Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Ce se intampla la liberali

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 18:50
8589 citiri
Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Ce se intampla la liberali

Nu stiu ce mare drama agita de vreo cateva zile PNL, dar ca vechi observator neutru al acestui partid, pe care si l-am votat de multe ori, ca nu aveam pe cine, o sa ofer doar cateva indicatii de interpretare, ca sa nu se nelinisteasca votantii sau iubitorii democratiei de partid.

As vrea sa spun in clar ca nu ma numar printre ultimii. Cum se organizeaza partidele e treaba lor, democratia tarilor e una si a organizatiilor e alta. Ca sa faci o organizatie performanta, ca e vorba de o firma, un partid sau un think-tank, trebuie uneori sa folosesti stimulente si pedepse care nu au legatura cu felul in care functioneaza o democratie nationala.

Conducerea unei firme nu exista ca sa fie reprezentativa pentru angajati, ci ca sa scoata maximum de potential din firma, la fel si partidul. Politica si democratia sunt despre reprezentarea intereselor, viata de partid e despre organizarea lor. A nu se confunda, va rog. Ca atare, iata cateva principii simple pentru a intelege situatia de la liberali.

1. Tabara in care se afla Dinu Patriciu nu promoveaza ce promovam noi, societatea civila, indiferent ca e in opozitie, sau mai nou in alianta cu Traian Basescu. In mod traditional aripa Patriciu/Catarama/oameni de afaceri la liberali a fost cea care a cerut privilegii de piata si alte lucruri neeuropene.

Faptul ca la corul anti-Antonescu se adauga vocile presei Patriciu nu e un argument anti-Antonescu, dimpotriva.

2. Ludovic Orban, atat de guraliv anti-Basescu pe vremea Aliantei DA, nu mai e convingator azi, cand brusc tabara Basescu ii gaseste calitati. El e aceeasi persoana care nu se impaca cu aliantele, ca sunt de dreapta sau de stanga.

Ce alte calitati are ramane de explorat. Eu nu le-am prea bagat de seama, dar poate nu ajung 20 de ani de studiu.

3. Conducerea decapitata a PNL Bucuresti, alde Vlad Moisescu si Andrei Chiliman, continea personaje de care eu am mai scris la vremea Guvernului Tariceanu. Printre care si pe periculosul om comision, echivalentul lui Micky Spaga din Guvernul Nastase. Nu are rost sa plangem ca nu sunt tratati democratic. Sa speram ca nu pleaca doar un om, ci dispare si practica de a lua comisionul.

4. Cineva l-a uitat pe Varujan Vosganian dandu-si cu parerea despre dezvoltarea pe deficit, desi trenul european a plecat demult din statie. Oare cand era ministru de Finante si aspira sa ajunga comisar european Varujan nu era la curent cu pactul de stabilitate fiscala de la Maastricht? Se poate chiar sa nu intelegi pe ce continent traiesti si care sunt regulile pe care ti le-ai asumat?

Ca bonus, vedeti pe site-ul romaniacurata.ro conexiunea intre coruptie si deficitul fiscal, acel grafic al meu in care tarile care satisfac criteriile de la Maastricht sunt cele care controleaza coruptia, si cele care nu, nu. E o iluzie ca deficitul este pentru finantarea dezvoltarii. El este pentru finantarea coruptiei.

Pe scurt, liberalii pot evolua numai spre bine avand in vedere de unde vin. Propun sa ii lasam sa evolueze fara atata isterie insotitoare.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Alina Mungiu Pippidi schimbare Chiliman, #Alina Mungiu Pippidi PNL Bucuresti , #PNL Bucuresti