Ministrul Gerea a renuntat la un contract semnat in prezenta lui Ponta, in China: Nu s-a fructificat nimic

Vineri, 06 Martie 2015, ora 20:58
4943 citiri
Ministrul Gerea a renuntat la un contract semnat in prezenta lui Ponta, in China: Nu s-a fructificat nimic
Foto: Guvernul Romaniei

Contractul semnat anul trecut, in China, de fosta conducere a Complexul Energetic Hunedoara cu compania chineza CNEEC, pentru retehnologizarea Termocentralei Mintia, nu a fost prelungit, a declarat, vineri, la Petrosani, ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Petrosani, ca statul roman nu a fost de acord cu prelungirea contractului dintre Complexul Energetic Hunedoara (CEH) si China National Electric Engineering CO Ltd (CNEEC), intrucat documentul semnat de Aurel Niculescu, fostul director general al societatii hunedorene, nu avea avizele necesare, iar echipamentele erau unele invechite.

"Contractul (cel CNEEC - n.red.) nu a fost prelungit din mai multe motive. In primul rand, el nu a intrunit avizele CA, acordul AGA, nici macar nu a avut avizul compartimentului juridic al companiei. De asemenea, posibilitatea de a fi depusa drept garantie o mina iarasi nu a primit acceptul nimanui. Totodata, atat Ministerul de Finante, cat si achizitiile publice au avut un punct negativ de vedere, ba mai mult complexul a fost amendat pentru acest contract.

Deci, acest contract, asa cum era el, nu putea fi prelungit, avand daca vreti si o alta motivatie: era vorba de o tehnologie deja invechita la care trebuia sa mai aducem si alte investitii pentru a veni in pas cu vremea. Si atunci care este scopul unui astfel de efort? Sa mai bagam si alti bani? Nu! Atunci am convenit ca nu vom mai prelungi acest contract, mai ales ca nu s-a fructificat nimic si n-am vazut, sa spunem asa, o dorinta foarte mare din partea partenerilor pentru a-l dezvolta", a spus Gerea.

Potrivit sursei citate, conformarea Termocentralei Mintia la conditiile de mediu este necesara, fiind cautate alte solutii pentru rezolvarea problemelor de la termocentrala.

"Din punctul meu de vedere, ar trebui sa fim mai pragmatici si sa incercam sa dezvoltam cu precadere Grupul III care face si cogenerare in ideea de a asigura eficientizarea activitatii si ar permite stoparea pierderilor, care in acest moment sunt uriase. Dorinta noastra este sa lucram intens in aceasta zona de eficentizare si consider ca forma initiala a contractului, luand-o ca si cum ar fi parcurs etapele legale necesare, oricum nu ar fi asigurat confortul pentru companie", a mai spus ministrul.

In 1 septembrie 2014, conducerea CEH a semnat, in China, si in prezenta premierului Victor Ponta (foto), un contract in valoare de 291 de milioane de dolari (271 de milioane de dolari asigura partea chineza, CEH avand in depozite echipamente de circa 20 milioane de dolari - n.red.) pentru reabilitarea Grupului IV de la Mintia si doua instalatii de desulfurare la Grupurile III si IV de la aceeasi termocentrala.

Structura energetica hunedoreana trebuia sa asigure 15 la suta din valoarea investitiei, adica peste 40 de milioane de dolari, bani pe care fosta conducere a complexului spera sa ii imprumute de la o banca, dar si alte garantii pana la o valoare totala de circa 300 milioane de dolari.

Andrei Gerea, ministrul Energiei, s-a aflat, vineri, in judetul Hunedoara pentru a discuta despre problemele Complexului Energetic Hunedoara.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#contract termocentrala Mintia, #Gerea prelungire contract China Mintia , #Ministrul Economiei