional care permite protejarea si afirmarea identitatii specifice a tuturor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, precum si participarea acestora la luarea deciziilor politice la toate nivelurile si in toate domeniile vietii politice, sociale, economice si culturale. Opinia organizatiilor minoritatilor nationale este nu numai ascultata, dar este si respectata si promovata in mod constant, intrucat toate deciziile majore privind statutul persoanelor apartinand minoritatilor sunt unanim impartasite, de toate fortele politice romanesti", a mai spus ministrul de externe, adaugand ca drepturile garantate minoritatilor din Romania sunt apreciate la nivel european, "tara noastra fiind considerata un model de urmat".

Andrei Marga subliniaza ca minoritatile beneficiaza de reprezentare parlamentara, posibilitatea studierii limbii materne la toate nivelurile de invatamant (general, profesional, liceal, superior), sprijin financiar de la stat pentru proiecte culturale si educationale, obligativitatea utilizarii placutelor bilingve in localitatile in care populatia minoritara depaseste 20%, posibilitatea utilizarii limbii materne in relatia cu autoritatile locale si in justitie in localitatile in care exista populatie minoritara.

"Romania respecta si aplica in plan intern prevederile relevante ale reglementarilor internationale in acest domeniu, fapt certificat de toate rapoartele CoE, OSCE si UE, iar statutul de membru al UE ne obliga la o permanenta imbunatatire a cadrului institutional intern, fiind cunoscut ca drepturile omului si ale persoanelor apartinand minoritatilor fac parte din pachetul de principii fundamentale pentru toate statele membre", a mai mentionat ministrul de externe.

Stabilitatea cadrului juridic destinat protectiei persoanelor apartinand minoritatilor nationale, asigurata prin asumarea de catre toate fortele politice din Romania a principiilor fundamentale in acest domeniu, a condus la dezvoltarea unui stat modern, bazat pe un dialog constructiv atat in plan intern, cat si plan international. "Nu exista niciun temei de preocupare in ceea ce priveste modul in care actualul guvern trateaza aceasta problematica. Guvernul este angajat sa promoveze abordarea moderna, europeana, profund responsabila a minoritatilor. De altfel, reprezentantii minoritatilor si-au exprimat sprijinul pentru guvern", a dat asigurari seful diplomatiei.

Marga a reiterat faptul ca partidele aflate in actuala coalitia de guvernare au contribuit la redactarea celei mai mari si mai substantiale parti din actuala legislatie care garanteaza drepturile minoritatilor nationale. Totodata, acestea promoveaza constant dialogul cu organizatiile acestora, indiferent de optiunile politice ale unor lideri sau formatiuni apartinand minoritatilor. "Niciun alt partid din spectrul politic al Romaniei nu a contribuit mai mult la dezvoltarea cadrului institutional al Romaniei, incat minoritatile sa se bucure de drepturile lor conform exigentelor europene", a subliniat Andrei Marga.

Ministrul de externe mai spune ca Romania a reusit sa creeze "un climat de dialog si deschidere propice afirmarii identitatii tuturor minoritatilor nationale, indiferent de numar sau pondere politica", iar angajamentul autoritatilor romane fata de protejarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale se mentine.

Recent, secretarul de stat din MAE ungar, Zsolt Nemeth, si-a exprimat temerile privind tratamentul aplicat minoritatilor din Romania de catre Guvernul Ponta. Nemeth s-a referit in special la comunitatea maghiara, in contextul proiectului de lege privind statutul minoritatilor din Romania, aflat in Parlament. Totodata, oficialul de la Budapesta a mentionat ca una dintre primele decizii privind masurile luate de Cabinetul Ponta a fost suspendarea HG de infiintare a Facultatii de Medicina si Farmacie in limba maghiara de la Targu-Mures.

Proiectul de Lege privind statutul minoritatilor nationale din Romania se afla pe agenda de miercuri a Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor, care este for decizional.

La 7 mai, Victor Ponta a declarat, dupa o intalnire cu grupurile parlamentare ale UDMR, ca le-a spus acestora ca statutul minoritatilor va fi adoptat pana la alegerile parlamentare, dar fara cea mai importanta prevedere a sa - autonomia culturala.

Proiectul, care dateaza din 2005, a provocat tensiuni in coalitia PDL-UDMR.

In protocolul coalitiei se stipula ca va fi adoptat pana la sfarsitul lunii iunie, iar liderii UDMR au amenintat la un moment dat cu retragerea din guvern, daca nu se respecta termenul.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#andrei marga, #politica minoritati guvern Ponta, #drepturi minoritati , #stiri Andrei Marga
Comentarii