Sute de mii de romani, executati silit: Parlamentul si Guvernul, somate sa rezolve "lacunele legislative"

Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 18:16
4963 citiri
Sute de mii de romani, executati silit: Parlamentul si Guvernul, somate sa rezolve "lacunele legislative"

Prim-vicepresedintele PNL Andreea Paul cere Parlamentului si Guvernului Romaniei sa actioneze "de urgenta" pentru rezolvarea "gravelor lacune legislative" in ceea ce priveste executarile silite, in conditiile in care aproape 820.000 persoane sunt vizate in prezent de astfel de proceduri.

Ea sustine ca cei mai afectati sunt cei in pericol sa-si piarda casele, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

"CEDO a stabilit deja ca pierderea unei locuinte este una dintre cele mai grave atingeri aduse dreptului la respectarea domiciliului. CEDO a invocat, de asemenea, dreptul persoanei de a cere sa fie examinata proportionalitatea masurii de executare silita a locuintei", a explicat Andreea Paul.

Criza declansata de aprecierea brusca a francului elvetian ne pune in fata riscului unui nou val de executari silite si a scos la iveala lipsa reglementarilor necesare in Romania pentru apararea consumatorilor de buna-credinta de abuzuri din partea bancilor sau a firmelor de recuperare carora institutiile bancare le-au cesionat creditele populatiei, crede Andreea Paul.

In viziunea ei, Parlamentul si Guvernul trebuie sa ia in discutie trei probleme cheie:

  • 1. Executarea silita sa fie precedata de trei pasi esentiali:
    • analiza contractelor de credit si depistarea eventualelor clauze abuzive;
    • verificarea corectitudinii calcului debitului restant si a penalitatilor imputate;
    • identificarea motivului pentru care debitorul a intrat in incapacitate de plata, mai concret daca este urmarea unor practici incorecte ale creditorului sau nu.

    "Principala problema o constituie absenta unor prevederi normative care sa protejeze consumatorii atunci cand acestia, din motive neimputabile lor, ajung in incapacitate de plata. In prezent, contractele de credite pot fi executate silit fara a se cerceta daca acestea cuprind clauze abuzive, daca debitul restant a fost calculat corect sau daca practici abuzive ale creditorului au contribuit la incapacitatea de plata a debitorului", considera Andreea Paul.

  • 2. Odata stabilit corect prejudiciul imputabil debitorului, legea trebuie sa-l protejeze pe debitor de practicile abuzive ale societatilor de recuperare.
  • Cea mai mare problema apare atunci cand creantele sunt cesionate unor societati de recuperare care comit abuzuri in calcularea dobanzilor si a penalitatilor, si recurg adeseori la practici agresive pentru a induce panica in debitori, arata Andreea Paul.

    "Nu sunt putine cazurile in care executorul care se substituie creditorului recurge nejustificat atat la proprirea conturilor, cat si la scoaterea bunurilor la licitatie publica, blocand complet debitorul. Cer reglementarea urgenta a activitatii acestor societati, a modului de autorizare si verificare a lor, a drepturilor si obligatiilor ce le revin in relatia cu consumatorii, dupa modele de buna practica existente in Europa si in SUA", sustine aceasta.

  • 3. Impartirea echitabila a riscurilor intre creditor si debitor in situatiile neprevazute.
  • "A fost nevoie de o criza a creditelor in franci elvetieni pentru a intelege ca romanii trebuie protejati si in fata unor situatii greu de prevazut, care NU le sunt imputabile, si chiar a deciziilor hazardate sau 'practicilor iresponsabile' ale bancilor, asa cum sunt numite in Directiva 2014/17/UE atunci cand face referire la creditele in valute straine. In prezent, intreaga povara revine pe umerii debitorilor romani. Solutia nu poate fi decat impartirea cat mai echitabila a riscurilor si a pierderilor intre creditori si persoanele imprumutate", considera Andreea Paul.

    Concluzie

    Luand in calcul aceste lucruri, Andreea Paul sustine imbunatatirea cadrului legislativ referitor la etapele preliminare inceperii executarii silite, ca si la executarea silita in sine, alaturi de adoptarea urgenta a legii insolventei persoanelor fizice solicitata de PNL.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
    Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
    România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
    Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
    Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
    Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
    #romani executati siliti, #romani executati siliti legi, #legi executare silita , #guvern