Chiliman: M-as bucura ca Basescu sa sustina fuziunea Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 19 Iunie 2014, ora 10:56
7431 citiri
Chiliman: M-as bucura ca Basescu sa sustina fuziunea Interviu video

Nu putem sub nicio forma accepta sa apara din nou un partid-stat care sa acapareze Justitia. De aceea, fuziunea PNL-PDL este atat de importanta, iar pentru interesul tarii trebuie infrante orice orgolii si pasiuni, afirma prim-vicepresedintele PDL Andrei Chiliman.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Andrei Chiliman a povestit despre discutia pe care a avut-o cu Klaus Iohannis inainte de a se inscrie in PDL, a explicat motivul pentru care nu a revenit in PNL si si-a declarat intreaga sustinere pentru proiectul Iohannis.

Andrei Chiliman a apreciat ca "va veni momentul cand o conducere aleasa a PNL isi va asuma anumite erori" din vara lui 2012, dar ca "rolul principal al unui partid de dreapta este ca prin consolidarea statului de drept sa faca imposibila repetarea celor intamplate in acea perioada".

Prim-vicepresedintele PDL a vorbit si despre relatia cu Traian Basescu: "M-ar bucura ca presedintele sa sustina proiectul unificarii dreptei prin fuziune cu toata taria si sa permita si altor oameni si formatiuni de dreapta sa se alature".

Ati suprins multa lume cu inscrierea dvs in PDL, dupa atatia ani de dusmanie. Si nu ma refer la comentatorii politici, ci la cetateni. Ce le raspundeti?

Eu nu am avut dusmani, am avut doar adversari politici. De-a lungul timpului, au aparut intamplari nefericite care au nascut orgolii. Si romanul care se uita acum la televizor nu vede decat certuri, lipsa de solutii si promisiuni nerealiste.

Vreau sa fiu realist. Eu si colegii de la IRL ne-am inscris in PDL pentru ca indeplineste doua conditii esentiale: pe de-o parte, sunt membri PPE si respecta valorile liberalismului contemporan, iar pe de alta parte, doresc un proiect de tara pe termen lung, care presupune o dreapta unita prin fuziune intr-un mare partid.

V-ati impacat si cu guvernarea Boc? V-ati asumat-o si pe ea intrand in PDL?

Fiecare partid aflat la guvernare a facut si lucruri neplacute. Eu am atacat unele masuri in 2010-2011. Cred ca o parte din masurile luate atunci le-ar fi luat oricine ar fi fost la putere, dar au fost prea abrupte si prea tarzii.

Daca ar fi fost explicate pe intelesul fiecaruia si ar fi fost luate mai din timp, rezultatele ar fi fost altele. In mod paradoxal, masurile dure de atunci, poate prea dure si sigur prost explicate, au creat premisele unei dezvoltari economice sanatoase, de care beneficiaza actualii guvernanti. Ei insa nu fac mai nimic.

Ati intrat in PDL direct prim-vicepresedinte, sef al filialei Sectorului 1. Cum credeti ca puteti fi asimilat de masinaria partidului? Asemenea grefe provoaca de multe ori frustrari si sunt respinse.

Eu nu am urmarit functii, pozitii inalte. De pe functia pe care o ocup voi face in asa fel incat proiectul pentru tara, care sa uneasca partidele, proiectul candidatului unic la presedintie, sa devina realitate.

Scopul nostru este sa cream un pol puternic de dreapta care sa fie vointa politica a doua partide importante si mai departe, in felul acesta sa le punem in fata celor care ezita o solutie unica.

De ce e atat de importanta fuziunea?

Cand ai un partid puternic de stanga, ai nevoie de unul puternic si de dreapta, pentru ca altfel dreapta va fi mereu slaba. Exista riscul ca un partid de stanga foarte tare sa incerce sa acapareze nu numai puterea politica, ci si pe celelalte, sa incerce sa puna mana pe Justitie.

Eu cred ca democratia se bazeaza fundamental pe independenta Justitiei consolidata, care duce la consolidarea statului de drept. Fara stat de drept, nu exista capitalism. Nu putem sub nicio forma accepta sa apara din nou un partid-stat.

Si, tocmai de aceea, pentru credibilitatea acestei fuziuni, nu ar fi necesar ca PNL sa clarifice vara lui 2012?

