Chiliman: Antonescu e un om toxic pentru Romania. E obsedat de putere - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 13:16
6939 citiri
Chiliman: Antonescu e un om toxic pentru Romania. E obsedat de putere - Interviu

Crin Antonescu este din mai multe puncte de vedere "mai rau decat toti presedintii pe care i-a avut Romania dupa '89", spune Andrei Chiliman, primarul sectorului 1 exclus din PNL.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Andrei Chiliman a spus ca exclude varianta de a mai reveni in PNL, chiar in ipoteza schimbarii conducerii acestuia, pentru ca "partidul tot de stanga ar ramane. Sunt niste grupuri care conduc partidul si care ar tine prizonier orice presedinte al PNL si l-ar obliga sa mearga intr-o directie sau alta."

In privinta unificarii dreptei, Andrei Chiliman considera ca ea nu se poate face decat in jurul unui proiect care sa raspunda agendei electoratului de dreapta: "Altfel, unificarea nu are sens. Orice incercare fara un proiect national al dreptei pentru Romania va fi un esec".

In interviul acordat Ziare.com, Andrei Chiliman a vorbit si despre cele mai mari slabiciuni ale legii descentralizarii si despre efectele pe care acestea lor vor provoca: "Daca ai majoritate poti sa vrei sa sugrumi un primar pentru ca nu e cu tine sau ca sa treaca langa tine".

Ati fost exclus din PNL, sunteti independent, dar spre deosebire de alti fosti colegi liberali nu ati facut pasul in PNTCD. De ce? Aveti alt proiect politic in vedere?

Eu sprijin cu toate mijloacele de care dispun proiectul de renastere a PNTCD, absolut necesar pentru Romania. PNT a ramas singurul partid consecvent in politicile pe care le-a propus, in principiile democratiei de tip occidental si a refuzat compromisul politicianist.

Vorbiti despre consecventa si principiile PNTCD. Dar partidul este condus in acest moment de unul dintre cei mai cunoscuti traseisti din politica, ma refer la dl. Pavelescu, care a fost prin mai toate partidele. Nu va deranjeaza acest lucru?

Eu nu vad un partid ca PNTCD prin prisma presedintelui. Presedintii partidelor sunt temporari. Important este ca partidul s-a deschis catre oameni noi, doreste o alta dinamica si o renastere pe care o voi sprijini.

Am lasat deocamdata politica si ma concentrez pe administratie si pe fundatia pe care o conduc, Initativa Romania Liberala. Poate ca anul viitor voi deveni membru al unui partid politic. Toate la timpul lor. Dar eu nu m-am luptat niciodata pentru o functie de partid.

Resimtiti ca primar independent anumite presiuni, dezavantaje?

M-am obisnuit deja sa primesc toate controalele posibile si imposibile. Controalele acestea sunt principalul mijloc de presiune asupra unui primar independent, doar, doar vor gasi ceva. Sa caute, ca n-au ce gasi! De 9 ani, controalele pleaca de la mine exact asa cum au venit.

Va ganditi la o intoarcere in PNL?

Nu. PNL nu mai este partidul in care m-am inscris eu in 1989. Este un partid care a ajuns sub actuala conducere un stalp al unei guvernari de stanga cu excese, mai la stanga decat stanga din tarile avansate, care incearca sa cheltuiasca din ce in ce mai multi bani obtinuti din taxe tot mai mari adunate de la cei care produc valoare in Romania. Daca tu ii impovarezi cu taxe, impozite si o legislatie tot mai greoaie, la un moment dat nu vei mai avea ce sa iei de la ei. Ii strivesti, ii asasinezi economic.

PNL ar fi trebuit sa apere interesele acestor oameni. Din pacate, PNL nu s-a opus maririi de taxe si impozite, unor legi aberante care vor duce la inchiderea multor firme si la cresterea numarului celor care nu mai produc nimic.

De ce isi asuma liberalii aceasta conditie?

