Dosarul Chiliman: "Comisionul" incasat de grupul infractional a crescut de la 7% la 15% in cativa ani

Vineri, 19 Iunie 2015, ora 20:39
4446 citiri
Dosarul Chiliman: "Comisionul" incasat de grupul infractional a crescut de la 7% la 15% in cativa ani
Foto: Arhiva Ziare.com

"Comisioanele" primite de la firme de grupul infractional coordonat de Vlad Moisescu si Ioana Costescu au crescut in intervalul 2007-2012 de la 7% la 15% din sumele incasate pentru contracte de lucrari publice derulate la nivelul Primariei sectorului 1 Bucuresti, potrivit informatiilor din referatul DNA inaintat ICCJ cu propunerea de arestare preventiva a primarului Andrei Chiliman si a altor trei apropiati ai acestuia.

Informatiile apar in declaratia unui martor cu identitate protejata, data in fata procurorilor anticoruptie.

De ce a fost retinut primarul Andrei Chiliman

Conform declaratiei, grupul infractional a impus, incepand cu anul 2005, un control total asupra procedurilor de achizitie publica privind lucrari de utilitati publice, precum asfaltari de strazi, reabilitari de blocuri, alimentari cu apa si canalizare sau modernizari ale institutiilor de invatamant si spitale.

Pana in anul 2007, comisioanele ilegale au fost de 7% din valoarea lucrarilor, ulterior au fost solicitate comisioane de 10% iar din anul 2012 comisioanele au urcat la 15%.

Nivelul "comisionului" era stabilit de Vlad Moisescu si comunicat reprezentantilor societatilor care derulau contracte de lucrari sau urmau sa incheie astfel de contracte cu Primaria sectorului 1.

In declaratie sunt mentionate, ca exemplu al cresterii nivelului comisioanelor ilegale, lucrarile de reparatii si reabilitari de strazi derulate intre 2007 si 2009. Astfel, societatile care au fost de acord cu majorarile impuse au primit pachete de lucrari mai importante, iar cele care au oferit in continuare 7% au primit contracte mai mici.

Dosarul Chiliman: Mita rulata prin televiziuni, stenograme cu Moisescu si Sebastian Ghita. Apare si numele lui Tariceanu

Printre firmele care ar fi acceptat nivelul de 10% se numara Tehnologica Radion, Delta ACM 93, Euroconstruct Trading sau Straco Group.

In cazul lucrarilor de anvelopari termice ale blocurilor, comisionul solicitat de Vlad Moisescu si platit de firmele care au primit contractele era si mai mare, de 15%.

"Metoda de operare este urmatoarea: principalii actionari sau reprezentanti ai firmelor importante erau sau sunt contactati personal de catre Vlad Moisescu in principal, dar si de catre Ioana Costescu, care le pretindeau colaborarea cu decizionalii din Primaria Sector 1 - in speta primarul Chiliman Andrei Ioan si directorii serviciilor de investitii si achizitii (...), sens in care trebuiau sa plateasca comisionul pe care il impuneau acestia", sustine martorul.

Cazul Chiliman: DNA a mai retinut inca doua persoane, inclusiv Vlad Moisescu

Refuzul de a plati "comisionul" impus de gruparea lui Vlad Moisescu si Ioana Costescu implica o serie de riscuri pentru firme, precum blocarea platilor, intarzierea receptiei lucrarilor, rezilierea contractelor sau chiar anularea procedurilor de achizitie publica inca din etapele incipiente.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#comision Chiliman Moisescu, #Chiliman retinut DNA, #comisioane contracte Chiliman , #retinut
Comentarii
Poza Neutron
Neutron
rank 5
Cine a condus România