Chiliman: Alegerea primarilor dintr-un singur tur arunca Romania in epoca de piatra

Marti, 07 Iunie 2011, ora 19:36
1524 citiri
Chiliman: Alegerea primarilor dintr-un singur tur arunca Romania in epoca de piatra
Foto: Arhiva

Presedintele PNL Bucuresti Andrei Chiliman ii adreseaza lui Traian Basescu un apel, prin care-i cere sa-si respecte "rolul constitutional de sef al unui stat care se pretinde a fi de drept" si sa refuze promulgarea "unui proiect de lege care arunca Romania in epoca de piatra a democratiei".

"Alegerile locale din Republica Moldova reprezinta dovada palpabila si indubitabila a pericolului pentru democratie pe care il reprezinta proiectul de lege recent adoptat de Parlamentul Romaniei, privind alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin.

Daca proiectul de lege votat de puterea pe care o sustineti si care va sustine, ar fi fost in vigoare la Chisinau, capitala Basarabiei ar fi avut, astazi, un primar comunist. Daca acest proiect de lege antidemocratic ar fi fost in vigoare la Chisinau, basarabenii ar fi fost lipsiti de sansa de a corecta, la al doilea tur de scrutin, o situatie electorala marcata de posibile fraude si manipulari", argumenteaza Chiliman, conform documentului remis presei.

Primarul Sectorului 1 reaminteste ca, personal, ar avea "toate motivele" sa sustina un proiect de lege care il avantajeaza intr-o competitie electorala. "Ca liberal si om de onoare, mandatar, ca si dumneavoastra, al increderii unor cetateni romani, insa, am obligatia de a ma bate in spatiul public pentru ca valorile democratice sa nu fie afectate de interesele personale ale politicienilor, inclusiv de propriile mele interese.

Cetatenii romanii au o singura arma prin care ne pot sanctiona pe toti - votul! Este o realitate incontestabila, pe care obisnuiati sa o afirmati si dumneavoastra pe vremea cand le cereati romanilor sa va aleaga, o realitate care va asigur ca nu si-a pierdut valabilitatea nici astazi, cand, probabil, dumneavoastra nu mai aveti nevoie de votul lor", ii scrie Chiliman presedintelui.

"De aceea, va adresez apelul public de a lasa deoparte, in decizia pe care o veti lua cu privire la proiectul de lege prin care primarii vor fi alesi intr-un singur tur, interesele puterii pe care o sustineti si care va sustine (singura avantajata de aceasta lege anticetatean) si sa luati in considerare doar interesele democratiei romanesti", mai solicita primarul Sectorului 1.

Presedintele Traian Basescu a afirmat miercurea trecuta ca se va decide daca sa promulge legea privind alegerea primarilor intr-un singur tur dupa ce o va citi, apreciind ca are avantajul de a elimina negocierile pentru voturi dintre tururi, lasand primarul "liber", dar e de "discutat" cat de democratica este aceasta varianta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#andrei chiliman alegere primari singur tur, #andre chiliman traian basescu , #PNL