Si eu consider ca in vara lui 2012 a fost, la limita, o incercare de lovitura de stat nereusita. Atunci a inceput, de altfel, si batalia mea cu conducerea PNL, partid al carui membru inca eram. Vartejul de atunci a lasat urme adanci asupra imaginii externe a Romaniei.

Va veni momentul cand o conducere aleasa a PNL isi va asuma anumite erori de atunci. Astazi rolul principal al unui partid de dreapta este ca, prin consolidarea statului de drept, inclusiv prin modificari constitutionale, sa faca imposibila repetarea celor intamplate in vara lui 2012. Aici am gasit un teren foarte bun in PDL si sustinem impreuna acest lucru. Consolidarea democratiei e imperios necesara si face parte din proiectul nostru pentru Romania.

Ce fel de fuziune vedeti, prin comasare sau prin absorbtie? E un subiect delicat in PNL.

Importante nu sunt chestiunile tehnice, ci decizia politica si ea trebuie luata foarte repede. La PDL s-a decis deja, la PNL urmeaza congresul. Eu am discutat cu dl Iohannis, i-am spus ca ma inscriu in PDL, dansul mi-a explicat ce proiect are, i-am spus ca sprijin proiectul Iohannis cu toata taria, pentru ca el vizeaza tot fuziunea.

Juridic fuziunea poate sa se termine anul viitor, dar politic, daca decizia e luata, la nivel local organizatiile PNL si PDL pot sa functioneze impreuna, sa fuzioneze de facto imediat. Acesta ar fi un pas enorm pentru realizarea unui partid puternic pe dreapta.

Si, totusi, in PNL sunt multe voci, intre care a Noricai Nicolai, a lui Mircea Ionescu Quintus, care nu admit decat absorbtia PDL in PNL. Va fi acesta un obstacol?

Sentimental, ca om care a intrat in PNL in decembrie 1989, sigur ca mi-ar placea ca viitorul partid sa se numeasca PNL. Dar eu nu as pune sentimentele inaintea interesului tarii si al romanilor.

Politicienii care nu reusesc sa-si infranga pasiunile, isi ascund sub diferite pretexte refuzul de a se intampla ceva pentru tara. Eu cred ca azi in PNL exista o masa critica, care va merge pe linia dorita de Klaus Iohannis, pe care o dorim si noi, crearea unui mare partid de dreapta.

Dl Iohannis e de numai un an in PNL. Are suficienta sustinere acolo, pentru a deveni autentic presedinte al partidului?

Eu sunt convins ca asa va fi. Am suficiente semnale, informatii in acest sens. Cei care incearca sa blocheze fuziunea s-au detasat de PNL prin diverse actiuni si gesturi. Nu sunt o masa critica.

Gruparea Tariceanu, salvatorii liberalismului, ar putea sa destabilizeze situatia la congres?

Nu. Calin Tariceanu nu poate participa la congres pentru ca nu mai este membru PNL. Ca sa participe are nevoie de reinscriere, derogari, e foarte complicat.

Important e ca proiectul Iohannis sa fie repede pus in practica pentru ca astfel sa putem merge mai departe cu proiectul de tara, proiectul unificarii dreptei sub sigla PPE. Si atunci toate fortele din PNL se vor uni in jurul lui. Restul, sigla, denumire, nu cred ca trebuie sa reprezinte piedici in calea fuziunii.

Il cunoasteti bine pe dl Tariceanu. Cum ii cititi deciziile si actiunile din ultima vreme?

Ne cunoastem din decembrie 1989, am avut un parcurs comun, dar nu-l mai inteleg. Nu sunt de acord cu niciuna dintre ultimele lui actiuni politice. Eu am fost crescut de mic ca om de dreapta si am ramas pe dreapta indiferent ce s-a intamplat pe scena politica. Regret deciziile lui Calin, pe care nu le inteleg.

Spuneti ca sustineti proiectul Iohannis. De ce nu v-ati intors direct in PNL?

Era greu sa ma intorc direct in PNL pentru ca acolo lucrurile nu erau clarificate cand am discutat cu dl Iohannis. Si am convenit cu dansul ca asa e mai bine. Dar l-am asigurat de intreg sprijinul nostru pentru proiectul de unificare a dreptei.

De ce nu ati asteptat clarificarea situatiei din PNL?

Timpul e foarte scurt si cred ca orice implicare a celor care mai stau de-o parte e importanta acum, pentru crearea unei drepte unite prin fuziune si prin desemnarea candidatului unic.

Dar, daca fuziunea se va produce, nu va fi greu sa fiti din nou coleg cu cei care v-au exclus din PNL?

