Vass explica de ce nu a vrut sa fie ministru: Actiuni pe termen scurt nu ma caracterizeaza

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 14:40
2419 citiri
Vass explica de ce nu a vrut sa fie ministru: Actiuni pe termen scurt nu ma caracterizeaza
Foto: Arhiva

Andreea Paul Vass, fostul consilier pe probleme economice al premierului Emil Boc, sustine ca a refuzat functia de ministru al Economiei pentru a evita sa fie subiectul unei campanii mediatice, create pe motive de incompatibilitate, care ar fi afectat noul Guvern, dar si din cauza timpului insuficient aferent mandatului.

Extrem de onoranta si neasteptata nominalizarea la Ministerul Economiei! Le multumesc colegilor pentru increderea lor. Refuzul meu a avut o ratiune solida, pe care cred ca orice persoana matura o intelege.

Pe de o parte, nu am vrut sa creez o problema gratuita noului Guvern in urma

campaniei mediatice care a creat si amplificat motivele halucinante, neserioase, de incompatibilitate la adresa mea, fara nicio baza legala, morala sau profesionala. Am obligatia de a-mi proba integritatea. Numai cu rabdare pot face acest lucru. Timpul este prietenul meu cel bun.

Pe de alta parte, mandatul scurt nu mi-ar fi permis sa conciliez actiunea pe

termen lung, viziunea mea pentru acest minister, in care roadele s-ar fi vazut in viitor, cu ceea ce imi cerea politica, adica actiuni pe termen scurt. Portofoliul economiei este extrem de important. Pentru dezvoltarea economica solida a unei tari e nevoie de strategii de competitivtate pe termen mediu si lung. Am ajuns la maturitatea necesara pentru a-mi da seama ca in aceste 8 luni de mandat nu as fi putut sa pun in aplicare aceste strategii oricat de multa bunavoita si profesionalism as fi avut eu si echipa mea. Imi asum o astfel de responsabilitate daca am garantia ca pot deveni viabile masurile pe care le sustin pe termen mediu si lung. Actiuni pe termen scurt, actiuni cu impact imagistic nu ma caracterizeaza.

Fac parte din aceeasi echipa, in al cincilea an in care lucrez la programul de guvernare al PDL. Ca economist care s-a remarcat in timpul celei mai mari crize

economico-financiare de dupa al doilea Razboi Mondial, vertijul, turbulenta, nu-mi sunt medii straine, nu ma fac sa-mi pierd capul. Am dat un test politic de maturitate si de profesionalism extrem de dificil. Este simplu sa faci o strategie in conditiile in care economia tarii, a regiunii, a continentului, a lumii merge bine. In schimb, in conditiile pe care le stim cu totii, in care tari sunt declarate falimentare, trebuie o mobilizare extraordinara a priceperii pentru a genera politici care sa duca nu la plutirea economiei nationale, ci la cresterea acesteia.

E adevarat, cu pasi poate mai mici decat mi-am dorit, dar vorbesc de o crestere de 2,5% in 2011, repet, in conditiile in care alte economii considerate nu demult stabile, cad. Asadar, rezultatele gandirii macroeconomice au fost facute publice onest, validate ca pozitive de catre viata si recunoscute de catre mediile internationale de specialitate.

Reforma economica si reforma politica trebuie sa mearga mana in mana. Una fara alta nu merge. Criza economica a deschis usa pentru o adanca schimbare politica, in care generatiile tinere au sansa sa schimbe semnificativ lucrurile in bine. Acesta este pretul civilizarii.

Andreea Paul Vass

analist economic, fost consilier guvernamental

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Andreea Paul Vass, #Ministerul Economiei, #crestere economica Romania , #guvern
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
Se pare ca boc nu o poate tine in brate toata viata .
Poza Rica
Rica
rank 2
Dinescu a zis ceva despre aceasta domnisoara ?