Cei care conduc PNL au tarat partidul in aceasta situatie. In PNL exista si oameni care gandesc ca mine.

De ce nu se revolta?

Pentru ca nu au posibilitatea sa ii schimbe pe cei care conduc PNL, nici la nivel judetean, nici la nivel central. Cei care au venit la congres au fost trimisi de sefii din judete care sunt foarte multumiti ca PNL e la guvernare, indiferent cu ce sacrificii de imagine, de proiecte, de principii. Iar toate astea s-au facut si pentru ca presedintele PNL e in stare sa calce in picioare orice pentru a ajunge presedintele Romaniei.

Nu i-ar fi mai usor d-lui Antonescu sa isi atinga scopul din opozitie?

Conducatorilor PNL nu le vine usor sa se duca in opozitie si nu cred ca o vor face. In acest partid de stanga, cu manifestari extreme eu nu m-as intoarce.

Nici daca se schimba conducerea PNL?

Nu se poate. Partidul tot de stanga ar ramane. Sunt niste grupuri care conduc partidul si care ar tine prizonier orice presedinte al PNL si l-ar obliga sa mearga intr-o directie sau alta.

Care grupuri?

Le vede toata lumea.

Pare ca relatia dintre dl. Antonescu si Basescu s-a indulcit substantial in ultima vreme. Asistam la o reevaluarea liderului PNL?

Reevaluarea inseamna ca om rau pana ieri devine bun si invers. Asa peste noapte. Eu nu-l pot reevalua pe Antonescu. Este un om fara principii, fara onoare si nu are nicio competenta in vreun domeniu. Este un om toxic pentru Romania. E obsedat de putere. N-a muncit nimic, n-a produs nimic, cum poate fi de dreapta?

Eu am fost exclus din PNL pentru ca nu am abandonat principiile de dreapta si ale statului de drept. N-am inteles niciodata si am cerut explicatii conducerii PNL cum a putut sa ceara desfiintarea unor institutii de baza pentru statul de drept, precum CCR si ANI. Dimpotriva, legea ANI ar trebuie sa fie si mai putenica si mai stricta. Daca ataci CCR si ANI dai lovituri mortale democratiei inca fragile din Romania. Dar oglinda care arata adevarul e sparta.

Si totusi Tarian Basescu si Elena Udrea il considera pe Crin Antonescu demn de votat drept candidat al dreptei in turul al doilea.

Poate e o capacana. Nu am toate elementele. Cei pentru care s-a schimbat Antonescu peste noapte isi asuma declaratiile pe care le fac. Eu nu il reevaluez pe Antonescu. Eu nu numai ca nu l-as vota niciodata, dar cred ca ar fi o catastrofa pentru Romania.

Credeti ca PSD va renunta la un prezidentiabil propriu?

Ma indoiesc ca va face asta.

Ii dati lui Crin Antonescu sanse sa ajunga presedinte al Romaniei?

Nu cred ca are vreo sansa pentru ca oamenii au inceput sa-l intelega. Din multe puncte de vedere e mai rau decat toti presedintii pe care i-a avut Romania dupa '89.

Dreapta pare mai faramitata ca niciodata. Ofertele de unificare sunt facute mai mult cu parul. Sunt premise bune pentru un proiect serios?

Discutiile de pana acum au fost intre politicieni. Noi, ce de la IRL, consideram ca unificarea dreptei poate fi facuta numai daca le oferim romanilor de dreapta un proiect de dreapta. Altfel, unificarea nu are sens. Orice incercare fara un proiect national al dreptei pentru Romania va fi un esec.

Corneliu Coposu a reusit sa unifice partidele democratice de la inceptul anilor 90 in jurul unor valori, principii si politici comune, care au generat un proiect pentru Romania. Acest proiect a modernizat rapid tara si a pus-o pe traiectoria nordatlantica.

