Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Andrei Marga neaga din nou colaborarea cu Securitatea

Vineri, 31 August 2012, ora 14:45
2187 citiri
Andrei Marga neaga din nou colaborarea cu Securitatea
Foto: Arhiva

Fostul ministru de Externe Andrei Marga reitereaza ca nu a colaborat niciodata cu Securitatea si nu a semnat vreun angajament, el sustinand ca informatiile aparute recent in presa, potrivit carora ar fi colaborat cu Securitatea din anii '70, au legatura cu posibila sa numire la sefia ICR.

"In legatura cu alegatiile proferate de analisti instrumentati de cercuri obscure, precizez, inca o data, ca nu mi-a cerut nimeni, niciodata, sa colaborez si nu am colaborat cu Securitatea. Nu exista nici un text semnat de mine, caci nu am semnat vreun text sau angajament in acest sens", a declarat Marga.

De asemenea, el a aratat ca exista o legatura evidenta intre aparitia, joi si vineri, in presa a acestor informatii despre colaborarea sa cu Securitatea si anuntul PNL si PSD privind sustinerea candidaturii sale pentru presedintia Institutului Cultural Roman.

Totodata, Marga a aratat ca va avea discutii cu conducerea USL pe tema acestor articole din presa referitoare la presupusa sa legatura cu Securitatea, adaugand ca nu stie daca se va ajunge in aceste conditii pana la retragerea candidaturii sale. "Nu stiu daca se va ajunge pana acolo, va dati seama ca eu am diferite alternative", a sustinut el.

Marga precizeaza ca a facut parte din patru guverne ale Romaniei si a fost, de cel putin tot atatea ori, examinat, cu acelasi rezultat al necolaborarii cu Securitatea. "Durata participarii intr-un Guvern sau altul nu a avut nici o legatura cu asemenea alegatii", a subliniat Marga.

El arata ca a exercitat cea mai lunga perioada din istoria Rectoratului Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj - 19 ani, timp in care a fost cercetat "de fiecare data cand s-a dorit". "Certificatele emise de CNSAS au spus, ca urmare, de fiecare data, ca nu am colaborat", afirma fostul ministru de Externe.

De asemenea, el arata ca este posibil sa se adreseze instantei in legatura cu aceste acuzatii. "Pentru multi impostori, dosariada este ultimul instrument de atacare a unui intelectual cu opera. Precizez ca nu exista nimic de folosit in acest sens, in ceea ce ma priveste, si ca ma voi adresa, la nevoie, instantelor juridice nationale si internationale", a mai afirmat Marga.

Doua cotidiene centrale au publicat informatii pe surse din serviciile secrete potrivit carora la CNSAS exista cel putin un dosar de retea in care apare Andrei Marga.

Potrivit acestor surse, Marga figureaza cu trei nume de cod si ar fi colaborat cu Securitatea nu doar pe plan intern, ci si extern, furnizand informatii si despre cetateni straini.

Andrei Marga, colaborator al Securitatii - surse (Video)

Cu patru luni in urma, Sebastian Lazaroiu lasa sa se inteleaga, pe Facebook, ca Marga ar fi colaborat cu Securitatea inainte de '89: "Am auzit ca (Marga - n.red.) a avut un prieten imaginar in perioada comunista, un alter ego, Andrei Muresan".

Liberalul a respins atunci acuzatiile: "Domnul Lazaroiu fabuleaza, si in acest caz este vorba de o fabulatie. Se poate verifica dosarul meu, a fost verificat de n ori, nu va ascund, se poate verifica inca o data, nu am nicio teama. Nu m-a chemat nimeni sa cooperez cu Securitatea, nu am cooperat, nu am semnat nimic, am constiinta absolut curata".

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Andrei Marga neaga colaborare Securitate, #Andrei Marga Securitate colaborare , #stiri Andrei Marga