Cine sunt deputații români care i-au luat apărarea lui Andrei Marga după declarațiile controversate. "Adevărul istoric este de partea noastră"

Luni, 19 Septembrie 2022, ora 12:29
11778 citiri
Cine sunt deputații români care i-au luat apărarea lui Andrei Marga după declarațiile controversate. "Adevărul istoric este de partea noastră"
Daniel Ghiță a mai avut reacții ciudate cu privire la războiul din Ucraina și în trecut FOTO Facebook / Daniel Ghiță

Fostul ministrul de externe Andrei Marga a fost intens criticat în ultimele zile pentru declarațiile sale controversate cu privire la teritoriul Ucrainei, care, conform profesorului, ar trebui cedat. Sunt însă și oficiali îi iau apărarea lui Marga, doi dintre ei fiind deputați.

Scandalul a pornit după ce profesorul Andrei Marga, fost ministru și fost rector al Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca a făcut mai multe afirmații controversate în cadrul unui eveniment desfășurat la Alba Iulia, unde și-a lansat cartea ”Soarta democrației” în cadrul Târgului de Carte ”Alba Transilvana”. Acesta a afirmat că că Ucraina se află în ”frontiere nefirești” și trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României.

”(...) Suntem într-o situație absolut specială și o supun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei - Transcarpatia, Poloniei - Galiția, României - Bucovina și Rusiei - Donbasul și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări. Ne cramponăm, va fi conflict. Să fim foarte limpezi, cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America și cu Rusia, Germania, Ucraina și cu China și nu se va ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a spus Andrei Marga, răspunzând unei întrebări pe tema războiului din Ucraina.

Afirmațiile sale au fost intens criticate atât de către autoritățile române, dar și de cele ucrainene. Cu toate astea, au fost și oficiali care i-au luat apărarea fostului ministru. Unul dintre ei este deputatul Dumitru Coarnă, recent dat afară din PSD. Într-un comentariu pe Facebook, acesta susține că „profesorul Marga are dreptate! Adevărul istoric este de partea noastră, este de partea domnului Marga!”.

În favoarea lui Marga s-a poziționat și deputatul PSD Daniel Ghiță, care a distribuit pe Facebook un mesaj în favoarea fostului ministru.

Cei doi deputați au mai avut și în trecut reacții ciudate cu privire la războiul din Ucraina. Dumitru Coarnă de exemplu, a făcut parte din grupul inițiat de senatoarea Diana Șoșoacă care în luna martie a mers la ambasada Rusiei la București pentru a discuta cu ambasadorul despre războiul din Ucraina. Totodată, Coarnă a fost printre singurii parlamentari care s-a abținut la votul privind desființarea grupului de prietenie cu Rusia din Parlament.

De cealaltă parte, Daniel Ghiță a criticat de mai multe ori în ultimele luni susținerea arătată de România pentru Ucraina, cât și pe președintele țării, Volodimir Zelenski. La finalul lunii martie, odată cu anunțul că Zelenski urmează să susțină un discurs în parlamentul de la București, Ghiță a avut o reacție agresivă pe Facebook, afirmând că va părăsi sala în momentul discursului. În timpul discursului însă, acesta nu a mai ajuns să părăsească sala, însă a fost printre singurii aleși, alături de cei de la AUR, care nu s-au ridicat în picioare la finalul discursului lui Zelenski. În schimb, acesta a lansat un atac pe Facebook la adresa președintelui ucrainean.

„Zelinski, nu aveti ce sa ne declaraţi în Parlamentul României! Când ați vorbit în Parlamentul European, atacurile asupra poporului au fost extrem de agresive. Deci, orice ieşire publică plăteşte poporul nevinovat! Poporul român trăiește în sărăcie și cu teama zilei de mâine. Pentru mine are prioritate. Luam de la gura seniorilor să cumpărăm arme, când se putea evita acest război, inutil”, a scris Ghiţă.

Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Ocuparea de către Rusia a satului Novomihailovka, în estul Ucrainei, ar putea să pună în pericol oraşul-cheie Vuhledar, informează marţi, 23 aprilie, Ministerul Apărării britanic în baza...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#andrei marga, #razboi Ucraina, #declaratii controversate, #teritoriu Ucraina, #parlamentari romani, #parlamentari PSD , #stiri Andrei Marga