Dosarul Chiliman: Mita rulata prin televiziuni, stenograme cu Moisescu si Sebastian Ghita. Apare si numele lui Tariceanu

Vineri, 19 Iunie 2015, ora 17:24
12055 citiri
Dosarul Chiliman: Mita rulata prin televiziuni, stenograme cu Moisescu si Sebastian Ghita. Apare si numele lui Tariceanu
Foto: Arhiva Ziare.com

Noi detalii din dosarul primarului Sectorului 1 Andrei Chiliman au iesit la iveala vineri dupa-amiaza, in timp ce edilul asteapta sa afle daca va fi sau nu arestat preventiv.

Declaratia unui martor din referatul procurorilor DNA, prin care acestia cer instantei sa admita arestarea lui Chiliman, arata ca primarul si apropiatii sai din primarie luau mita inclusiv prin contracte de publicitate incheiate cu posturile Romania TV si B1 TV, potrivit unor surse citate de Digi 24.

De ce a fost retinut primarul Andrei Chiliman

Un martor din acest dosar sustine ca Vlad Moisescu, fost presedinte al PNL Sector 1 si trezorier al acestui partid, i-a cerut ca o parte din "comisionul" perceput de Chiliman sa fie platit prin intermediul unui contract de publicitate cu Romania TV, televiziune controlata de deputatul Sebastian Ghita.

Moisescu si Ghita ar fi inceput sa colaboreze in astfel de activitati infractionale din perioada formarii USL.

Stenograme Moisescu-Ghita

Referatul prin care anchetatorii spera sa ii convinga pe magistrati sa permita arestarea lui Andrei Chiliman contine si mai multe interceptari ale unor convorbiri intre Vlad Moisescu si Sebastian Ghita, potrivit Evenimentul Zilei.

Primarul Chiliman, saltat de DNA direct de pe aeroport si urcat in duba UPDATE

De asemenea, se pare ca Moisescu a comis infractiuni inclusiv la nivelul Guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu, nu doar la cel al primariei. Acesta si-ar fi exercitat influenta pentru angajarea unor functionari de rang inalt, cum ar fi secretari de stat sau directori de companii de stat, in functii de conducere in ministere. In schimbul acestor "servicii", Moisescu ar fi pretins si primit bani de la persoanele pe care le ajuta.

Potrivit stenogramelor, pe 31 octombrie 2014, Ghita i-a spus lui Moisescu faptul ca si-a "bagat nitel coada in Sectorul 1", in chestiuni referitoare la campania electorala.

"Sebastian Ghita: Ai vazut ca mi-am bagat nitel coada in Sectorul 1? Cred ca m-ai simtit!

Vlad Moisescu: Cu ce?

Sebastian Ghita: Un pic, asa, cu campania! Si eu, acolo, un om-doi, o de-aia, o convingere, o door-to-door, o...

Vlad Moisescu: Aaa, da! Nu e...Foarte bine, ce..!

Sebastian Ghita: Dar nu exagerat! Ca si voi ati facut. Nici sa nu fac acolo fara sa.... Cat vezi scorul? Ca eu am alea de la exit poll-uri si e 41 - 29.

Vlad Moisescu: Da. Exact.

Sebastian Ghita: Deci, asa ne-au iesit.. Tu ai facut cu aia ai tai, cu GSS-ul sau...?

Vlad Moisescu: Da, da, da. Si national si... (vorbesc simultan - n.red.)

Sebastian Ghita: Si noi la fel. Am facut calibrarile la exit poll.

Vlad Moisescu: Da, asa e".

Pe 11 noiembrie 2014, Moisescu si Ghita au vorbit din nou la telefon, folosind un limbaj care pare mai degraba de coltul blocului, decat demn de politicieni.

"Vlad Moisescu: Da, ma, da. Ce?

Sebastian Ghita: Hai, ma, ia-ti prostu' si da-l in p**a mea! Hai, ca ma enervezi!

Vlad Moisescu: 15 minute am... acuma... (vorbesc simultan - n.red.) Urmatoarele 80... s-a dus dracu'.

Sebastian Ghita: Auzi, ma? Auzi, ma? Stii ala cu...aia doi de se culca in pat unul langa altul, si ala ii zice: ba, fa-ti laba tie, nu mie!

Vlad Moisescu: Ba, ba, sa vii nepregatit in halul asta, in p**a mea!

