Andrei Marga: Solicit ca demisia mea sa intre in vigoare imediat

Luni, 17 Iunie 2013, ora 19:24
1589 citiri
Andrei Marga: Solicit ca demisia mea sa intre in vigoare imediat
Foto: Arhiva

Andrei Marga solicita ca demisia sa de la conducerea Institutului Cultural Roman (ICR) "sa intre in vigoare imediat".

"Sunt multe intrebari deschise. Este de platit acum costul unei amalgamari lipsite de legitimare, cata vreme, si in iunie, si in decembrie 2012, oamenii au votat altceva?

Sunt de platit eforturile de a schimba personal numit odinioara in exterior pe criterii obscure? Este lupta ascunsa a unor politicieni dezorientati? Este in joc o chestiune de imaturitate? Sunt toate acestea laolalta?

In contextul evocat si cu considerentele amintite, demisionez din functia de presedinte al ICR, cu solicitarea ca demisia sa intre in vigoare imediat", sustine Marga, intr-un comunicat transmis luni de biroul de presa al ICR.

Ponta, nemultumit de activitatea ICR: Barbu, pus sa il analizeze pe Marga

Marga spune ca de pe 11 septembrie 2012, cand a fost numit in functie de Senatul Romaniei, si pana in prezent, ICR s-a schimbat in bine.

"S-au recompus forurile de conducere ale ICR. Am inlocuit desemnarile discretionare in functii cu concursuri. Intre timp, directorii institutelor din New York, Paris, Chisinau, Lisabona, Budapesta si directorii adjuncti de la New York, Berlin, Viena, Roma, Venetia, Lisabona sunt noi. Alti directori si directori adjuncti noi se afla in procedura de numire. S-a elaborat un nou program, axat pe actiuni cu impact durabil", mentioneaza Andrei Marga.

Senator PNL: Marga a facut si lucruri bune, si mai putin. Nu toata vina e a lui

In context, el aminteste inceperea constructiei bibliotecilor romanesti si a prezentei romanesti in mari biblioteci, restabilirea primatului valorii autorului si a operei in fata oricaror altor considerente (varsta, afinitati etc.), noul sistem de burse si noua geografie a institutelor culturale romane in strainatate, care se afla in faza aprobarilor.

"S-a intrat intr-o noua interactiune cu mediul economic, cu personalitatile si institutele din tara. S-a revenit la folosirea chibzuita a resurselor. S-a participat la toate targurile majore de carte si a debutat revista romaneasca de recenzii destinata strainatatii.

S-au facut multe alte lucruri, in premiera. Un buletin informativ periodic a informat asupra lor. S-au lansat deja organizarea de librarii romanesti in strainatate, crearea accesului online la fondul bibliotecilor autohtone, a platformei de comunicare globala a celor care folosesc limba romana si altele. Nicio alta institutie publica a Romaniei nu s-a schimbat atat de mult, intr-un timp atat de scurt", precizeaza acesta.

Zoe Petre: Demiterea lui Marga, o jignire inutila. Un PSD-ist vorbea cu ura despre el

Precizand ca nu are "de rectificat sau de retractat nimic" din ceea ce a spus pana acum, el afirma ca, "pentru ca in Romania se minte vartos si se deformeaza copios vorbele si faptele", documentele actiunii sale la ICR - la fel ca si documentele actiunii la Ministerul Educatiei Nationale, la Universitatea din Cluj si la Ministerul Afacerilor Externe - "sunt publicate in volume ce pot fi consultate".

"Se poate minti o vreme, dar, pana la urma, se poate verifica pe acte. Documentele actiunii la ICR constituie un nou volum (cu titlul Alocutiuni, reactii, documente, 2013), in succesiunea celui evocat", mai afirma Andrei Marga.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Andrei Marga demisie ICR, #Andrei Marga comunicat demisie, #Andrei Marga ICR , #ICR