Chiliman, sah la Antonescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 13:19
10748 citiri
Chiliman, sah la Antonescu (Opinii)
Foto: Agenda.ro

Crin Antonescu se afla in fata unei decizii care i-ar putea marca inceputul sfarsitului carierei politice. Prin plecarea lui Andrei Chiliman, PNL ar incasa lovitura comparabila cu pierderea lui Sorin Frunzaverde cate PDL.

Dar daca in cazul lui Sorin Frunzaverde, plecarea a fost un gest de pur oportunism, in cazul lui Andrei Chiliman, demisia ar fi consecinta directa a politicii proaste si excesiv de autoritare a lui Crin Antonescu, dar si a permeabilitatii excesive a USL la traseistii care acum isi cauta umbrela electorala.

Prin mazilirea brusca a lui Andrei Chiliman de la sefia PNL Bucuresti, Crin Antonescu a incercat sa transmita un mesaj de forta ostilor liberale: cine carteste, plateste, sau, daca vreti, "cine misca, misca mort". Sigur, inaintea unei batalii pe viata si pe moarte, e firesc ca un lider puternic sa impuna o disciplina de fier si sa nu accepte derapaje cu potential de exemplu negativ. Cu singura conditie ca o asemenea politica de mana forte sa nu sfarseasca prin a avea efecte contrare, adica, dimpotriva, sa demobilizeze ostile si sa determine hemoragii grave. Adica exact ce se este pe cale sa se intample.

Liderul PNL Bucuresti si subordonatii sai de la sectoarele 2 si 4 au platit doua lucruri. Acut, refuzul de a se incolona in spatele traseistilor, iar cronic, rezistenta in fata politicii dictatoriale a lui Crin Antonescu si refuzul de a preda intreaga putere asupra PNL Bucuresti oamenilor presedintelui PNL.

Dar Andrei Chiliman nu era un liberal oarecare. El este unul dintre stalpii liberalilor in Bucuresti, un primar cu o foarte mare popularitate (cat de meritata, e o alta poveste). PNL si-a centrat inclusiv campaniile parlamentare in Capitala pe figura lui Andrei Chiliman. Tocmai din cauza anvergurii sale, Andrei Chiliman i-a stat mereu in gat lui Crin Antonescu. Lovitura incasata luni de dl. Chiliman nu este prima. Sa nu uitam ca liderul PNL a refuzat, gest absolut surprinzator pentru un lider de partid, sa-i sustina candidatura pentru primaria generala, preferand sa alinieze PNL in spatele lui Sorin Oprescu, omul PSD.

Prin mazilirea lui Andrei Chiliman, Crin Antonescu a castigat, teoretic, controlul total asupra PNL Bucuresti, adica pohta ce-a pohtit, dar cu un pret cu mult mai mare decat pierderea candidaturii la sectorul 1. In primul rand, a asezat o caramida imensa la temelia zidului de nemultumire care creste in PNL. Sunt destule voci in partid, mai puternice sau mai mormaite, care socotesc ca liberalii ies prost din combinatia cu PSD si, mai ales, cu Dan Voiculescu, liberali care simt ca isi pierd identitatea politica intr-o magma a carei singura nota certa este cea antiprezidentiala.

Anrei Chiliman a dat glas acestei nemultumiri care poarta numele lui Crin Antonescu: "Ii amintesc lui Antonescu ca in Bucuresti suntem in razboi cu actuala Putere, iar pe strada este mai greu decat la talk-showri. Nu am avut discutii cu Antonescu de foarte multa vreme si probabil ca nici nu voi avea. Mie imi plac oamenii care ma privesc in ochi atunci cand vorbesc cu ei. In viata in general, castiga cei care joaca sah, nu poker".

Deja Ludovic Orban s-a asezat explicit de partea lui Andrei Chiliman: "Sunt stupefiat, nu reusesc sa gasesc nicio explicatie pentru aceasta propunere ilogica si nefireasca. Domnul Chiliman a adus PNL in postura de prim partid in Bucuresti, e pe primul loc, peste toate partidele, cu un avans confortabil fata de formatiunea aflata pe pozitia a doua. (...) Cand filiala e pe primul loc si e una din primele pe tara si schimbi presedintele, nu pot sa gasesc nicio explicatie plauzibila. (...) Sper ca alegatorii sa fie mai maturi decat 'mintile infierbantate' care au pregatit o astfel de decizie profund ostila interesului general al PNL".

Este foarte probabil ca lista sustinatorilor d-lui Chiliman sa se mareasca rapid si nu numai din cauza unor chestiuni principiale, ci si ca urmare a nemultumirilor provocate de impartirea candidaturilor.

Unde se pot duce contestatarii lui Crin Antonescu? Deocamdata niciunde. Dar sa nu uitam ca nu exista nicio aparitie publica in care Mihai Razvan Ungureanu sa nu isi afirme raspicat identitatea liberala si simpatia fata de fostii sai colegi. De-a dreapta sa sta un alt fost liberal, Catalin Predoiu. In aceste conditii, exista sanse mari ca noua miscare politica a lui MRU, a carei aparitie este o chestiune de timp, sa ii atraga pe toti cei marginalizati de Crin Antonescu.

Pe de alta parte, spasmul de la Bucuresti este ultimul lucru de care USL avea acum nevoie. Plecarea lui Andrei Chiliman ar pansa lovitura primita recent de PDL si ar anula mult din avantajul de imagine capatat de Opozitie in ultima vreme. In plus, ies la iveala dizgratioasele cafteli din culisele impartirii candidaturilor din USL.

Luni, Crin Antonescu si Andrei Chiliman s-au asezat in transeele unui razboi fatis. Primarul sectorului 1 are cel mai putin de pierdut. Dupa 22 de ani in acelasi partid, alungat de o politica dictatoriala isi poate permite o candidatura independenta de succes care sa-i deschida viitorul politic. Daca-l pierde, Crin Antonescu risca sa deconteze aceasta plecare inclusiv cu functia si viitorul sau politic.

Ei bine, se pare ca presedintele PNL nu realizeaza miza momentului si il impinge practic pe Andrei Chiliman spre decizia radicala: "Nu cred ca PNL se va opri din mers din cauza asta (a demisiei lui Andrei Chiliman n.r.), nu cred ca USL se va opri din mers, cred ca un candidat al USL va avea prima sansa in fata lui Andrei Chiliman la Primaria Sectorului 1, dar trebuie sa se hotarasca pentru a ne lamuri aceasta dilema. Inteleg ca domnul Chiliman este suparat pe mine, se poate consulta cu oricine, dar sa o faca repede. In 2-3 zile ar trebui sa stim. Ce cred eu ca este bine de facut am facut. Iau in calcul si ca Andrei Chiliman sa candideze independent la Primaria Sectorului 1, nu imi doresc, dar se poate intampla si asta".

Se zice ca atunci cand Dumnezeu vrea sa te piarda, mai intai iti ia mintile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Andrei Chiliman demisie PNL, #Andrei Chiliman PNL Bucuresti, #Andrei Chiliman Crin Antonescu , #demisie PNL