Sebastian Ghita: Ba, omule, pai asta a stat patru ore si s-a pregatit. Vlade, s-a pregatit, ma, omul! Iti dau cuvantul meu! Dar, ma enervezi! Am mers la el acasa, am stat, suntem prieteni toti...Da' mai du-te-n p**a mea cu Sectorul 1 al tau, ca ma enervezi! O sun pe Ioana! Oricum nu vreau sa vorbesc cu tine!

Vlad Moisescu: Hai, ba! E de mandrie, ba!

Sebastian Ghita: E de mandrie, pe dracu' sa te pieptene! O sun pe Ioana si te torn la ea. O sa-i zic: 'Ioano, uite ce face nesimtitul de Moisescu, fir-ar al dracului sa fie!'

Vlad Moisescu: Da, bine, toarna!... Auzi? Mai sunt doua de-astea, stam acasa, in p**a mea! Doua emisiuni...imi bag p**a!

Sebastian Ghita: Pai, daca au facut aia misto - tineret, mandria tarii - au facut misto de voi cu gainile si l-ati trimis pe asta la emisiune! (rade-n.red.)

Vlad Moisescu: Da, pe bune, nene! Sinistru!

Sebastian Ghita: Da...Ma enervezi! Maine sa dai un whisky, ca sa negociem!

Vlad Moisescu: Bine!

Sebastian Ghita: Hai, pa!

Vlad Moisescu: Pa!".

Intr-o discutie din 8 decembrie 2014 apare inclusiv numele prim-vicepresedintelui PNL Teodor Atanasiu, care conduce si PNL Bucuresti.

Teodor Atanasiu: Nu stiam despre cazul Chiliman. Nu vin sa se spovedeasca la partid

"Sebastian Ghita: Azi m-am vazut cu Atanasiu, i-am zambit asa... i-am zambit sagalnic, asa, c-a zis ca daca vrea sa pierd alegerile, apeleaza la mine.

Vlad Moisescu: Eh, un dobitoc! Stai linistit, ca nu mai are nici el mult!

Sebastian Ghita: Eu, iti dai seama! Eu ce sa zic? Am vrut sa-i zic: 'Si domnu' Bijboaca e la comisie?'. Ha, ha, ha!

Vlad Moisescu: He, he, he, he, he, he, he!

Sebastian Ghita: Dar eu nu... (neinteligibil - n.red.) ca stii ca eu nu sunt razbunator.

Vlad Moisescu: Da, da, da!"

Totodata, Realitatea TV a transmis ca persoanele care nu dadeau mita la Primaria Sectorului 1 erau amenintate, iar banii se primeau doar in numerar. In plus, valoarea spagii ar fi fost dublata intre 2007 si 2012.

Procurorii DNA cer arestarea preventiva

Andrei Chiliman, alaturi de alte trei persoane acuzate ca au constituit un grup infractional in interiorul Primariei Sectorului 1, au fost retinute pentru 24 de ore de catre DNA.

Andrei Chiliman, scos in catuse din sediul DNA si dus in arest

Este vorba despre fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, consilierul personal al primarului Ioana Costescu si consilierul local Ion Brad. Acestia sunt acuzati de constituirea unui grup infractional organizat si trafic de influenta, in forma continuata.

Cazul Chiliman: DNA a mai retinut inca doua persoane, inclusiv Vlad Moisescu

Ion Brad, consilier local la sectorul 1, retinut de DNA in dosarul lui Chiliman

Toti patru au fost prezentati vineri in fata magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, iar solicitarea DNA se judeca incepand cu ora 16.30.

Primarul Sectorului 1 este acuzat ca a perceput comisioane de 10% din contractele acordate omului de afaceri Gigi Boeru. Infractiunile ar fi fost comise in perioada 2006-2015. Chiliman ar fi primit 30% din suma, 15% Vlad Moisescu, 15% Ioana Costescu, 15% Ion Brad si 10% ar fi ajuns la filiala PNL Sectorul 1.

Mita impartita: 30% Chiliman, cate 15% Moisescu, Costescu si Brad,10% PNL Sectorul 1 (surse)

Conform acelorasi surse, diferenta de 15% ar fi fost folosita pentru remunerarea suplimentara a unor functionari care ar fi sprijinit derularea activitatilor ilicite.

Procurorii au ajuns la Chiliman dupa ce omul de afaceri Gheorghe Boeru a fost audiat si retinut saptamana trecuta, alaturi de fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Prahova Adrian Semcu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Moisescu Ghita Chiliman, #comision Chiliman RTV, #comision Chiliman B1 TV, #Moisescu Ghita interceptari , #DNA