Unificarea dreptei si un candidat unic pentru prezidentiale sunt teme care nu ii intereseaza foarte mult pe cei care produc valoare, impovarati azi de guvernarea de stanga. Ele au valoare doar daca putem prelua in acest proiect agenda reala a acestor oameni, intreprinzatori, intelectuali, liber profesionisti, proprietari.

Ce impiedica alcatuirea acestui proiect? Eu deocamdata vad doar atacuri pe dreapta.

In cadrul IRL lucram la acest proiect si vom asambla elementele lui, dupa care vom initia la inceputul anului viitor discutii pe teme concrete cu partidele. Pe mine nu ma intereseaza sa discutam in termeni de procente, tu ai atat la suta, tu atat la suta. Dreapta unita poate castiga alegerile si in 2014, si in 2016. Dar pentru asta trebuie sa lasam deoparte orgoliile, numele, persoanele, si sa punem pe masa proiectul dreptei.

In ce forma vedeti unificarea?

Probabil ca vor exista unficari intre unele partide. Dar trebuie creata o alianta care sa nu fie conjuncturala, ci bazata pe interesele celor care asteapta ceva de la noi.

Cand trebuie desemnat candidatul comun la presedintie?

Oamenii de dreapta nu asteapta de la noi sa le dam un nume salvator, ci un proiect. Daca le punem pe masa proiectul si se face o singura lista pentru europarlamentare, ca un inceput de unificare, se va putea discuta si de un candidat unic. Altfel, cu 3,4,5 formatiuni de dreapta care se vor bate intre ele si cu stanga, stanga va castiga in continuare.

Cu cat suntem mai dezbinati, cu atat vom ajunge mai greu la guvernare si cei de stanga vor continua sa decida soarta tarii, ceea ce va fi catastrofal pentru dezvoltarea Romaniei.

Si daca nu va exista lista unica? PDL o respinge. Se poate unificare si dupa europarlamentare pe liste separate?

Trebuie sa facem acest efort. Electoratul de dreapta ii va sanctiona pe cei care nu il inteleg.

Guvernul si-a asumat raspunderea pe descentralizare care ii nemultumeste cel mai mult pe primari. Cum apreciati dvs. legea mosita de Liviu Dragnea?

Descentralizarea trebuia facuta, era necesara, dar ea trebuia sa mute decizia impreuna cu banii la nivelul cel mai apropiat de cetateni. Slabiciunile acestei legi sunt forma de adoptare, prin asumarea raspunderii guvernului si, mai grav, faptul ca banii pentru atributii nu sunt repartizati in mod obiectiv, pe formule matematice, si vor trece prin filtrul politic al consiliilor judetene sau al municipiului Bucuresti.

Dezvoltarea oricarei comunitati nu se poate face decat daca exista reguli obiective privind accesul la fonduri si daca prerogativele sunt clare si precise. Pe actuala lege, bugetele noastre de la sectoare nu au legatura cu interventia consiliului general al municipiului Bucuresti, cu majoritatea politica de acolo.

Nemultumirile posibile vor porni de la faptul ca banii nu vor ajunge odata cu atributiile. Daca tu ceri sa se faca o camera de agricultura intr-o localitate si camera este finantata prin hotararea CJ, e posibil ca intr-o localitate cu primar de alta culoare decat majoritatea din CJ sa primeasca mai putin decat ar trebui. Daca ai majoritate poti sa vrei sa sugrumi un primar pentru ca nu e cu tine sau ca sa treaca langa tine.

Si in Bucuresti pe noua lege e posibil sa primim atributii, dar banii sa ii gestioneze consilul general si sa apare probleme. Asa cum se va intampla in judete.

Pe de alta parte, vedem ca din descentralizare au fost scoase elemente in ultima clipa, semn ca anumite presiuni, anumite interese au facut sa nu se meaga pana unde s-a dorit, ceea ce e rau.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Andrei Chiliman Crin Antonescu PNL, #descentralizare baroni primari, #unificarea dreptei , #PNL