E de datoria mea sa dau la o parte trecutul si lucrurile care ne despart. Cine nu e in stare sa treaca peste orgoliul ranit in maximum doi ani va disparea de pe scena politica, alungat de alegatori.

Spuneti ca trebuie sa existe un candidat unic al dreptei. Deocamdata se profileaza insa doar unul comun PNL-PDL

In urma fuziunii, se creeaza structurile unei drepte unite. Ca sunt unii care nu vor, care ar prefera ca dreapta sa ramana dezbinata, e adevarat. Dar ea nu va ramane dezbinata. Unificarea se va face peste ei.

PMP a pus deja clar conditia: candidatul comun ori e al nostru, ori nu e.

Eu sunt convins ca aceia care doresc sa candideze, de la PNL, PDL si cine va mai dori sa vina alaturi de noi in aceasta constructie, se vor supune unei analize facute in asa fel incat sa fie desemnat candidatul dorit de electorat. Si in PMP exista oameni seriosi pe care ii respect. Dl Diaconescu, dl Funeriu, de exemplu.

E drept, pentru ce a facut in functii publice, nu mi-ar face placere sa stau la aceeasi masa cu dna Udrea. Va aduc aminte de legea Bucurestiului prin care voia sa desfiinteze sectoarele si sa centralizeze bugetul la consiliul general unde avea majoritate atunci. Numai de dreapta nu era aceasta masura de centralizare.

Cum ar trebui ales candidatul comun? A fost emisa, de exemplu de Radu Berceanu, varianta alegerilor preliminare.

Prezidentiabilul trebuie numit la sfarsitul lui august. Congresul PNL va fi la sfarsitul lui iunie, vine perioada de vacante, trebuie sa existe si un congres comun de fuziune. Nu mai e timp pentru preliminarii. Eu sunt adeptul lor, trebuie incluse in statutul noului partid, astfel incat sa devina obligatorii. Acum trebuie sa facem niste analize politice, din care sa rezulte care personalitate este cel mai bine plasata in optiunile electoratului.

Si daca iese dl Antonescu pe primul loc? Ultimele declaratii ale domniei sale nu mai exclud candidatura.

Nu e o problema sa fie si dansul inclus in cercetare, dar conform analizelor noastre, care nu sunt publice, si nici nu vor fi pana la desemnarea candidatului, nu cred ca dl Antonescu are vreo sansa sa fie pe prima pozitie.

Si, totusi, daca se intampla si iese pe primul loc, l-ati putea sustine?

Credeti ca atunci cand creezi un mecansim, poti sa nu-l respecti pentru ca el duce la desemnarea lui X sau Y? Orgoliile trebuie aruncate in trecut. Nu conteaza ce as face eu daca m-as lua dupa experientele mele anterioare. Ele nu conteaza, alta e asteptarea.

Care credeti ca ar trebui sa fie relatia dintre noua constructie de dreapta si presedintele Traian Basescu?

Trebuie sa fie una institutionala corecta. Traian Basescu ramane in istorie ca presedintele care a facut doua lucruri impotante: a contribuit la independenta Justitiei si a consolidat parteneriatul strategic cu SUA. Ambele sunt de o importanta vitala pentru viitorul Romaniei.

Toti oamenii fac greseli cand ocupa functii. Dar eu cred ca trebuie sa ne uitam la ce a facut pentru tara si sa analizam lucrurile la rece, fara pasiuni. M-ar bucura ca presedintele sa sustina proiectul unificarii dreptei prin fuziune cu toata taria si sa permita si altor oameni si formatiuni de dreapta sa se alature.

Sunteti acuzati ca prin aceasta fuziune PNL si PDL se arunca in bratele presedintelui.

Toate acuzatiile acestea incearca sa mute dezbaterea reala in cheia "eu sunt cel bun care se lupta cu Basescu cel rau", in locul luptei intre o dreapta unita si stanga. E o incercare de a devia planul discutiei catre un aspect secundar. Basescu nu mai candideaza. Lupta cu Basescu e ca o lupta cu morile de vant.

PDL s-a detasat de Basescu, a reusit la europarlamentare un rezultat remarcabil in conditiile date, fara a apela la portretul si protectia presedintelui. Nu cred ca romanii mai pot fi inselati cu asemenea discursuri.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Andrei Chiliman PDL, #fuziune PNL PDL, #Basescu fuziune PNL PDL , #PDL